Hasi för sådden 2019

I går kväll sådde vi de sista åkrarna. Det blev ett längre uppehåll efter de 50 mm regn som åstadkom sjöar på åkrarna (se Sprickanveetå och svandamm). Det var så mycket att man kunde fortsätta med sådden först i går.

Men före den sista sådden så körde jag med hacken över mullåkrarna för att minska på halmproblemet. Och det lyckades över förväntan. Inga problem alls med halm efter det.

Halmhop före hack
Halmhop efter hack
Hackad åker före sådd

Jag körde med hacken så lågt ställd att den tog upp mull allt emellanåt. Resultatet blev bra och såmaskinen stoppade inte en enda gång. Det gick förstås åt en hel del bränsle för hacken är ganska tung att köra men krånglet med halmen på mullåkrarna var i år så betydande att det lönade sej. Och det var bara tre hektar som behövde hackas.

Fortfarande var det en massa fukt i jorden och med den här värmen så borde utsädet minsann gro bra. Nu har vi på en åker sådant som blev sått före regnet och sådant som blev sått efter så man får se hur stor skillnad det är i höst.

Så är då åter ett års vårsådd undan och man får se hur vädret blir i sommar. Ganska bra gick sådden fastän jag måste plocka fram hacken innan det sista kunde sås. Sjöarna efter regnet har knappast varit till fördel så jag förväntar mej inte att svackorna skall ge någon skörd men det gick i alla fall bra att så alltihop både före och efter regnet. Huvudsaken var att det inte blev några hjulspår eftersom jag inte bearbetar jorden alls.

För tusen år sedan gjorde man ett litet hål i jorden med en pinne och släppte ned ett korn i det. I dag går det snabbare att så. Men man vet aldrig – kanske det kommer maskiner som sår ett vetekorn i taget med pinnhjul ?

Nu har vi bara poteetren eller päärona (potatisen) kvar att sätta i jorden. Vi kom faktiskt ihåg att lämna en bit osådd (se flaggorna nedan). Ett år sådde jag av misstag vete i potatislandet och det var ingen bra idé.

Sista åkern med potatislandet sådd kl. 22:00

Nu skall såmaskinen tömmas och oljas in och dubbelhjulen plockas bort. Sedan börjar byggsäsongen och i år skall husets tak förnyas men först skall verandan byggas om för hörnstolparna är alldeles ruttna. Inga fritidsproblem i sikte ännu.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

11 reaktioner till “Hasi för sådden 2019”

 1. Ni har annorlunda jordar. Men vissa år är vi efter med vårsådden om det regnar mycket här.

 2. Framtiden är nog snarare perenna sädesslag, där sker det stor utveckling nu. Så att man slipper så något alls

 3. Bara skörda men inte så ? Tyvärr tror jag det mest lutar åt nån sorts monopol på utsädet för vissa stora firmor som sedan har oss som livegna i praktiken. Så jag är mycket skeptisk.

 4. Efter en helg i kouvola med hobbyväxthusbygge och genomgång av egnahemshusträdgården som man en gång har anlagt åt en lärare som man känner. Det vill bli mycket tujor och hästkastanjer när man får bestämma. Några ädelgranar också för den delen men björkar avskyr jag som pesten på en gårdsplan en riktig gårdsplan(allergi kan bidra) till åsikten. Har ännu fyra själv på min gård i öb.

  En österbottning känner sig ganska hemma efter sexan från borgå till kouvola stora vidder och öppna fält och ganska platt. Kymmene älv och skogsindusti historia skapar trivsel.

  Måste ännu ikväll till flygplatsen och hämta en dotter som varit och gästfesta med uppsalastudenterna.

  Fina grödor utmed sexan och nya https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/25/liljendalborna-maste-snart-akta-sig-for-den-nya-typens-trafikkameror-mater

 5. Då åkte du vid Pokar raakån (i Lappträsk). Det ser fint ut nu men då det är regniga somrar så är det eländigt med en och annan halvsjunken traktor på åkrarna … Elimä har också fina slätter (där är min kusin bonde).

 6. Pokar raakon är bekant. Kan driva som f-n på vintern, även på sidovägarna.

 7. Jo, det är en stor slätt som fortsätter åt sydost ända till oss men blir allt smalare och tar slut en kilometer från vårt hus. Sedan kommer det massor med skog och mossar ända fram till Kymmene älv. Inga vägar åt det hållet – bara gamla stigar.

 8. Nisse har det sådd och fåren är på holmen, men vad de andra bloggarna har för sig börjar man undra?

  I dag råkade man äga telefoner som inte får problem med reservdelar eller program uppdateringsbrist.

  Lite lektyr för kvällsläsning i brist på bättre, https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hyva-sijoittajatarina-ohjaa-odotuksia-kvartaalia-kauemmas/1bb9e74e-82b3-4414-a64e-cfbc894767bb

  Låna ett tänkande av frälsningsa…

  Jag har alltid fascinerats av bonden. Bonden är aldrig overksam utan planerar alltid för nästa årstid. Till och med på vintern så jobbar bonden och underhåller sina verktyg. Snacka om framförhållning! Bibeln säger också “Det människan sår skall hon också skörda” (Gal6:7). Även om vi inte lever i bondesamhället längre, så kan vi lätt förstå sensmoralen i det ordspråket. Om inte bonden skulle så något, så skulle det inte heller bli någon skörd. En bonde som är lat och inte sår får lida för det resten av året. Det samma gäller oss idag. Det vi gör idag får konsekvenser imorgon.

 9. Kurt, den ultimata grödan med tanke på förnyelse torde vara en hybrid med flyghavre och kvickrot! Reproduktionen garanterad!

Kommentarer är stängda.