Vårbruket avslutat.

Senaste natt klockan 2:47 förklarade jag årets vårbruk avslutat. Ett vårbruk som inleddes med bäddfräsning för direktsådd lök den 3 maj. Egentligen brukar jag hålla 5 augusti som avslutningsdatum men tidsbrist och regnskurar sköt fram avslutningen några dagar. Får vi en fin höst hinner nog sallatsplanteringarna som gjordes tidigare på dagen och nu nattens sådd av bland annat spenat bli färdiga innan vintern kommer. Det var ändå nära ögat att avslutet skulle ha skjutits fram ytterligare litet för just som jag vid midnattstid stod i beråd att fylla frön i såmaskin kom det en regnskur men friska varma vindar torkade sen upp vätan så att ett par timmar senare gick det att så.

Både jag och personalen började nog bli lite led planterandet som nu försiggått så gott som varje vecka och oftast flera gånger per vecka sen början av maj för jag märkte nog att koncentrationen tröt och tankarna fanns på annat håll. Skönt hur som helst att ha ett arbetsmoment och därtill hörande plantdrivning, som inleddes redan 6 veckor innan vårbruket, bakom sig för säsongen ty det finns alldeles tillräckligt med jobb med att hålla odlingarna i skick och ta hand om skörden. Sen ligger ju inte heller rågsådden med där tillhörande höstbruk alltför långt borta heller.

9.8.2016 Kl.2:47 Årets vårbruk avslutas med sådd av spenat i något för fuktig jord.
9.8.2016 Kl.2:47 Årets vårbruk avslutas med sådd av spenat i något för fuktig jord.

När nu såmaskin och planteringsmaskin kunde stuvas undan var det så dags att ta fram morotsupptagaren i stället för att på allvar inleda morotsskörden. Morötterna har växt betydligt bättre i år än i fjol och nu kunde upptagningen inledas som brukligt till skolstarten.

9.8.2016. Morotsupptagaren togs i bruk för säsongen.
9.8.2016. Morotsupptagaren togs i bruk för säsongen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “Vårbruket avslutat.”

 1. Pers rapport från Huvudstadsregionen.

  Efter min nästan dagliga cykeltur över Viksförsöksgårds(del av uni) marker. Havren är inte bra,för mycket regn på våren. Ärterna genomväxt av ogräs. Betet fullt av rat. Vallen perfekt. Viltåker rent ut sagt bedrövlig, tistlar och baldersbrå mm. Kornet efter omständigheterna rätt bra, men holmar av tistlar.

  Kornet tröskades idag på eftermiddagen, dammade nog men tröskan gick sakta fram.

  Korna kvigorna och kalvarna var feta och välmående, lika så hästarna.

  I dag var vitkindade gässen i tusental och betade gräs.

  Räknade på skoj bussavgångar mellan kl 5-12 på min busshållplats. 123 st Nog slipper man till stan om bilen inte startar och man missar första bussen.

  Kom från Oslo trakten i fredags och inget utmed vägen var tröskat. Norge Sverige Finland.

  Lillan 2+ började dagis idag i hesa. Så efter 13 generationer är vi nu stadsbor(o lite månskensbond)

 2. Njaa, har faktiskt inte sett en enda direktsändning….. däremot har det blivit några kilometer med hojen, måste passa på nu när vädret tillåter landsvägsåkning men inte åkerarbeten. Håller nog på och filar på nya inlägg……så “stay tuned” 🙂

 3. Kvällens hojtur gav vid handen att några prövat tröskan men det hade nog blivit ganska djupa spår……
  Sista bussen gick våren -88 här om jag inte missminner mig, så startar inte fordonen får man nog snällt stanna hemma…… om det nu inte råkar vara skidföre förstås 🙂

 4. Blev att tröska lite foderkorn igår kväll. 21-22%. Hlv 66, man tycker ju att det borde stiga till 68 efter Torkning. Åkern höll bra, utan spår. Men när jag skulle köra ner sista lasset så hittade jag en blött ställe. Man försöker hinna tröska lite till idag, men det lovas sämre väder mot ef el. kvällen.

  Ni hade fina spannmålsåkrar i Solf! Tror jag såg något “vältat” havreskifte. Här finns det en hel del havre som har gått och lagt sig. Vi har haft en bra odlingssäsong här i Närpes men får se om vi får skörden bärgad.

 5. Politisk analys och jordbruk.

  sfp tvingade milt calle komma hem från bryssel och och säkra röster i storstadsregionen. Annars hade aleks tagit alla svenska.

  En del svenskspråkiga i ledande ställning skällde ideligen på timo och hans parti. Några rödgröna tanter i blomsterhatt i svenskspråkig media likaså .

  I sittande regering ville timo inte ha med calle. Dessutom blev aleks akterseglad i sitt parti. Nu är det bara timo i partiledarställning som kan svenska.

  Så här blev korten spelade den här gången.

  En gick vidare med god lön och tiotusentals finlandssvenskar blev med förvåningens finger i häpnadens mun.

 6. Inte för att jag nu vet hur mycket det här har med bondblogg och jordbruk att göra men kanske är det så. Försöker hålla mig ifrån partipolitik och det speciellt här på bloggen 🙂

 7. Inte för så länge sedan var en herrans massa bönder till senatstorget i helsingfors och demonstrerade.
  Menar du de for till fel adress. De var tre ministrar på kipaflaken och lovade, håll ut bara. Stöden skall utbetalas och miljoner för östbojkotten skall ordnas mm.

  Riksdagen bestämmer om böndernas framtid och inte minst sittande regering. Skördeskador och sådan trygghet fanns förr. Tex senaste helg kom i lappfjärd 110mm regn tjöck å närpes å och vörå å svämmar över sina bräddar !

  Politik och jordbrukets framtid är närmare än någon tror. Nu i spartider gäller det för alla att blåsa i basunerna och bevara de som bevaras kan.

  Mats gick igen hårt ut mot affärskedjorna men det hjälper inte att en ensam ropar i öknen.

  Har själv läst om skidresor i kina och stugor i vårt västra grannland på bondbloggen med nöje. För min del är jag glad att någon skriver något.

  Vi som jobbar för sverige är yttrandefrihet , kvinnors och barns rättigheter mm viktigt.

 8. Visst är politiken viktig för jordbruket. Med ett penndrag kan man ställa till med riktigt stora problem för hårt pressade bönder. Men vi beslöt redan i början på Bondbloggen att lämna politiken därhän och koncentrera oss på bondens vardag. I den syns lätt politikens följder.

  Det betyder inte att vi som personer fjärmar oss från politiken även om det inte syns här i Bondbloggen så mycket.

 9. Ska backa ut tröskan i morgon, smörja upp och kolla inställningar osv men ngt ärende på åkern har jag nog
  inte än på en vecka. Kornet börjar se ganska färdigt ut, men är så fullmatat med vatten eftersom vi här i
  Pedersöre fått så det räcker till groningsfukt för höstsäd. Skojade med sonen och sa att han ska fort som
  f-n se till att han får Skärgårdsskepparexamen till tröskkörningen! Växtarna är väldigt olika. Ställvis riktigt
  hyfsat korn och vete, men finns även rutor dit det inte finns ärende med tröskan alls. Över lag så ju tidigare
  sått dessto bättre växt och har man dessutom odlat och inte bara sått utan skött om växten även efter sådden
  med stråstärkare och växtskjukdomsbekämpning så kan det t.om vara riktigt fin växt. Christers morotsfält
  ser ju bra ut och upptagaren verkar ju vara småkusin med NASA:s månlandare. Vad politik på bloggen beträffar så finns det kanske andra forum. Ett gammalt ordstäv från slätten lyder: “Att prat me herra e som
  ti piss mot vädre, allt komber tibak på ein”!

 10. Kollade bärigheten i kumminåkern idag och konstaterade att den nog torde bära tröskan trots att åkern ifråga har lite bristfällig dränering. Att åkern inte plöjts i fjol verkar också bidra till att det bär lite bättre, nå det återstår att se när vi försöker. Entrepenören hade dock inte tröskan riktigt i ordning ännu så vi sköt tröskandet på framtiden. De nya kumminsorterna är inte så dröskänsliga så månne inte det klarar sig någon dag till. Enligt väderprognosen kunde söndag tillåta tröskning.
  Morötterna växer betydligt bättre i år än ifjol och upptagaren som jag tacknämligt fått låna av en kollega och vän får väl hänga med ännu ett år, en ny istället för den som brann upp finns visserligen på inköpslistan. Vi får nu se vad året tillåter för investeringar.

  Visst, all politik påverkar jordbruket på sätt eller annat och visst försöker vi hålla högt i tak här på bloggen men kanske vi ändå nöjer oss med att kommentera politik som direkt påverkar vårt dagliga värv som jordbrukare.

 11. Visst visst, och vi är glada att nån kommenterar våra inlägg. Åtminstone för min del är växelverkan viktig, det skulle nog bli tråkigt om ingen hörde av sig 🙂

Kommentarer är stängda.