Tre gånger högre elpris

Jag fick igår ett brev från elbolaget där de meddelade att de höjer priset till det tredubbla från 1 februari 2022. Från 6,25 cent per kWh går det upp till 18 cent per kWh (innehåller inte överföring och skatt). Nu är man glad att man INTE har värmepumpar eller någon annan värme som kräver elektricitet. Visst finns det motorer i flisvärmesystemet men de är väldigt små. Traktorernas motorvärmare drar mera.

Flisvärmen gör att elräkningen inte blir så mycket större ens i februari. Och den ved vi eldar med i huset blir inte dyrare alls. Förstås är värmepumpar billigare än direkt el men de kräver i alla fall en hel del kilowatttimmar. Flisved har så mycket att vi nästan drunknar i den och då är det bara skräp som man inte ens kan sälja som flisved.

De solcellspaneler som jag tänker installera ger inte mycket energi mitt i vintern så litet el måste vi köpa också i framtiden. Jag har ännu inte hittat något system som kan spara energi från sommaren till vintern till hyfsat pris. Alla överföringar till andra former (gas, biodiesel, mm.) kräver stora investeringar och har usel verkningsgrad. Så lagring av energi är ännu en fråga för framtiden.

Det smartaste är troligen att inte använda elektricitet annat än då det är illa tvunget. Det gäller att göra sej så oberoende som man kan. Elektroniken använder ganska litet och belysningen kan man spara på genom att gå över till LED-lampor. Elmotorer och värme är de största elslukarna. Nu har jag ett system där torkningen av säden i huvudsak flyttas till våren då solpanelerna ger gott om energi och då solen dessutom värmer upp torkluften.

Det finns också möjlighet att producera elektricitet från värme och för ett antal år sedan undersökte jag möjligheterna med små ångmaskiner och med termoelektriska element men det var inte lönsamt då. Om de nya elpriserna håller så kan det möjligen löna sej att producera el med flis tillika med värme. Orsaken till att det inte varit lönsamt är den låga verkningsgraden men spillet utgörs ju av värme som vi också behöver mitt i vintern.

Det finns färdiga produkter såsom “kaninöronen” som man bara sätter på spisen och får 100W (12V) men priset är kring 1000 euro. Själva elementet är billigt så man får väl konstruera generatorn själv – det handlar mest om kylning för Peltierelementet behöver en varm och en kall sida. Det bästa är troligen att sätta elementen runt brännhuvudet och kyla den kalla sidan med vatten som går till varmvattnet. Två flugor i en smäll.

Peltier-element

De höga energipriserna gör att en hel del kommer att ändras – inte minst jordbruket. Om inte vetepriserna stiger så är det snart slutodlat på det traditionella sättet. Även om priserna stiger (människan måste ha mat) så blir det troligen ändå betydande förändringar (se Odla solenergi). På sätt och vis har man väntat på elsmällen – oljesmällen kom redan på 1970-talet. Man undrar när det blir virkessmäll – och matsmäll ?

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Tre gånger högre elpris”

 1. Hoppsan, de va en rejäl förhöjning. Man hade ju trott att ni som har så nära till Hästholmen skulle ha nästan gratis el.

 2. Det är nog andra mekanismer som styr elpriset – vilka vet jag inte. Jag kollade de historiska priserna på energi och de är minst sagt vilda. Ibland kostar energin skjortan och ibland får producenterna betala (april 2020 och 2021) för att bli av med den … Systemet är milt sagt instabilt.

 3. Joo vi får nog räkna med högre elpriser i framtiden, därför satsade också jag lite i solpaneler i somras. Fast nu producerar dom dåligt men det gör inget för det går så lite el på vintern.

 4. Själv har jag ett tvåårs avtal utan månadsavgift med helen 5,99 + carunaocker.
  Avtalet gjordes på ett marketgolv söder om tammerfors med en yngling. Det skedde i grevens tid, senare började priset stiga. Samma bolag är delägare i vindkraftsparken, så därifrån kommer två rediga likvider per år. Problemet är bara man förbrukar för lite el. I augusti var jordbruket och hushållet ned tre olika gånger i 1,8 kw/h/dygn. Det som inte förbrukas blir kvar till övriga intressen.

  I skrivande stund importerar finland 3556 MW timmar och en start av olkiluoto 3an så ger ca 1500MW.
  Då har vi fortfarande en brist på 2000MH och enligt min spåkula kommer vi aldrig ned till tidigare elpriser. i Synnerhet på vintrarna och vindstilla.

 5. Konkurrensutsatte elen för några år sedan. Tydligen ett lyckat drag för den 17.12. fick jag mail från min elproducent att jag inte behöver oroa mig för att spotpriserna på elmarknaden stiger. Tvärtom utlovas en sänkning av elpriset från januari från 4,89 cent/kwh till 4,79 cent/kwh. Orsaken lär vara deras framförhandlade långtidskontrakt på el. Priserna utan moms&överföring.
  Däremot så rår inte ens de på överföringsavgifterna som höjs godtyckligt nu som då. Hursomhelst övervakar de även den biten att inga omotiverade oegentligheter sker. Motiveringar för överföringsavgifterna hittas nog ändå alltid.
  Blir en välkommen mellandag i snöplogandet i morgon! Sedan 22.12 har det varit 1 hel morgon utan start mellan kl.3-6 på morgonen (röda dagar rycker vi ut först ca 6-tiden för att inte störa morgonsömnen med en gammal MF under kammarfönstret) så i kväll blir det ngt gott att äta och kanske en vinskvätt till med den vackrare av oss och i morgon bitti SOVA!

 6. Nämnda elöverföringsbolag fick för något år sedan eu stöd för att gräva ned elledningarna. Euro/löpmeter, för att göra elöverföringen säkrare. Gissa var de grävdes ned jo utefter bygdevägarna, där de går snabbt att finna fel och reparera. I skogen är det precis som förut, luftledningar.
  Då fick finland en nobellpristagare för en tid sedan som just det var expert på avtal.
  Gör så stor nytta som möjligt för lite pengar som möjligt är mitt måtto.

  Kom hem från vuokatti för några dagar sedan. Där var allt pistat och preparerat, gården skottad innan man ens vaknat. Här hemma har ingen gjort någonting så det är bara glöda igång och börja smutsa ned miljön i onödan tycker jag då. Hans sade det är precis som det skall. Däremot har Greta lovat det skall bli så mycket bättre, för mig då.
  Hans naturvetare.
  Greta ung aktivist.
  Ps pajamies skicka sin tessla med bärgare idag. Akkun.

 7. Mycket av forskningen när det gäller batterier gäller utveckling av små portabla batterier. Men om man inte behöver bry sig om storleken, så kan man säkert utveckla t ex organiska batterier som är helt stationära och tar mycket utrymme, men det är ju inget problem om de inte behöver flyttas

 8. Det kommer att hända mycket de närmaste åren så man skall absolut INTE skriva långa avtal. Då det gäller elanvändningen så är ackumulatorerna helt centrala. Om de inte blir bättre och billigare så är det problem. Den andra centrala saken är förstås styrsystemen men de kan bara spara ordentligt om det finns möjlighet att lagra el så vi kommer tillbaka till lagringen i alla fall.

Kommentarer är stängda.