Granröta

Vi hade ganska litet rötskadade granar i Tallmosan där vi högg i vinter. Men så fällde jag en del granar i hemskogen och där fanns det minsann röta.

Rötskadad gran

Myrbo

I en av de värsta fanns det ett myrbo som fyllde nästa hela stammen. Det fanns bara ett litet skal kvar av själva granen. Utanpå syntes det inte just nånting. Kvistarna var alldeles gröna. Myrorna måste ha funnits där i många år.

Nästan varenda gran uppe på den lilla kullen var rötskadad även om de alla inte var lika urholkade. Det blev just inga stockar alls från dessa. Då man kapat två tre meters rötskadade så blev det möjligen en liten stock efter det.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Granröta”

 1. Den stammen där myrorna bott kunde säkert bli alldeles utmärkt råvara för fågelholkar.
  Träd som är så pass illa rötskadade är säkert lömska & farliga att fälla, då “gångjärnet” inte fungerar.

 2. Det är i så fall stora fåglar för diametern var över 30 cm … Det är helt riktigt att de är farliga då man fäller för man vet aldrig åt vilket håll de far. Därför sätter jag vanligen alltid bommen på lastaren mot stammen och trycker åt rätt håll. De kan i all fall fara åt sidan men inte bakåt. Då man sågar så märker man genast om trädet är ruttet och då lämnar man mycket större gångjärn än vanligt. Blåser det åt fel håll så fäller man inte ruttna träd alls ! I fjol så fick jag ju en rutten gran över kylaren på traktorn. Jag hade slöat till och inte haft bommen mot trädet. Det blev mest plåtskador men man fick en påminnelse om att inte ta något för givet.

 3. Vi har inga skrakar här långt från kusten och slagugglor är sällsynta. Men vi har stora fåglar som tranor, svanar, gäss och nån kungsörn. Fast de gillar inte holkar …

 4. Efter några lite varmare dagar och islossning i ån.
  Islossningen blev 3 poäng av tio. Ingen klingande isgång den här gången inte.
  Vilket är tecken på ett dåligt odlingsår. Enligt generationer av erfarenhet.
  Nu kom kölden tillbaka +4 grader celsius i skrivande stund.
  Vårregnen lyser “ännu” med sin frånvaro, vilket är grunden att ta fram våren på riktigt.
  Vedkapningen har här i regionen nått en rekordnivå, solceller börjar också dyka upp här och var.
  De va de.

 5. Var en sväng fram och tillbaka till Estland i veckan. Kan hålla med Pers observation om vedkapningen för aldrig tidigare har jag sett så många ute på “vedabacka” som nu under tågresan fram och tillbaka!
  “mössörona” var utslagna i Estland, men tydligen hade det varit rejäl frost för de var alldeles bruna.
  Verkar som om vårbruket kommer igång lite senare än normalt här och kanske mycket senare än normalt i södra delarna av landet. Normalt borde det nog ha dammat runt harvarna i trakterna kring
  Tavastehus, men inget alls hade kommit igång ännu!

  En Glad Valborg tillönskas alla bloggare! Skåd ett me mjöd! He e russn som e bedrägli!!

 6. Här ligger snön kvar på nordsidan och det utlovas ännu tre frostnätter. Det blir troligen sen vårsådd. Antagligen verkstads- och byggarbete fram till mitten på maj. Åtminstone …

Kommentarer är stängda.