Träd över traktorn

Det gick för bra med skogsarbetet. Inga större sönderkörningar och vägarna var fina. Tills i går. Det var varmt och regnade så vi körde inte ut nånting men jag fällde en del torra träd och det var ett ganska besvärligt arbete. Det visade sej att en del var ruttna och i regnet hade jag bråttom hem så jag blev oförsiktig. Vanligen svänger jag traktorn så att trädet faller bakåt men nu tyckte jag att det fanns gott om utrymme på sidan. Problemet var bara det att trädet var så ruttet i roten att det brast nästan genast och föll åt sidan – rakt över traktorns motorhuv.

Träd över motorhuven

Jag kunde lyfta bort trädet och köra hem men märkte att oljetrycket blev dåligt. Det visade sej att en slangstump till oljekylaren som finns framför kylaren hade brustit och oljan pumpats ut. Det var inte stor sak att byta ut den korta slangstumpen men man undrar hur lagren i motorn klarat sej då oljetrycket försvann.

Slangstumpen utbytt

Övre delen på kylaren blev också litet intryckt men det gör inget. På Belarus är kylaren ihopskruvad av tre delar med gummipackningar emellan. Jag har redan funderat på att byta packningarna (79 cent per styck) och det blir väl gjort i sommar. Nu gäller det bara att få igång traktorn så vi kan köra ut det sista virket från skogen. Det mesta går med lilla lastaren på Zetorn men vi har ännu ett par stora svarvstockar som skall köras ut.

Skogsarbete tar hårt på maskinerna och inte blev det utan problem i år heller. Men jag kommer nog att vara försiktigare med de torra träden i framtiden. Granbarkborrar är tyvärr ett bekymmer i de här trakterna.

Annars är det varmt och idag regnar det inte heller. Åkrarna är fulla av fåglar (två tranor, en bunt gäss och en massa tofsvipor). I skogen gnager älgarna barken av alla aspbitar som vi har fällt. De är hungriga nu. Enligt statistiken finns det 3,5 älgar per 1000 hektar i södra Finland och eftersom vi har fyra här i vår skog så har vi samlat ihop alla i den här trakten.

Flyttfåglarna har kommit

Det finns ännu mycket snö i skogsgläntorna men ute på åkrarna börjar snötäcket försvinna. Och i trädgården blommar snödropparna för fullt.

Snödroppar i slutet på mars

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

17 reaktioner till “Träd över traktorn”

 1. Pröva med ihk kanske du får tag i en ny huv!, De brukar också rekommendera om någon annan firma har!

  Själv har jag haft fast fyra båtar i kanalen och tre andra på kö. (Mearsk) + tvåhundra containrar med kött.
  Plus sådant som man inte vet ännu.

 2. Är träden så långt gångna att de är torra så är de farliga oavsett vad man har för utrustning, det är bättre att lämna kvar dem. Det är ju ändå alldeles för sent för att minska på barkborrar

 3. De går bra att fälla om man fäller dem genast för då håller gångjärnet ännu. De måste också bort fort för ju styvare kvistarna blir desto mera ungskog slår de sönder. Det bästa är om man får bort dem medan de ännu har gröna kvistar för då kan virket användas åtminstone till egna bräder.

 4. Jag har börjat ta ner de farliga träden om dom befinner sig nära körstråken även om det är i strid med miljörekommendationerna. Lämnar dem liggandes på marken istället. Det har jag gjort sen jag råkade stöta till en rutten björk vid lastningen, turligt nog föll den mellan traktorn och släpvagnen. Skedde ingen skada men “nära ögat”. Tycker att arbetssäkerheten är viktigare än miljöhänsyn även om jag också värnar om den.

 5. Det är fullständigt självklart att ruttna träd skall tas omkull för de är verkligen farliga. Det är en annan sak med högstubbar. Ju närmare roten man är desto säkrare. Där toppen kommer ned är det allra farligaste stället. Det går bra att testa med lastaren. Om trädet faller omkull då man dänger bommen mot det så var det ett farligt träd.

 6. Björken ifråga brast på 4-5 meters höjd, det var närmast nävern som höll ihop den men den var hård eftersom den var frusen. Så i det fallet var det ingen god idé att dänga till den eftersom den föll i motsatt riktning alltså mot lastaren i stället för ifrån.

 7. Björkar är lömska. Granarna är vanliga torra och hårda upptill fastän roten är helt rutten. Vi sågar ofta bort nedersta biten och flisar resten av granen. Björkar blir “mootji” som vi säjer och faller i korta bitar. Skogsarbete är inget för stadsbor och inte heller för gamla bondlurkar som har för bråttom och börjar slarva :-).

 8. Det är nog bra om det bara är möjligt att spara ett döträd stående för hackspettar, spillkråkor och trädkrypare
  är gjorda för att klättra uppåt. De har två tår åt varsitt håll just för det ändamålet. Efter spettarna kvarblir hål och bohål som ugglor och andra kan återanvända. Vi som brukar plantera gillar ugglor som håller efter sorkarna. Det blir helt klart mera fågelsång i skogen. Det finns dock en risk och det ät flygekorren. Den är i och för sig ofarlig men det är lemmeltåget som följer efter och dess följder för fortsatt skogsbruk. Man får en opasslig stämpel i skogsbruksplanen. Skogsbruk är som ett schackspel det gäller att tänka efter före nästa drag osv osv. Den som sparar och håller på borde belönas och inte straffas. Det har blivit lite baggböleri av det hela.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Baggb%C3%B6leri

 9. Ja vad säger man då när Runeberg skrev ned bonden paavo eller Topelius gungar i högsta grenen.
  Män som höll på det fria ordet (trots svåra tider)och orden har överlevt allt annat brus.

  Som bonde i coronatider år 2020-21 i storstan.

  Lokförare har strejkat och passagerarna fick trängdes ihop i bussar för att komma fram.
  Några har demonstrerat och samlats i alltför stora grupper.
  Landslag och ligalag åker kors och tvärs över världen för att svettas och kämpa i grupp och hämta hem nya mutationer.
  Byggjobbare från när och fjärran jobbar hårt och trångt.

  Nästan alko endast är öppet för det är som smörjolja åt folket.
  Skolor har stängts för länge sedan för att skydda barn och ungdomar.

  Själv blir det en påsk till stora delar i skogen i jakten på de sista(peppar peppar) vindfällen.

 10. Ett utegångsförbud som ändå inte är ett utegångsförbud men som påminner om ett utegångsförbud… Påskhäxorna lär få problem med landningstillstånden på Blåkulla med kvastarna! Intentionen att sitta i Stenderhuset nätterna igenom och “lagstifta” till golvnivå utan stiftftningsmöjlighet innan riksdagen sagt sitt
  gör ju att häxorna inte vet vilken landningsbana de får på Blåkulla! Riktlinjer dagtid om målsättningar och överlåt åt “flygledarna” (sjukvårdsdistrikten) detaljerna som vilken bana och vindriktning inför landningen! Fortsatt God Skärtorsdagskväll!!

 11. Jag bryr mej inte om deras lekar så länge som vi inte har utegångsförbud i skogen för nu ska virket ut medan det är litet köld på morgnarna. Det behövs inte mycket minusgrader för att skogsvägarna skall vara hårda på morgonen – ännu. Där det finns is på vägen går det bra men vissa ställen börjar det redan smälta och där försöker vi att inte köra på eftermiddagarna. Under påsken lär vi få ut ett och annat lass på förmiddagarna men efter påsk kan det bli värre. Det skall bli minus men också regn så vi får se.

 12. Det finns snart sagt ingen bonde, skogsägare, boende eller brukare av el som inte berörs av vindkraft på västkusten. Om man tänker från fyra möllor i molpe för ett tjugotal år sedan tills nu då det riktigt tagit fart.
  Det har hunnit bli ganska många ägarbyten på parkerna från planering, byggande och konsumtion. För mig återstår frågan vem river och vem betalar sedan när allt är över. Det är inte ännu men som sagt går tiden fort och då är det bra att veta. När dåvarande ägaren som konkursat i något land som står utanför allt vad demokrati heter. Så kommer allt i famnen på markägaren och vi som inte mera ens har en jurist anställd.
  Nå nu skall vi inte fundera så mycket utan njuta av de snurrande bladen. Allt har sin tid skrev någon vis man för länge sedan.

  https://www.talouselama.fi/uutiset/tuulibuumi-tuo-nyt-rahaa-kuntiin-ja-maanomistajille-seuraavaksi-tulee-merituulivoima-jos-vain-hankkeet-eivat-karkaa-ruotsiin/0b7f6821-4fba-4564-bca6-770d2672351a

 13. Lånar några ord av mannen för min hakki

  https://www.youtube.com/watch?v=yJ-BSIaj6pA

  Allt skall man nu vara med om, var nämligen och sprängde svängtuben bla (0.40) svängde en asp 20cm i stubben och ca 7 meter lång från vänster till höger ut på åkern för att få den med grovänden fram.
  Det kom ett skott och ämnesröret sprack på ca 10cm och oljan sprutade in i hytten med bakrutan öppen.
  En bekant menade slangen borde spruckit före cylindern men det gjorde det inte och övertrycksventilen hann ej med.

 14. På Junkkari lastaren finns dämpning till svängen och bommen vilket ger mjuka rörelser. En liten nackdel dock att det är lite svårt med mm-precision med allt utskjut ute, blir en aning svajigt, men tycker i alla fall att fördelarna uppväger. Patruunan jag hade tidigare saknade dämpning och där fick jag nog av ett cylinderöra i lillbommen. Bidragande kan ha varit att det var -26 när det hände. Fick en förmaning från fabriken i Härma att koka kaffe åt gumman eller ngt annat konstruktivt när det är kallare än -15. Lär vara något högre hållfasthetsklass och härdning i bommarna än armeringsjärn och följaktligen skörare vid sträng kyla enligt fabriken.

 15. När skall man arbeta i skogen om inte på vintern ? Det är ju löjligt att sätta gränsen vid -15 grader. Möjligen kan man ta det lugnt då det blir -25 men nog måste maskinerna vara konstruerade att tål -30 grader i det här landet.

 16. Håller helt med Nisse, men så rådgav man på fabriken. I praktiken blir det inte tittat på termometern så noga för det är ju när det är kallt som föret är som bäst i skogen vanligen.

 17. Jag är verkligen förvånad. Om tillverkaren hade varit i Tyskland eller Italien så hade jag kunnat förstå uttalandet men en finländsk tillverkare …

Kommentarer är stängda.