20 oktober, 2015 av

Koriandern

Jag lovade visst i nåt skede att göra en uppföljning av min nya gröda för året. Koriandern har vuxit fint men väldigt långsamt från början, den hade knappast blivit till något om vi inte hade fått värmen vi fick vid skolstarten i augusti.

13.8.2015 Koriandern i full blomning till glädje för humlor och bin.

13.8.2015 Koriandern i full blomning till glädje för humlor och bin.

 

27.9.2015. Lite "böljegång" i växtligheten efter regnen men en hel del fortfarande grönt och omoget.

27.9.2015. Lite “böljegång” i växtligheten efter regnen men en hel del fortfarande grönt och omoget.

 

Seg tröskning.

Jag har väntat och väntat på att grödan skulle mogna men den utdragna blomningen gjorde att en hel del var grönt ännu fram till frosten för 2 veckor sen. Nu har grödan fått brunare färg och mitt tålamod att vänta börjar ta slut då jag inte längre tror att det blir så mycket bättre än det är. Väderrapporten lovar regn till onsdag så jag tänkte att det kanske är lika så bra att skörda innan dess. Hade räknat med en “lätt” tröskning då det mest är stjälkar och frön kvar och alla blad har fallit av. Men se det blev det inte, stjälkarna som var halvsega efter nattens rimfrost ville helst linda sig kring inmatningen på skärbordet. Det påminde väldigt mycket om den lintröskning jag prövade på i början av -90-talet då jag också sökte alternativa grödor. Ibland kom vi 50 meter men emellanåt bara 5 innan det var dags att rensa inmatningsskruven. Verkade ändå gå bäst med haspeln lågt så att den bromsade inmatningen. Efter lite på en timmes experimenterande blev det åter fuktigare då solen sänkte sig bakom skogen och skuggan föll över åkern så då fick vi ge upp. Vi får ta nya tag imorgon om vädret tillåter. Det kom i alla fall en hel del frön i tanken så visst vore det roligt att få bort dem från åkern.

9.10.2015. Nu har frosten, det var ner mot -10°C på åkern, skött om det gröna.

9.10.2015. Nu har frosten, det var ner mot -10°C på åkern, skött om det gröna.

 

19.10.2015. Så här sent på året har jag aldrig tröskat tidigare. Nu gömmer sig solen alltför tidigt bak skogen och nattfukten gör det svåra ännu svårare :(

19.10.2015. Så här sent på året har jag aldrig tröskat tidigare. Nu gömmer sig solen alltför tidigt bak skogen och nattfukten gör det svåra ännu svårare 🙁

Etiketter: , ,

Ett svar till “Koriandern“

  1. Nisse skriver:

    De sista dagarna jag tröskade var mycket korta. Först sent på eftermiddagen hade solen torkat upp nattens rimfrost och så gick solen ned tidigt. Men vi har länge haft riktigt torrt väder (utom nattdagg) så vetet gick bra att tröska.