5 kW solkraft

Testkörningen av halva solkraftverket (20 paneler) visar att det producerar omkring 5 kW mitt på dagen. Det är lägre än den nominella effekten på 6 kW men ganska hyfsat. Det räcker bra till för vårt elbehov utom fläktarna.

Det blir en hel del förändringar efter det här. Det som vi kopplat på mitt i natten då elströmmen är billig skall nu flyttas till mitt på dagen då vi har egen ström från solpanelerna. Nu har vi inte ens erfarenheter från en dag med solelektricitet men det blir bättre med tiden. Den andra halvan av solkraftverket skall ännu byggas ut men vi har åtminstone kommit igång.

Med ett pris på 50 cent/kWh så förtjänat vi nu 2:50 euro i timmen.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

29 reaktioner till “5 kW solkraft”

  1. Hej
    Och grattis till elproduktionen! Det är lönande med överproduktion nu när spotpriset är så pass högt.
    Kommer alla paneler mot sammavädersträck eller gör du två olika serier med lite olika förutsättningar?

  2. Jag har nog alla på samma sida om taket (mot söder). Det är ett uthus som är 23 meter långt och det passade bra att förnya taket som haft efterkrigstida betongtegel. De är fruktansvärt tunga. Men under finns ett prima pärttak som var ganska nytt då betongteglen sattes på. Så jag har nu ett bra undertak för den nya plåten.

    Men brorsan satte 15+15 solpaneler på bägge sidorna om taket på hans uthus så han får både morgonsol och kvällssol. Vi har ännu inte så mycket erfarenhet men i dag fick jag över 42 kWh från de 20 paneler som är uppsatta. Bara jag hinner så sätter jag upp 20 solpaneler till. 5kW räcker bra för frysboxen och tvättmaskinen men jag har 11 kW torkfläktar också.

  3. Intressant projekt det där med solenergi, men kommer det att bli så lönsamt att det betalar sig själv med tiden?

  4. Med de nuvarande priserna så tvivlar jag inte ett dugg på det. Jag får betalt enligt börspriset som varit upp till 50 cent/kWh nu i sommar fastän det är litet elbehov. Då jag får andra halvan igång så blir det över 80 kWh per dag (med sol). Det blir 40 euro per dag om priset är 50 cent och om man räknar med hälften av det så får jag på 100 dagar med sol 2000 euro. Då är allt betalt på ungefär fem år.

    Men det är förstås mer invecklat. Egentligen tjänar man mest på den el man sparar för då behöver man inte heller betala överföringsavgift och elskatt. Alla priser ändras hela tiden men det var tidigare lika mycket som elenergin var dvs. omkring 6 cent/kWh. Eftersom våra torkfläktar står för absolut största andelen elström och vi använder dem enbart då solen lyser som starkast så räknar jag med att spara en hel del med egen solenergi. Det jag tyvärr inte kan göra nånting åt är månadsavgiften som är bunden till säkringarnas storlek. Och vi måste ha 63A så det blir ganska dyrt. Men jag vågar åtminstone inte ännu minska på storleken – möjligen då vi har mera erfarenhet. Det finns alltför många osäkra faktorer för att man skall kunna räkna med någon större säkerhet men jag uppskattar högt också oberoendet av elnätet. Det behövs inte mycket ljus (ingen direkt sol behövs) för att vi skall kunna hålla igång flisvärmen och ha ljus i huset och datamaskinerna igång. Möjligen skaffar jag en bunt ackumulatorer för natten ifall det visar sej behövas.

    Men man får se. Om det blir energikatastrof nästa vinter så är vi i alla fall ganska självförsörjande.

  5. Till först hade man el i ca 100år och ingen sade eller tänkte någonting.
    Nu 2021-22 var det som att uppfinna hjulet på nytt. Solpaneler började växa upp som svampar ur jorden efter regn.
    De som hade en jordbruksinkomst över 30t€ kunde få 30-40% i bidrag till solpaneler, eller lite som med stöden den som har det bra får ännu mera, då kommer man till max 3pers per storsocken typ, ridå.
    Själv hade jag fixat elkostnaden med aktier i bla fortum. Hamnade ta ned risken med en tredjedel pga kriget. Har ännu ett förmånligt elavtal ca ett år till. Nu i skrivande stund har bergvärmen fått en störning och lyser rött efter 10200h och 39332 starter och skulle blivit sex år i november. Tur att det är sommar så måste vänta till måndag och si vad de säger. Har som tur pannan med vedeldning kvar.

    Går det inte ta ned till 35A och kör med en fläkt “i gången” till torken ?

    Själv kommer jag inte ännu bygga solpaneler men har fått frågan om jag kan fixa 100-150ha kalyta, mosse, gamla ängar och dyligt hyfsat nära en kraftledning typ max 5-8km. Efterfrågan finns och solpaneler är bra komplement till vindkraftverk. Just nu är efterfrågan enorm på grön el.

  6. Det är typiskt att stöden bara går till dem som har pengar. Jag får inget stöd utan allt är egna pengar. Man undrar vad byråkraterna har i skallen egentligen …

    Det är svårt att köra med en fläkt åt gången för man måste få upp ett visst tryck för att luften skall gå igenom säden. Men med flisen går det bra. Där finns ett ganska lågt mottryck. Jag får se hur det går i verkligheten. Möjligen kan jag sänka till 35 A om något år ifall det verkar fungera.

    Det är ganska enkelt att sätta upp solpaneler och så ramlar de inte ned med så stort brak. I norra Sverige brast två vindkraftverk förra veckan (ett på 200 meter) så det kommer snart strängare krav och blir dyrare att bygga. Problemet med både sol och vind är att det måste finnas något som fungerar då det inte blåser eller solen lyser. Kärnkraften kommer nog tillbaka då folk börjar frysa.

    Just nu får vi 570W och det räcker bra till datamaskiner, frys, kylskåp och mobilladdare. Litet måste jag låna av Kymmenedalens El då jag kokar kaffe. I går mitt på dagen behövde jag bara kring 0,04 kWh dyr börsel mitt på dagen (24 cent/kWh).

  7. Det går alltid att hitta något att klaga på t ex brandkåren som inte vågar släcka hus med solpaneler på taket!

  8. Därför måste det finnas skyltar med PV (PhotoVoltaic) vid centralerna. Likaså skyltar som varnar för att strömmen kan komma “bakvägen” (för installatörer).

    Jag förstår nog brandkåren för 1000 Volt är inte att leka med. De borde utbildas att sätta ett lager med skum ovanpå panelerna först. Då går spänningen ned ordentligt. Nånting för Kalle att tänka på ?

  9. 1.8.2022

    Vindarna äro i denna månad föränderliga, åska och regnväder vanliga.
    Nordanvind i augusti innebär stadig väderlek.
    Vad augusti ej kokar, lämnar september ostekt.
    I denna månad ingår hunddagarna (rötmånaden)
    Man skall akta sig för mjölk och söt mat. Bitter spis skall man bruka och icke dricka för mycket win.
    De är augusti enligt bondepraktikan.

    Danna sommar har det regnat ovanligt mycket i antalet regndagar/regnskurar per dag. Vet ej i mm men strittat har det mest gjort hela tiden känns det som. Värmen var det blott några få dagar i juni.
    Jordgubbar som kom direkt från (odlarens)land blev ruttna på två dagar trots perfekt obruten kylkedja. Två gånger lyckades man med det. Nu behövs tre saker för bra och god skörd sol, sol och sol.

    I år gav åkern fyra skördar. Hö, stöd, matjord och gips.
    Efter en fd klasskamrats lyssnade på byaföreningen blev byggdevägen dikad och kommer ännu i höst att asfalteras. Det är mera okej änn till den ägna gödselstaden (läs leppä).
    Gips blev man beviljad efter ett snabbt svar på sms av TE centralen.
    Brytning,bearbetning, transport från siilinjärvi och spridning, allt gratis, bugar ödmjukt.
    Blir spridning på gammal vall och skall bearbetas lätt, heter det då dirktsådd eller ej kan jag inte på rak arm. Har för platta åkrar för att våga gå på någon höstsådd.

    De var det.

  10. Mjaa, här i östra Nyland har det inte regnat för mycket även om man är nöjd jämfört med förra sommaren då vi hade ökenklimat här.

    Det ser hyfsat ut men blir knappast någon rekordskörd.

  11. I går kom bara 8mm regn.

    Sedan 12.7 har det kommit 57+13+8mm alltså typ 78mm.
    I dag har det ej ännu regnat peppar peppar men till slutet av veckan lovas mera regn.
    Blir som i UK eller Norge det regnar mest varje dag.

  12. Måste tillägga ännu 83mm regn och helt grått i “ovädershörnet” i syd-sydsydväst, nu börjar regndroppar dyka upp på fönsterrutan.

  13. Ännu en sista rapport 5mm regn men nu lyser solen.
    Ån är proppfull men det har börjat sjunka undan så det går åt rätt håll.

    Sålde av en några ha skog på rot just före sista regnperioden så där undvek man körskador med nöd och näppe. Det var första gången i mitt liv som man fick pris per stam och inte skilt för stock och massaved. Skiftet var gallrat för ca 10år sedan och då redan villa de ta allt på en figur. Gammal granskog som slutat växa. Andra figuren var fd åkrar som det planterats tall. Ägarna för mig hade stamkvistat. Köparen tog en stor del rotstockar i längder på 2 och 3 meters bitar. Fanns tydligt ett stort behov av kvistren stam.

    https://www.youtube.com/watch?v=_YMdT9iuWa8

    https://www.youtube.com/watch?v=xYFyzyVYcTM

    ,

  14. 28 mm på en nätt halvtimme igår kombinerat med lössläppt naturlig elenergi! Var inte regn, skyfall är riktigare benämning. Någon enstaka kornåker tröskad men den riktiga början på tröskningen far nog
    mot månadsskiftet.
    Mer regn och åska utlovas och fortsatt varmt = stor risk för axgroning, speciellt i liggsäd.

  15. Ni knycker allt vårt regn …. Här lovar de regn dag efter dag men ingenting alls kommer det. Jag ser på väderkartan att alla regnområden går norr om oss. Det regnar i västra Finland och längre norröver men vi får inget.

    Jag vet inte om jag skall tycka det är bra eller inte. Det är för sent för vetet och för takarbetet är det inte så bra med regn heller. Men det börjar vara snustorrt och hett. snart fjärde dagen med över +30 grader. Stööön.

  16. Det kom igen 29mm regn till idag morgon. Värmen blev trots det kvar på 25grader.

    Talade med pojkarna som vägt in det första kornet för torkning.
    Höstvetet blev uppharvat. Sädesfälten är ojämna. Axen innehåller allt mellan färdiga till gröna omatade kornkärnor, risk för axgroning är påtagligt som micke också nämnde. Almanackan tickar iväg och oljan är dyr, gödseln är också dyr för kommande år.
    Det hotas med elavbrott till kommande vinter. Det är nog allt skoj bott, som vi brukar säga.
    Byaföreninges vattenkraftverk är som Väinämöinens sampo. El produceras till ett bra pris.
    Vindkrafverken växer upp som svampar efter regnet.

  17. Har varit med Husmodern på veckoslutscamping till Fäboda med husvagnen. 29 grader och medelvind från syd gjorde att man kände sig som i en hårfön utspilld på klipporna. Kom ett par åsksmällar med åtföljande regnskurar men inga mängder egentligen. Noterade nog att det mesta for inåt landet men blev ändå förvånad när vi kom hem idag em. när det var 20 mm i mätaren igen. Fågelvägen är det bara lite på 4 km emellan! Tidigare vattenmängder har konstigt nog på ngt sätt sugts upp av marken rätt bra, men nu börjar det nog märkas att det kommer att bli blött om regnandet fortsätter med tidvis brutala åskskurar. Allt som kommer ned nu är bara till harm och ingen nytta. Vill inte ha ngt “raparally” i tröskningen. Claasen tar nog sig fram men finns lite som harmar så mycket som när det inte riktigt bär och det blir 25-30cm djupa och 65 cm breda spår i en insåning! Något som markägaren sen ska leva med i 2-3 år. Dagens vallskördemaskiner är också breda och stora och kräver jämna fält för att fungera bra. I alla fall verkar ju vädret stabilisera sig från början av veckan så kanske tröskningen kommer igång vecka 35.

  18. Ojämnt falla ödets lotter. Vi har haft en grym torka här i östra Nyland. I morgon utlovas 8 mm men få nu se … Många stora regnområden har farit norr om oss. Men hotet om regn har i alla fall fått fart på vårt taklagande. Vi är riktigt slut.

  19. Storbönderna tröskade på andra sidan ån långt in på natten lördag kväll. Pipade vid varje backning och väsnades som bara den. I storstan går tystnaden vi 22 tiden. Nå natten var jummen och och lite vind
    som höll daggen borta. Men sedan kom regnet 34mm den här gången.

    I grannbyn hade någon klagat på meteologiskas regnkartor när det finns moln varje dag men inget regn kommer. Tydligen är regnet och regnmängderna väldigt lokala när allt är inom max 10km.
    Kan inte minnas under min livstid att det regnat så här mycket hos oss som i år då juli och augusti menat. Regn är bra men måtta med allt.

  20. Tråden till backningssummern på tröskan klippte jag av dag 2 när den var ny! Med våra täppor var det ett j–la ylande och för att inte tala om i ärttöskning med 1 m fram och 2 bakåt när det vill sig illa!
    Antar att det var ert byaföreningskraftverk Per som det var en artikel om i Pravda (läs: ÖT/Vbl) för
    några dagar sedan. Maler säkert guld nu!! Har elpriset bundet till 4,79 c/kwh till februari. Vad som händer därefter vete gudarna men nog tror jag att elräkningen blir en ganska hisnande läsning! Då man lägger till de senaste årens godtyckliga höjningarna av överföringsavgifterna, som man inte kan konkurrensutsätta så kommer nog Magnus Ugglas “Ja mår illa…” att besannas. Det är också nästan otroligt vilka vinster elbolagen kammat in de senaste åren och nu sätter man ännu lite extra grädde på moset framöver är jag rädd för när ingen egentligen har koll på spotpriserna. Bra att skylla på iaf!

  21. Blev avbrott i tröskningen under helgen tydligen med allt utlovat regnande. Hittills lite livsmedelshavre och liggsädsvete tröskat. En tork nu, en då mellan skurorna. Skulle inte önska mera vatten i “veteligona”
    för finns redan tendenser till axgroning. Till all lycka sprutat med Broadway så finns inte mycket annat
    än rent vete vilket underlättar framfarten! Ger rätt hyfsat, ca 5 ton/ha, men tungtorkat som f-n givetvis
    med regnandet, liggsäden och axgroningen. Vetepriset ovanligt nog under kornpriset! 280€/ton för vete och 285€/ton för korn är denna veckas bud. Vetet tycks dala lite varstans , liksom €:n. Historiskt att €:kursen går under dollarn! Tankade häromdagen för 1,72€/liter! Oljeräkningarna kommer att bli en rysare! Dessutom vinterolja 6 cent/liter dyrare än sommar. Lär bero på att Sköldvik inte riktigt hänger med enligt “oljeshejken” som levererar olja.
    Tycker det blivit så stillsamt på Bondbloggen! Tröskar alla eller….Svettas över el-,bränsle och gödselpriser?

  22. Det har varit en tuff sommar. Jag har inte haft tid att skriva nånting. En gång började jag men somnade över tangentbordet efter ett par rader. Och tröskningen är försenad eftersom jag fick upp den sista solpanelen alldeles nyligen. Möjligen orkar jag skriva om det senare. På grund av elpriserna ville jag i alla fall ha upp alla solpanelerna innan tröskningen.

    Och nu är det bara att uppsöka sängen så jag orkar upp i morgon i tid.

  23. 5+35+4mm regn idag sedan min senaste kommentar.
    Potatis och morötter har här i trakten blivit ställvis förstörda pga av regn då.

    Var på ett studiebesök hos storbönderna. 24ton i respektive torksektion och 3,5 ton vatten skulle ur vardera med hjälp av en 800kws flispanna.
    Det finns de som har säden i en timme i torken men det har inte vi. Det vibrerade och fläktar blåste luft hit och dit i torken så det påminde om en lastbåt i hårt väder.

    Lämnade in en offertfrågan på solpaneler till 7-8000kw/år.
    Kommer det stödmöjligheter så gäller det att vara i kön.
    Hamnar att byta ut en del plåttak som snart skattat åt förgängelsen.
    Ligger 6000€ ich på minus på fortums tillkortakommande pga en person som satte europa på pottan.
    Nu sätts fokus på fyra företag i norra sverige. Bara att göra ett ton stål i europa kostar 800€ i gaskostader. Om inget snart ändrar så kommer begäran om hjälp ifrån norden.

    Hur går det med skördandet ?
    Hur går det med solpanelerna?

  24. Man får inget stöd om man inte är storbonde med tillräckligt stor inkomst. Jag har betalat allt själv. Ren diskriminering av små och mellanstora bönder.

    Villkor (NTM-centralen):
    Din företagarinkomst från jordbruket är minst 25 000 euro senast det femte kalenderåret efter att stödet beviljats. Företagarinkomsten räknas ut genom att de rörliga och fasta kostnader, avskrivningar och räntor på skulder som hänför sig till jordbruket dras av från intäkterna från jordbruket.

    Vem har minst 25000 euro företagarinkomst nuförtiden ? Möjligen en negativ sådan. Åt den som har skall varda givet.

  25. När statsmakten börjar blanda sig i aktiemarknaden (jfr Finnair) så slutar det vanligen illa. Sålde bort varenda Fortumaktie i förrgår när räddandet av Uniper kom upp på regeringsnivå. Sålde i tiderna hälften av innehavet när kursen var 33€ (köpte dem för 12€) Sålde för 10.90€ så förlusten blev minimal.
    eller vinsten maximal beroende på hur man räknar.
    I början av innehavet betalades en dividend på 9% och även efter det en bra dividendmaskin. Men när statsmakten (huvudägare) börjar gå in med stödpengar så … Iaf hålls energipriserna i skick!!

  26. Skalade av en tredjedel i fortum 16.8.21 av aktier som köpts 2005-2009.
    Köpte till en liten post 17.6.2022.
    Har alltid gillat fortum men vid köpet av uniper så gick det nog med facit på hand helt åt skogen.
    De ville ha kärnkraft och lite vattenkraft i sverige och fick på köpet kolkraft i tyskland.
    Köpet finansierades av försäljning av deras elnät i finland, påhejad av en lag från eu.
    Så nu har igen skattebetalare som byggd upp kapitalet i fortum varit med och förstört det i tyskland, Sonera har tidigare trampat upp stigen för dåliga affärer, minnet av sonera börjar falla i glömska.
    Posten gick på knä efter affärer i usa, raisio med benecol lika så. Kemira grow how minns vi äldre ännu och yara kan göra precis hur det vill. En försäljning av ett statsbolag borde kräva majoritet i en folkomröstning men då är inte heller folket insatta. Det är väl bara vägar och dricksvatten kvar att sälja så får vi betala som vi en gång som våra förfäder byggt upp.

Kommentarer är stängda.