OKRA

Jag brukar försöka ta mig ut till nåt utställnings- / demonstrationsevenemang varje sommar och i år låg Borgeby fältdagar i Skåne högst på listan över intressanta besöksmål. Tyvärr gavs inte tid till en dylik utflykt som ändå skulle ha tagit 3 dagar i anspråk. Så när ombudsmannen i det lokala producentförbundet sökte sällskap till OKRA-mässan i Oripää hakade jag på. Centralförbundet bjöd på resa och inträde mot att jag som förtroendevald turade om i utställningsmontern ett par timmar och hjälpte till med “roadandet” (forslandet) av lite material till montern. Tyvärr var ressällskapet kanske inte så muntert och pratsamt som ombudsmannen förväntat då en dags utflykt innebar en så gott som  sömnlös och en natt med lite på 2 timmar sömn vilket ledde till att jag nickade till lite nu som då. Som tur var plockade vi upp ytterligare en kollega i sydösterbotten så resan blev kanske inte så lång för chauffören.

Trots uppoffringarna så är det ändå berikande att träffa kollegor och se sig omkring litet så nån timme förlagd sömn är det nog värt. Vi körde lite sightseeing både på ner och uppvägen för att ta del av växtligheten och skördeutsikterna runtom i sydvästfinland. Så här från bilfönstret såg det ändå inte så dåligt ut som befarat (ryktats) men visst kunde man notera stora variationer också på fält liggandes rå i rå. Uppenbarligen har bearbetningssätt och -tidpunkt haft stor betydelse ett år som detta. Ska likt Nisse försöka återkomma med odlingsrapport i ett senare inlägg.

Utställningen

Maskiner liksom det att få träffa kollegor och branschfolk var det som jag primärt intresserade mig för under dagen och visst fanns det att se på. En maskin som fångade mitt intresse var en såmaskin som i stort motsvarade det som jag skissade på för ett par år sen hittade jag också, roligt när tillverkare också tänker i samma banor som en själv, det gör gott för självkänslan om int annat 🙂

Även om jag inte har råd med dylika maskiner så är det ju alltid roligt att fundera över olika koncept. Som Ni kanske minns så funderade jag för ett par år sen  lite kring såmaskiner och möjligheter att slippa effektförbrukande fläktar för transport av gödsel och utsäde och istället utnyttja tyngdlagen. Torra år som i år kan också luftströmmarna leda till att finjorden runt fröna blåses bort med sämre jordkontakt för fröet som följd. Jag är inte heller så förtjust i att vältkombin packar jordytan efter såbillarna utan önskar enskilt djupreglerade såbillar för exakt sådjup och måttlig återpackning runt fröna. Det här är saker som enligt min mening är viktiga speciellt vid sådd av småfrön som t.ex. kummin. Så mina skisser gick ut på att enligt tyngdlagen placera gödseln framför och utsädet med hjälp av enskilt djupreglerade billar bakom raden med vält-/bärhjul. Och det var precis så som maskinen jag hittade konstruerats. Denna har visserligen ytterligare en bearbetande enhet framför vilket jag inte hade på mina skisser men ändå.

Ytterligare en intressant detalj var hur enkelt man kunde lösgöra utmatningsvalsen för gödseln. Det brukar annars vara svårt att rengöra valsarna  från gödsel som kletat fast i utmatningen med ojämn gödsling som följd. Här kunde man lätt komma åt att tvätta valsen i plast och rostrfritt? ren.

Maskinen ovan får representera de “fynd” som gjordes under dagen. Jag fick också tillfälle att ånyo påminna leverantören av en del av mina maskiner om mina behov av diverse utrustning och reservdelar, de skrevs nu ner i ett randigt häfte istället för det rutiga som brukats under tidigare år så få se om det lyckas bättre nu. Jag tillade för säkerhets skull att om inte annat hjälper får jag väl lov att söka efter ny maskin av annat märke.

Uppdraget.

Som jag inledningsvis meddelade så innebar dagens utflykt också en liten motprestation i form av representationsverksamhet. Just denna representation var ju lite främmande men tror ändå att det inte gick så tokigt även om killarna i montern bredvid menade att trafiken i montern blev mindre under min tid där än under tiden då ungdomsombudsmannen skötte representationen 🙂 Jag fick dessutom lite möjlighet att förkovra finskan även om det också fanns en hel del svenskspråkiga besökare på mässan.

Tomaterna gick i alla fall bra åt 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “OKRA”

  1. Den här 10-talets trend(eller mellaneuropeiska trenden snarare) med att ha välthjulen i mitten verkar mest alla såmaskinstillverkare ha fått in i modellprogrammet numera kan jag tycka. Det var väl nog den mest representerade typen på mässan tyckte jag av de bredare maskinerna. Spännande att leva 2018 och det är liksom inte helt klart vilken såutrustning som är den mest optimala ännu heller. “Optimal” varierar förutom beroende på väderförhållandena även på de olika insatsernas kostnadslägen. Visst, för fröets skull kanske detta koncept är det bästa men man hamnar antagligen på en vältning på en del åkrar ändå, trots den fullbreda hjulvälten i mitten av maskinen. Jag tänker på torkkänsliga eller steniga områden, de smala såradsvälthjulen lämnar nog mer småsten på ytan än traditionella vältkombis. Å andra sidan packar nog de maskinerna för mycket om man tvingas så i (för) fuktiga förhållanden.

    Multivas sju meters W700 maskin enligt detta samma koncept med välthjul i mitten var ju intressant. Man får hoppas det inte bara är ännu en modell som faller snabbt i glömska. Där har man ju sannerligen drivit den mekaniska gravitationsmatningen till en högre(bredare) nivå!

  2. På Okra hadee man många special så masskiner och nya jord bearbetnings maskiner och tänkte i nya banor.

  3. Oripää flygfält, där Okra anordnas är väldigt bekant. Där lastade vi över från finsk djurbil till rysk bil
    väldigt tidigt på morgnarna när slaktgrisarna skulle iväg till St: Petersburg och Viborg. Bra med svängrum när man ska ha backat ihop två långtradare med tre våningar och Piazziolisläp med hissen på utsidan. Fina släp med 18 fläktar på ena sidan som kunde köras båda vägar. Utrymmet i dem räckte dessutom alltid till
    för djuren men den låga fordonskombinationsvikten i Ryssland kom först emot (38 ton). Med full vattentank
    blev nyttolasten lite beroende på dragbilen ca 18,5 ton eller ca 170 slaktgrisar.

  4. Intressant med vältning före eller efter såbillar. Tanken med vältyin går god, att packa mer finjord runt föret och bevara Markfukten. Gäller förstås att ha det bra harvat o i rätt tid, annars är det som att välta en krossgrusbädd.
    Har själv erfarenhet av torkkänsliga jordar (sandjordar). De ska sås när de är mycket väl upptorkade. Då utvecklats rotsystemet och klarar torkan senare. Jorden torkar inte ut från fuktig upp i ytan till att vara kruttorr på 10 cm djup på hur kort tid som helst. Att så sandjordar när de är fuktiga är att bädda väg för torkan. Jag säger inte att det inte funnits torka i år. Jag säger att vårbrukets taiming och hur bra man bearbetad jorden har stor betydelse i år. Om man får en bra start i lerjord så klarar det torkan bra. Det är också i ett tidigt skede som skörden bestäms i brodden, speciellt korn o vete.

  5. I s-ö är det fortfarande fruktansvärt tort fast det kom 50-60mm regn för en tid sedan. på promenad i skogen har blåbär och lingonris ris torkat ut som finns på stenar och höjder. Naturgranplantor på 20-30 cm och 3-4 meters björkar har vissnat ut på många ställen och skogstjärnen som alltid har vatten är kruttorr. Det här stället är väl sk torrmo men ändå.

  6. Sätter en länk om södra, grannen i väster: http://www.atl.nu/skog/atl-tv-sodras-ordforande-i-stor-intervju/

    Till alla bondloggläsare meddelas att troligen har bondbloggarna semester eller ! Hur skall man to(r(l)ka tystnaden.

    I dag var två pojkar på besök i storstan och finska myndigheter skötte det i världsklass. Var lite rädd att den österbottninska (specialinnkallade) polisen skulle sätta efter mopeder som de gjort vid mina tre senaste öb besök. Här har jag aldrig sett hesa polisen jagat mopeder sedan 1991. Här är det viktigt att trafiken flyter och alla kommer tryggt fram.

    I trakten av humppila finns flera åkrar som tagit skada av torkan eller fel såtidpunkt.

  7. Antingen har man för bråttom att gräva eller så är det för hett att skriva. Semester har jag inte sett röken av ens …

Kommentarer är stängda.