PANG – nya året inskjutet

Det nya året började med en smäll – bakringen på MF165 exploderade då jag körde snö. Det var inte något lätt arbete i de snömassor vi har. Och så är ju ringarna från 1970 och har alltså 40 år på nacken. Det var inte direkt någon överraskning att en ring gick sönder så murkna som de var. Framringarna är bytta för många år sedan.

En sorglig syn och även om det på sätt och vis var väntat så visst blev man sur. Jag hann faktiskt köra undan den värsta snön och schaktbladet blev på ett ställe där det inte är i vägen så nu hoppas jag att jag får ny bakring innan det kommer mera snö.

“Int ein daa uutan förlustär” (inte en dag utan förluster) som föriga bisin sa (föriga bisin = förra gubben är en figur som sagt både det ena och det andra – används allmänt här då man inte vill eller kan nämna något namn).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “PANG – nya året inskjutet”

  1. Jo, den har varit hos oss sedan 1970 och i ganska stor användning. I vårbruket är den harvtraktor och alla lätta transporter sköt med den. Den är liten och nätt och kan användas till allting – utom de riktigt tunga arbetena.

    Den skall absolut få nya bakringar och ännu användas i många år.

  2. Jo, de gamla ringarna var/är starka. Jag har ännu ett GoodYear 18,4×38, 8 ply-bakdäck, som inte är utbytt, fast det är av årsmodell 1974. Det är kvar av nyfikenhet hur länge det står pall.

Kommentarer är stängda.