Blomkålar……

….. i olika färg och form finns det just nu rikligt av. Så  med avsikt att inspirera till användning för att få lite fart på affärerna passar jag nu på att fortsätta produktpresentationen 🙂 Verkar dessutom som om det rikliga utbudet kommer att bli kortvarigt, åtminstone för egen del lider blomkålssäsongen mot sitt slut. Blomkålen är inte riktigt lätt att “programmera” för jämnt utbud i och med att blominduceringen är väderberoende, så det betyder att ibland är det brist på blomkål och ibland när vi får “blomkålsväder” så blir det trångt på marknaden med låga priser som följd. Lite går det att jämna ut utbudet med hjälp av lagring ty blomkålen håller en kortare tids lagring om den skördas i tid och kyls ned snabbt men det gäller som sagt att vara påpasslig med skördandet. Dagens hybridsorter utvecklas så pass jämnt att hela planteringsomgången kan skördas i ett par tre överfarter. Gamla tiders öppen pollinerade sorter krävde kanske 5-6 besök på åkern med kniven innan allt var skördat. Att allt färdas mer eller mindre på en gång gör ju att man är tvungen att plantera mindre mängder i flera omgångar för att man skall ha en chans att hinna skörda blomkålen i rätt utvecklingsstadium.

Blomkålen är känslig för stötar så den bör hanteras varsamt både vid skörd och övrig hantering, jag mår riktigt illa då jag i markettarna ser hur man tömmer lådorna och kunderna vrakar och väljer bland blomkålarna. Stötarna ger upphov till mörka fläckar som gör att blomkålen ser “gammal” ut trots att den kan vara färsk. Speciellt den lilafärgade blomkålen missfärgas lätt medan den gröna är något tåligare. Blomkålen skördas därför med lite kvarlämnade bladstjälkar som skydd och stjälkarna förser också blomställningen med fukt och näring för ökad hållbarhet. Bladstjälkarna går också utmärkt att använda i matlagningen om man så vill.

Små nätta färska blomkålar som kokats hela serverade med lite smör hör nog till det godaste man kan äta sommartid även om dom också är goda som råa också. Rå blomkål äter jag ju mest hela tiden under skördearbetet och som rå bör också den lilafärgade användas om man nu inte tycker om blå mat förstås 🙂 Under Strömsökockens besök för ett par veckor sen passade jag på att fråga om det finns något sätt att få färgen att hålla upphettning och kokning och han rekommenderade att man kan salta för att förstärka färgen. Vi har dock inte testat om det hjälper, kanske får vi mera tips i söndagens program då våra grönsaker tillreds på Strömsö. Har bloggläsarna tips på blomkålsanvändning kan Ni vänligen kommentera och dela med Er, Tack!

Den vanliga vita blomkålen är fortfarande populärast men visst ökar användningen av lila- och grönfärgad blomkål också. Prövade orangefärgad blomkål för något år sen men de sorter som då erbjöds hade inte riktigt rätt färg utan såg mest ut som gammal vit blomkål så den gick inte åt. På bilden nedan har jag också satt med en Romanesco som är en korsning mellan blomkål och broccoli, den är ju väldigt dekorativ med sitt speciella utseende.

Romanesco, Lila, Grön och Vit blomkål

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Blomkålar……”

  1. Av alla skönheter du har på bild är romanescon en klar favorit i vårt kök. Jag har tidigare år förvällt och fryst in blomkål, broccoli och romanesco i bitar och då har blomkålen en tendens att bli lite sladdrig vid tillagningen, medan både broccoli och romanesco håller strukturen, och dessutom har romanescon en lätt smörig smak.

    Ett supertips jag fick var att sätta SOCKER i förvällningsvattnet för att mota kål”doften” och det hjälpte faktiskt.
    Med inhemskt odlade grönsaker i frysen känns inte vintern så lång.

  2. Ja, ska jag skämmas eller är de de stora kedjorna som borde skämmas lite – de som berättar vad jag skall handla, eller… vem, men lite skämmas får jag väl nog ändå som bonde, som aldrig smakat vare sej grön, lila blomkål eller romanesco. Kan inte ens komma på att jag skulle ha sett dessa olika kålar “live”, bara på bild…
    Men, skulle jag av någon händelse få syn på någon av dessa “i en butik nära mej”, så skulle jag absolut köpa, om inte annat, bara så för omväxlings skull, varför har inte jag sett dessa sorter i butikerna, är det jag som är blind och går omkring med skygglappar, eller är det så att jag kanske inte ens haft en chans att få se dessa live för att de inte finns av dem i butikerna i den här änden av landet?
    Att inte alla små butiker kan ha det i sitt utbud är absolut förståeligt, men de stora markettarna som har hyllrad upp och hyllrad ner fyllda med all världens, långtbortifrån importerade exotiska bär, frukter och grönsaker, som man inte ens kan uttala namnet på, borde väl kunna klämma in lite mer av det fina utbud av inhemska grönsaker som finns…

  3. Jovisst har du rätt Charlotta, det finns så mycket fint här hemma som mycket väl kunde ges lite mer utrymme i stället för allt det där underliga från långtbortistan. Konstigt nog så är det väldigt svårt att få in nischprodukter i de stora butikerna, grönkålen till exempel sålde jag slut på några timmar på Stundarsmarknaden. Alla köpare kommenterade att den inte går att finna i butikerna så en del kom enkom till marknaden för att dom vet att jag har den med. När jag i min tur bjuder ut grönkål säger handeln att ingen efterfrågan finns. Likadant är det med många andra fina grönsaker.

  4. Jo, det är ju ofta det man hör, “det finns inte efterfrågan…” Jamen hur ska man som konsument veta att det över huvudtaget existerar någonting som lila blomkål om man då inte är intresserad av grönsaksodling och läser frökataloger pärm-pärm, eller ja, läser bondbloggen då förstoss 😉
    Att fråga efter någonting man inte vet om att finns är svårt… Hur kan handlarena veta om det finns efterfrågan eller inte?
    Men det är ju så med dom stora kedjorna, dom kör ett race, gilla eller inte, det är svårt att rubba, vare sej från ett eller annat håll…
    Det finns så mycket fint, gott och exotiskt som man inte ens vet om i det här landet.
    Tänk vad kul det skulle vara att på barnkalas/halloween bjuda på “spökmat”, tex. köttbullar och lila och grön blomkålsmos! Kanske någon tänker, vilken unge äter blomkålsmos!!! Men då kan jag berätta att jag har en son som älskar blomkål, kokade i buntar ser dom ju ut som små träd! “Jamen det är ju min favorit! Snälla mamma ta en sån…” brukar han säga till försvar när vi handlar, och jag säger att vi redan har två blomkålar hemma och han skall ha en till…

  5. Hej ! Vilka vackra “blomkålar,”, måste medge att de andra är okända för mej oxå,, är en stor-konsument av blomkål,, har den nästan dagligen med på nåt vis i min mat,, andra i familjen gillar inte så mycket den. Har inte sett av de andra färgerna i butiken,,, men i moron ska jag fråga om det finns att få,, annars kommer jag dit opp o köpa av dej,, nää du är för långt borta,,, Jag använder våra finska fina , goda, hälsosamma grönsaker så länge de finns att få,, lycka till med skörden…

Kommentarer är stängda.