Höarbetet undan

Inget är som förr. På ett par dagar så fick vi vallarna slagna. Det var Klinkas som snabbt slog och balade vår gröngödslingsvall (6 ha) och skyddsremsan (en åker på 3 ha). Fjolårets torrväder tycks ha inverkat negativt också på årets vallskörd. Skyddsremsan var dålig men vår gröngödslingsvall var ganska bra.

Drakägg och vetebrodd

På åkern framför vallen finns vete som såddes i två repriser med regn emellan. De sex första varven runt åkern såddes mer än en vecka tidigare men skillnaden är inte så stor. Däremot gjorde regnet på 50 mm att brodden blev ojämn och den är betydligt sämre i svackorna där det stod vatten.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

15 reaktioner till “Höarbetet undan”

 1. På tal om drakägg. Satt bredvid en herreman från Indien för några år sen när vi gick in för landning i Kronoby. Drakäggen syntes givetvis rätt bra från luften och han ville veta vad det var för märkliga vita bollar. Ibland snyggt på rad och ibland utspridda huller om buller. När jag förklarade att det är ett sätt att konservera gräs, såg han klentroget på mig ungefär som att “driver killen med mig”!?
  Är för tillfället farligt nära Christers hemtrakter i Åminne i väntan på att Vikingarna skall spela upp. I Malax har vetet och kornet gått i ax på sina ställen.

 2. Det är vid sådana tillfällen ma skall lyfta fram A.I. Virtanen och AIV-fodret

 3. Vi kom aldrig så långt som till AIV utan hade bara torrhö som inte ens balades utan bara var i “lösvikt”.

 4. Vi fick det årliga höarbetet undan från efter midsommar till igår. Men det höet är torrt, satt i småbalar, fåtts in under tak och kan nu ges i mindre givor för hand.

 5. Tänkte säga samma på finlandssvenska men han hade vist sina rötter här.

  Det var en gång en chef på en bank som tyckte småkunderna bara drar in sand på golvet när de besöker banken. Nu städas det på huvudkontoret av en riskkapitalist. Först styrelseordföranden och sedan bankdirektören. Att man bli i vägen för sin egen skapelse. Herrens vägar äro outgrundlig.

  Bland jordgubbslådorna på prisma stod en flock (äldre) och undrade vilken av lådorna det skulle handla, av två sorter.
  När jag kom till så smakade jag på en gubbe av varje sort och en surgubbe lämnade att stirra. Får man göra så frågade han till slut, vad jag vet så står det inget förbud på lådan att man inte får smaka. Jag tog min låda och gick och han kom av sig. Prima jordgubbar från suonenjoki.

  Var för några dagar sedan och inte kunde hålla fingrarna i styr på huutokauppat och bjöd på 50st lyftvajrar.
  Hämntade bort de från hollola i lördags och gena över från mätsälä på väg 140. Är det långt ifrån dig ?
  Där märktes nog ännu i brodden av storregnet i början av maj.

 6. Mäntsälä är inte så långt från oss – omkring 50 km. Men det är åt fel håll. Vi kör mest på rikssexan till Borgå och Helsingfors. Norrut åkte vi bara för att köpa reservdelar till Lada och Belarus i Kouvola men numera köper jag allt på nätet. Närturism har jag aldrig tid med mera. Byggmaterial köpes från Borgå.

  Mäntsälä har ungefär liknade jordarter (lera) som vi och störtregn är alls inte bra – speciellt i tidig brodd. Längs kusten finns det mera luckra jordar som klarar regn bättre men har problem med skorpa.

 7. Kom nyss regn 25mm på kanske 45 min. (PS. Småbalarna for under många tak till olika ställen.)

 8. Som okunnig stadsbo har jag en fråga om gröngödslingsvallen. Om man inte krossar och plöjer ner alltihop, utan samlar ihop och kör bort höet, sa vad för slags gödsling är det man då egentligen är ute efter…kväve?

 9. Jag personligen är mest intresserad av djupa rötter som förbättrar strukturen på åkern. En del leråkrar är nämligen hårt packade efter 45 år av veteodling. Förr då vi hade mest vall på leråkrarna så var de ganska luckra. Visst blev de packade då också under regniga höstar men de klarade sej mycket bättre så länge vi hade kossor och därför mycket vall.

  Kvävet är en besvärlig sak. Det hjälper bra om man genast efter vallen sår spannmål men effekten avtar sedan ganska snabbt. Så jag satsar mera på strukturförbättring. Klöverns djupa rötter är utmärkta för strukturen och vi hade verkligen fin klöver på vallen – speciellt i fjol.

 10. Vi fick bara 5 mm vid åskregnet så det var väldigt lokalt. Nu börjar de eländiga eftermiddagsskurarna som vi avskydde då vi började med hötiden. Just då höet hade torkat så kom det en skur …

 11. Jag såg att det var riktigt mörka moln över Strömfors. Här har det inte regnat just alls. På regnradarn ser jag att det regnar runt omkring men inte här – än. Prognosen fungerade ganska bra. Lantbruksvädret lovade regn till klockan tio och fem minuter före började det … Vi hade just fått upp takplattorna fram till vinkeln men nu blir det ett uppehåll. Och sedan regnvädersarbete vilket minsann behövs för det är en massa saker som man skjutit upp så länge det gått att laga taket.

 12. Sommaren är för kall och det går knappt att cykla utan att frysa.

  Det har hänt mycket på sistone som inte borde hänt. Vikingarna återuppstod för en stund. Usa president i n korea. Metso plockade upp olycksbarnet outotec. Och träbyggande håller på att få en nystart.

  Minns ännu när finnarna inte ville ha forskningspengar till skog och träforskning i hundraårsgåva. Nu ligger det rätt i tiden med klimatförändrings orotider. Bättre förekomma än att förekommas.

  https://www.woodnet.se/article/view/668557/statsminister_stefan_lofven_besokte_stora_enso_gruvons_sagverk?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Kommentarer är stängda.