Nytt år, nya fasoner

Första kalven för det nya året och det blev en kokalv!! 🙂 Vilma hade kalvat då vi gick ner till ladugården i morse. Kalven var då ännu ganska våt, så förmodligen hade hon kalvat någon gång under morgonnatten.
Vilma var inte seminerad “normalt”, utan hon var dräktig med ett embryo från Kanada. Därför är kalven ayrshire.

Eftersom det nu är nytt år, har också bokstaven för vad namnen ska börja med bytt. I år är det bokstaven I som gäller.
Vilmas kalv får ändå ett lite annorlunda namn. Vanligtvis brukar vi döpa kalvar efter “mina” kor till Heisala … af Kabböle. Men då det föds en kalv m.h.a. embryotransplantation, brukar vi döpa kalven som så att embryots hemställe blir “förnamnet”. Jag ville ändå att kalvens namn på något sätt skulle “dra heimåt”, så kalven fick heta Lagacé Irmeli. (hälsningar åt mamma) 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “Nytt år, nya fasoner”

  1. Irmeli är en riktigt näpen tös. Lagacé är alltså “hemstället” i Kanada… var nånstans i Kanada om man får fråga?

  2. Nog förstod du helt rätt. Lagacé är uppfödarnamnet, i det här fallet namnet på gården som finns i Quebec.

    Mats: Man kan ju hoppas det, men ganska osannolikt är det ju. Men å andra sidan är väl 13 tjurkalvar det också.. ! 😉

Kommentarer är stängda.