Om ved, sommartid och lite väl mycket regn

Det finns ett talesätt som säger att man märker att en bonde blivit gammal när han inte pratar om något annat än ved. Huruvida det stämmer eller inte så vet jag inte, men hursomhelst, nu skall jag  tala om ved.

Precis som allt annat så har ju behovet av ved ändrats över tid, och uttrycket ovan kommer säkert från den tiden när man stod och föll med att klara vintern beroende på om man hade tillräckligt med ved. Som med så mycket annat är det inte lika på-liv-och-död idag, men visst, vedhanteringen tar nog sin gilla tid även den.

Själv är jag uppfödd på olja. När jag var barn på sjuttiotalet var oljan billig, har sett en anteckning om ett brännoljepris på 9 penni litern vilket gjorde att ingen drogs med ved, annat än i sytningshus och hos backstugesittare (har alltid undrat vad en backstugesittare är för något, benämningen användes ofta förr) Idag har ju oljan fått stå tillbaks för andra energiformer, och hus värms ju med både det ena och andra, själv har jag faktiskt skam till sägandes oljeeldningen kvar.

Det kommer sig av att jag mellan åren 93-05 arbetade ett dygn och var ledig tre, och således hade bra tid att både fixa ved och elda. I början på 2000-talet hade jag funderat klart, oljepannan skulle ut och här skulle byggas värmecentral. En värmecentral som skulle försörja båda bostadhusen på tomten och sedan en varm hall som då ännu fanns bara i andanom. Det gör den för övrigt än idag. Jag hade räknat och räknat och åter räknat och kommit fram till att det skulle vara en kombinerad värmecentral med ved och olja som reserv, det var det enda vettiga. Således kontaktade jag husrörgurun Östen Ivars som blankt vägrade ens lyssna på mig. “Du skall inte bygga nånting, du skall elda med olja så länge pannan håller, det är enda vettiga alternativet för dig” menade han. Och inte ens han anade hur rätt han skulle få, ett år senare var katastrofen ett faktum när mitt arbete ändrades till kontorstid, fem dagar i veckan med lediga helger. Vem står då och hugger 70-100 m2 ved och eldar alla kvällar. Inte jag åtminstone. Det tog dock ett antal år innan jag riktigt insett hur rätt han hade men än idag har nog den befintliga oljeeldningen stått pall mot alla uträkningar gällande alternativ. Detta berodende på olika omständigheter som bla att vårt hus är nästan för stort för att bergsvärme skall bli lönsamt etc etc.

Det som däremot är väldigt synd är att jag inte har ett dubbelsystem där man kunde elda tex sommartid med ved för varmvattnet men som huset är byggt så skulle det bli så opraktiskt så det skulle vara nästan omöjligt.

Det som däremot finns i huset är en Tulikiviugn och den används flitigt vintertid, både som mysugn och värmekälla även om jag nog är lite besviken på dess funktion som det senare.

Så till själva veden. Av någon anledning har jag lyckats åstadkomma en vedhanteringskedja som är för effektiv för mig. Trots att jag i de flesta fall är lite på efterkälken och allmänt senfärdig så är det lite tvärtom med veden. När jag har hållit tillbaks så mycket jag kan med vedproducerandet en säsong, då har jag tillverkat cirka 3 ggr mer än vad jag eldar upp. Mycket av det beror på att det runt gården finns en uppsjö av träd, mestadels björkar som borde bort av rent estetiska skäl, och redan där har jag för mycket vedmaterial.

Jag kallar inte mig själv för vedhuggare, vedfabrikör passar bättre.

IMG_20160723_131811

Den blivande veden lyfts upp med Avanten till vedklyven som gör sitt jobb och sen åker den ner i storsäckar som jag sen lagrar eller fäller omkull, lite beroende på dag. På något sätt måste det finska lynnet passa väldigt bra för att bygga och konstruera vedklyvare, det finns ju en uppsjö på markanden och alla verkar vara väldigt bra. Jag har haft min sedan 2002 och varit nöjd hela tiden. Om jag skulle vara tvungen att göra motsvarande mängd ved med Fiskarsyxan och motorsågen skulle det nog ta sin tid – man borde nog använda enheten år istället för som nu ett par kvällsstunder. Det tar ungefär 20-30 minuter att göra en löskubik, lite beroende på utgångsmaterialet. Hur som helst, jag producerar mera ved än jag konsumerar och borde väl egentligen fundera på att sälja, men då borde det nog vara lövträdsved och inte den saliga blandning som jag håller mig med, dessutom borde man nog ha nån form av maskinell tork om det skall funka bra. Som det nu är väntar min ved ca 4 år på att bli uppeldad och det funkar bra, men någon större lönsamhet ligger nog inte i den verksamheten.

Om man nu skall se en baksida med dylika maskiner så kan det väl nämnas att vedmaskinen är den enskilda maskin som förorsakar flest dödsfall och svåra personskador i de finländska jordbruken. (störst antal lindriga skador uppkommer när man hoppar ner från traktorhytten) och det kan jag nog tro. Även jag har fått uppsöka vård efter närkontakt med bettet och det blev några stygn i handen för något år sen. Men en viss försiktighet rekommenderas nog.

Bara för att nu då bevisa att jag ännu inte är gammal så skall jag också tala om lite annat än ved. Nämligen om sommar- och vintertiden. Jag brukar försöka framhålla att jag är Finlands största förespråkare av klockomställningen, jag tycker den är rent ut sagt genialisk i den form som den nu används. Sen kan jag väl förstå vissa yrkesgrupper där den kan var till nån slags harm, djurhållare och folk med tidtabeller ja, men åtminstone för mig funkar den utomordentligt utmärkt.

Varför skriver jag om sommartiden nu då, i augusti när inte omställning är det minsta aktuell. Jo för att jag vill påminna om att det är just nu i dessa tider som vi konsumerar största nyttan av densamma. Det klagas ofta högljutt just när klockorna skall ställas, men få pratar om det nu i augusti. Därför vill jag försynt påminna om att här i Österbotten skulle vi ha mörkrets infall redan runt nio nu om vi inte hade sommartid. Det tycker jag är på tok för snabbt denna årstid. Man vill nog gärna jobba till 22-tiden i dagsljus när möjlighet ges.

Till sist ett konstaterande. För några veckor sedan konstaterade jag att vi haft en fin sommar utan dess mera regn. Borde jag inte ha gjort. Sen dess har det regnat nästan dagligen här hos oss, men mest bara just här. När man passerar Saxbacken söderut eller Fållbäcken norrut upphör regnet för att sen börja på samma plats igen när man kommer hem. Nu räcker det med regn – tack

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

9 reaktioner till “Om ved, sommartid och lite väl mycket regn”

 1. Den uppenbara trenden jag ser, är ju ändå att det är allt färre som eldar med ved eller flis. Förmodligen pga att det är färre som själva arbetar i den egna skogen, då blir det inte virke över att elda med. Det borras after bergvärme även på landsbygden numera.

 2. Ett bra skriveri! Roligt att någon skriver om ved och vilka möjligheter det finns att tillverka den. Har själv alltid tyckt om att göra ved och även om att elda. Trots att man inte är såå gammal. Ingen behöver heller säga att vedeldning inte skulle vara effektiv, se på en täljstensspis eller en kakelugn. Vi har också ett visst överskott av både ved, speciellt barkat flisvirke. Man får väl sälja höstens och vinterns gallringsvirke som massaved istället. Det går snabbare att hugga och köra ut om allt går som energivirke men man vill inte lagra upp hur mycket energivirke som helst heller. Priset lär vara dåligt på energivirke om det överhuvudtaget går att sälja.

 3. Ser att du har en Zetor framför vedmaskin. Du vet väl att kraftuttaget går att köra med växlarna ? 🙂

 4. Ved är alltid bra att ha. Min Far sa alltid att har vi ved tillräkligt.Nå nu böt vi panna för ett antal år sedan och
  då kom rörmontören som sålde pannor okså vi talade om att vi skulle ha en ny panna den gamla var en dubbel panna men han sade med eftertryck at ni är redan så gammla att intorkar ni med ved. Så det blev en olje panna med el motstånd. Så nu försöker jag att få veden att gå åt i köket och basun samt grovköket.Men vedlagret räcker säkert ännu över 5 år framåt. nu fällde stormen en väldig ek så där blir flere kubik ved.

 5. Enligt mig skulle man kunna skippa sommartiden och byta tidszon CET. Då skulle vi ha lite ljusare eftermiddag på hösten\vintern också.

 6. Ja ved är bra o ha,, dessutom värmer den många gånger innan askan tas ut.. Stämmer nog att man är gammal då ved intresserar mer än annat… nåja ..
  Ett liten “juttu”.. vedhuggaren högg ved dag ut o dag in, indianhövdingen kom förbi o sa till huggarn.. det blir kall vinter huug.. följande dag sa han samma sak huug ,,o därpå följande , det blir mycket kall vinter huug , då frågade vedhuggaren hur han vet det.. joo ni hugga mycket mycket ved .. huug
  Jag tycker att ved hör till på en gård,, om man äger skog så är det ju självklart,, eller?? Tycker att det mer o mer kommer fliseldning på gårdarna, produktionshus o huset.. säkert jobbigt på sitt sätt men kanske billigare uppvärmning,, inte säkert problemfritt.
  Vi har både ved-el-olja, ved o el i huset, torken går med olja allt sedan -83 så får den nog göra ännu. Inne har vi en liten vedspis i köket o sen en täljstensugn sen -85 vilket vi är mycket nöjd med, håller bra värme fast den eldas en gång/dygn då det är kallt,, el-batterier i övre våningen.
  Vi har för det mesta ved för två år så nu oxå, brukar “dela” med oss åt bekanta nån liten vagn med klabbar.
  Om sommartiden kan man ha olika åsikter, jag tycker att det var bra innan detta påfund infördes , men det är som det nu är, bara o vara nöjd.
  Sommar o regn , mest regn (252mm sen halva maj i öst-nyland) har vi fått vet att många har fått ännu mera , o hård blåst , sommaren har nästan uteblivit, några varma dagar så man vet hur det kunde vara, o nu är ju hösten bakom hörnet redan,, nu får vi hoppas på en lång o fin höst annat kan vi inte.
  Hälsningar o tack för ett bra skriveri igen en gång, till alla bloggare oxå en hälsning.

 7. Om backstugusittare kan man läsa:
  Ordet backstuga betyder att man bor “på bar backe” eftersom man inte ägde marken man bodde på. Ofta låg dessa stugor på allmänningar (jämför med torp), i allmänhet på stenig mark som inte dög att bruka, inte sällan i en skogsbacke. Begreppet är känt sedan början av 1600-talet.

  Backstugor beboddes ofta av gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som “pensionärsbostad” för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare.

  Så det så. Klockskruvandet anser jag vara ett dj-lens påfund och borde absolut skrotas, såsom man gjort i Ryssland. Det vore intressant att veta hur många miljoner arbetstimmar per år som folk sätter ner på att skruva sina klockor fram och tillbaka till absolut ingen nytta. Eftersom vi redan kör 7 månader i året med “sommartid” kan det lika bra gå året runt. Vill man ha folk tidigare på jobb kan man ju ordna arbetstiden till 7-15 i stället för 8-16 under vintermånaderna så är saken klar. Idioti också för trafiken då tåg, flyg och bussar än måste försöka ta igen en timme av restiden, än stå en timme stilla för att “vänta på” klockan (flygen hänger väl ändå inte i luften en timme extra på hösten…???). När dessutom otaliga digitalur inte ens går att skruva baklänges utan måste sättas 23h framåt… superidioti!

 8. Det är dragspelet som är dj….ens påfund enligt någon gammal prost.

  Vi behöver ljuset tidigt på morgonen för melatoninproduktionen i kroppen, så sover vi bättre följande natt.

  Nog lär man sig ganska bra att ställa om klockorna , annat var det förr att få gammelklockan ur slag.

  På åland skulle många villa ha svensktid, för det tar tid innan dimman lättar och flyget kommer igång och det kan börjas göra affärer när alla anlänt.

  Nöjda blir vi väl aldrig

 9. Om man skriver ett rörigt inlägg får man tydligen många trådar att nysta i. Tack för utredningen om backstugusittare. Gällande sommartiden har jag visst funderat på att man kunde ha sommartid året runt, men det skulle ju betyda att det inte blev ljust före 11 i december och det är väl nog lite pyrt det med. Grundiden med klockändringen är visst att man skall spara energi genom att folk är aktiva medan det är ljust.

Kommentarer är stängda.