Vädret har hållits rätt milt ett par dagar, vilket var mycket välkommet. Som jag tidigare nämnt i ett par etapper ställer kölden i sig inte till några större bekymmer i ladugården, det är inte hela världen att termometern nån dag går ner mot -30. Däremot påverkar en sammanhängande köldperiod som vi hade före jul förhållandena i ladugården mer en tillfällig djupdykning.
Exempelvis skrapar jag ut gödseln ur ladugården med schaktblad. Normalt blir gången helt ren i.o.m. det, men när det är riktigt kallt fryser ofta en liten mängd gödsel fast varje dag vilket efter nån vecka kan bli ett flera cm tjockt lager. Likaså bildas isvallar kring vattenkopparna när korna klottar med dricksvattnet. Ingendera är något problem, eftersom de flesta vintrar består av köldperioder avbrutna med ett par dagar mildare väder. Under köldperioderna byggs is och frusen gödsel upp men under de mildare dagarna tinar de upp och man hinner städa ur ladugården till nästa köldperiod. Sammanhängande köld utan varma dagar gör däremot att man aldrig riktigt får göra rent ordentligt. I december hade vi en mer än tre veckor lång köldperiod utan blidväder och därför är det väldigt bra vi nu haft några mildare dagar med städväder.
Med tanke på att januari brukar vara den månad när vi har det ordentligt kallt, så det verkar bli en vinter med många kalla veckor. I princip är inte helt otänkbart att vi skulle kunna få en sammanhängande köldperiod på 7-8 veckor om det riktigt vill sig. I så fall blir det förmodligen att att knacka sönder isvallarna kring vattenkopparna med järnspett om de blir för stora, vilket i och för sig nog hänt tidigare också. Så länge vattnet hålls ofruset, korna har foder och halmförrådet räcker går nog det mesta att ordna.
Vi har haft kring -8 grader här och det är utmärkt om det inte blåser eller snöar. Det skall bli kallt i början på nästa vecka men sedan blida. Jag vet inte om jag vill ha blidväder – då skulle snön packa bättre uder hjulen men den blir besvärligare att sopa bort snön framför dörrarna.
Jag sopar alltid snö framför dörrar. Schaktbladet tar inte ens tillräckligt rent och börjar det bygga på med en millimeter per gång så blir det snart att hacka is för att få upp dörrarna.
Jepp, precis på samma sätt so snö byggs på nån mm i gången byggs gödseln på. Fast dyngan verkar byggas upp snabbare än snö.
Jag borde också lära mej att sopa framför dörrarna, men måste medge att det nog brukar bli att ta till järnspettet där också med jämna mellanrum. 🙂
Hur ofta skrapar du med bladet? Använder du någon gång frontlastaren för att kunna trycka ner skopan och få traktorns vikt till nytta? Håller själv på och bygger en kall lösdrift och undrar därför vad som väntar! 🙂
Det beror på. När det är kring 0 skrapar jag oftast dagligen, när det blir kallare kommer man undan med 2-3 ggr/vecka. Lastarn använder jag aldrig i utgödslingen. Eftersom jag kör så ofta går det bra med schaktblad, de som kör ut 1 g/vecka använder oftast lastarn.
Jag tvivlar på att nåndera sätten är klart bättre eller sämre, det handlar snarast om huruvida man vill jobba lite varje dag eller mycket en gång i veckan. Däremot korrelerar ströåtgång och utgödsling, vill man spara in på strö får man lov att gödsla ut oftare.
Hurudan ladugård bygger ni? Ströbädd eller bås?
Sluttande ströbädd åt ungdjur och i kalvnings/sjukboxar, liggbås åt dikorna vars gödsel (hoppeligen 🙂 ) ska få en svämliknande konsistens. Hamnar säkert att tillsätta en del vatten i gödselbrunnen för att det skall gå att blanda och sprida gödseln på vallarna. Jag får två gödselslag, fast och flytande, att hantera och sprida men en del av odlingsmarken är på grundvattenområde och där går det ju bara att mylla ner fastgödsel.Det blir ett bygge i ”low-tec/keep-it-simple-and-stupid” anda. 🙂
Jag läste i LoA om ditt ladugårdsbygge när det var aktuellt, en gång har vi pratas vid i telefon när jag ringde och funderade lite på de bygglösningar du har, vindnät, vattenkoppar och utgödsling, det var på den tiden du ännu hade mjölkkor.
Jomenvisst, nu minns jag! I stort antar jag att jag ser på det mesta ungefär på samma sätt som då, fast jag skulle antagligen sätta in skorstensventilation istället för öppen nock och ev. ersätta vindnätet med gles brädning.
KISS är aldrig fel. Ju enklare det är desto mindre är det som krånglar.