Trilskande elektronik.

Elektroniska apparater kan förvisso underlätta livet en hel del men också göra det till en pina när det inte fungerar. Här i vårbrådskan har en del krånglat och inneburit tidsödande problemlösningar och dyra reparationer.

Några exempel på sånt som frestat mitt tålamod den senaste tiden:

-kylmaskin alarmerade att den gick för kall trots att den inte gjorde det och stängde ner sig. Det har den i och för sig gjort nu som då också under vintern men då det är kallt ute är det ju inte hela världen om den står nån timme och den har ju startat välvilligt efter kvittering av alarmet. Men när det börjar närma sig 30 plusgrader då passar det inte att den står. Problemet har jag naturligtvis påtalat sen den installerades men först nu då det började bli prekärt fick jag installatören att ta sig an saken. Det visade sig sen att det var en parameter i programmet som var fel inställt men att finna den förbrukade flera timmar arbetstid och ett par timmars samtal till “en vän på huvudkontoret”. Nu fungerar maskin fint och det föranledde inga andra kostnader än några timmar förlorad arbetstid.

-eltrucken som behagade ge upp förorsakade däremot en stor utgift i och med att vi blev tvungna att byta en styrbox som betingade ett pris om 1658,40 plus skatt. Undrar om den som prissatt den tänkt på hur många kg grönsaker det går åt innan den är betald?

WP_002448

-och inte blir det lättare att få in betalningsmedel heller av att det senaste elektronikproblemet medför att faktureringsprogrammet inte går att använda då datorn där det finns installerat ideligen slocknar och startar om. Vi trodde till först att det var värmen som gett den värmeslag och att felet skulle gå att åtgärda genom att städa bort lite damm och säkra processorkylningen men det verkar nog att vara något annat. Tror problemet började efter en automatisk Microsoftuppdatering den 15:e maj men jag gav mig inte tid att återställa datorn innan återställningstidpunkten raderats. Vet nu inte riktigt var vi ska söka felet. Nåå, faktureringsprogrammet går ju i och för sig att installera i någon äldre maskin och säkerhetskopia finns men de äldre maskinerna är ju lite tröga så jag är rädd att kunderna får ta sig en kaffekopp medan de väntar på kvitton och annan dokumentation.

-vid det kraftiga åskvädret förra lördagen tyckte jag det var säkrast att koppla ifrån elektroniken till lagerventilation genom att dra ur stöpslarna till styrcentralerna. Det var kanske inte så lyckat eller vad det nu berodde på men vid uppstarten blev någon fil i programmet korrupt så det gick inte i gång som det skulle. Men ett samtal till, och med lite fjärrhjälp från, leverantören i Nederländerna ordnade den saken och fantastisk nog hölls datorn igång under tiden som programfilerna reparerades. Får väl skaffa ett åskskydd till styrboxarna också så att man lite tryggare kan låta dem vara inkopplade även när det åskar. Elavbrott som vi haft har inte förorsakat några uppstartsproblem så jag förstår inte vad som gick snett denna gång?

Och det är just det som är det största problemet med elektroniken, att användaren och ibland också reparatören inte riktigt förstår hur det fungerar utan blir tvungen att byta hela komponenter till stora kostnader då det kanske bara är nån liten del som är söndrig. Men att återgå till spaden, gräftan och lien är kanske inte heller ett alternativ?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Trilskande elektronik.”

  1. Jo, dagens elektronik är fantastisk! Min förra bil fick fel så att bakluckan inte kunde öppnas med knapp inifrån, endast utifrån mekaniskt med nyckel. Felet hittades i en “svart box” bakom handskfacket. Verkstaden hade inte dylika i reserv, och den skulle ha kostat närmare 400 euro. Pillandes upp boxen hittade jag snabbt felet: ett relä som sippat och kostade 3 euro på PARTCO. Litet lödning och saken biff! Tala om “rahastus”!!!!
    Samma hände med centraldammsugaren, som slutade fungera med slangstyrningen inifrån huset, gick nog om den slogs på manuellt från själva apparaten. Felet igen ett 2,50 euros relä + litet lödarbete. Iddes inte ens fråga någon reparatör vad det skulle ha kostat???
    Mystik förekommer i annat också, i januari 2012 “nollades” plötsligt jordvärmekompressorns kumulativa energiräknare, som jag turligt nog avläst någon dag tidigare. Alla andra data fanns kvar och inget strömavbrott hade heller förekommit. Tillverkaren kunde inte heller ge svar på frågan varför detta skett.
    Microsoft är definitivt det mest opålitliga människan lyckats skapa på jorden, och därtill anser jag inte att en maskin skall bestämma när den vill börja uppgradera sig och kommenderar mig att inte röra något!!!! Det är väl banne mig JAG som bestämmer när jag vill ha något gjort? Undantaget när man var menig i armén och “käsky kävi”, men inte ens där satte sig MASKINERNA på sina höga hästar och domderade…

  2. Jag är elektronikingenjör och vet hur den fungerar men vad hjälper det. Oftast är elektroniken byggd som moduler och de bara måste bytas ut i sin helhet.

    Det intressanta är att man kan hitta elektronik med exakt samma funktion för en bråkdel av priset och då talar vi om prisskillnader på 10-100 GÅNGER. Det är ungefär i det sammanhanget som man har nytta av sin utbildning. Jag vägrar bestämt att köpa maskiner med specialbyggd elektronik för då är den DYR ! Samma funktioner som tillverkas i stora serier är mycket billigare.

    Nokias utvecklingsdirektör på 80-talet sa en gång att allt som kan sättas in i en mikrokrets förr eller senare kommer att kosta under 50 mark och det stämmer. Men jordbruket har ännu inte kommit till den punkten. Numera har nästan alla traktorer framaxel från samma fabrik men elektroniken är ännu specialgjord och dyr.

    Så jag kör bara med gamla Belarus och Zetor från 70-talet.

  3. Ja du Nisse, elektronikingenjör skulle de inte vara så dumt att vara 🙂 Sen borde man helst vara byggnadsingenjör, elektriker, rörmokare o.s.v. också. Som bonde behöver man kunna lite av allt och det gör nog många bönder också, har förstått att farmartjänstföretagen i Sverige blivit populära tack vare entrepenörernas mångsidighet. Det har räckt med en bonde / lantbruksföretagare, man har inte behövt leja ett dussin personer när något projekt skall genomföras.
    Själv envisas jag ofta med att försöka åtgärda de flesta problem själv, tyvärr tar det mycken tid men man lär sig något nytt hela tiden och de är ju intressant.För att nu inte tala om tillfredställelsen det ger när man får något att fungera igen. Och det är just här elektronikbekymren kommer in i bilden, det är ju lite lättare att åtgärda stag och vajrar än dataprogram och databoxar, om man nu inte är elektronikingenjör förståss 🙂

  4. Hej Kimmen. Ibland är det nästan så att man misstänker att vissa produkter är programmerade att gå sönder efter en viss tids användning. Här har nog också hushållsmaskiner reparerats med “billiga” delar köpta över nätet men det var lättare på de gamla maskinerna från -80-talet som inte innehöll så mycket elektronik. Kunde t.o.m. skönja lite medhåll från försäkringsfolket när jag ondgjorde mig över åldersavdragen på maskinerna efter branden. Jag tyckte att det var fel då de gamla maskinerna är så mycket bättre och hade ett bruksvärde minst lika högt som nya maskiner. Men tyvärr blev det ingen ersättning 🙁
    Vad gäller automatiska uppdateringar så är det väl i de flesta fall valbart men det rekommenderas ju av leverantörerna och visst är det behändigt om de görs när datorn inte används, bara det fungerar.
    I det här fallet verkar det vara nån form av konflikt med uppdateringen av Windows phone USB filer för sen uppdateringen har inte datorn hittat Lumian när jag försökt föra över bilder som jag tänkt använda för blogginlägg och dylikt. I morgon verkar bli en regnvädersdag så jag får väl försöka söka lite expethjälp då om inledandet av sallatsskörden löper någorlunda smärfritt.

  5. Regnet idag fredag gav möjlighet till att ta itu med datorproblemet. Och mycket riktigt så verkar det vara ett USB-relaterat problem. Efter att ha kopplat bort USB-portarna i frontpanelen fick vi nu datorn att fungera. Antagligen är det nån form av kortslutning i porten förorsakat av skräp eller att kontaktytorna jordar. Så i det här fallet kan väl en del av problemet tillskrivas den mänskliga faktorn…..

  6. USB-porten är annars bra men då den ibland används för strömförsörjning så kan det bli problem. Vissa apparater drar mera ström än vad porten kan leverera (500 mA). Då kan det uppstå krångel som är svårt att diagnosticera. Man kan i så fall använda en s.k. hub med egen strömförsörjning så apparaterna inte belastar datorn.

  7. Mmmm Nisse, retar mig på att Lumian envisas med att påbörja laddning när jag ansluter för att överföra bilder till datorn. Har inte kollat strömbehovet men verkar som om det stör USB-portens funktion. Vore att föredra att den enbart laddar då den ansluts till nätaggregatet och inte då den ansluts till datorn. Det där med hub vore kanske nåt att fundera på….

  8. Det är därför att de smarta telefonerna drar så mycket ström att de måste laddas ganska ofta (min osmarta gamla Samsung klarar sej en månad om man inte ringer så mycket).

    Men det finns rena datakablar för USB. En USB-kabel har fyra trådar varav två används för data och två för laddning. Datakabeln har bara datatrådarna. Om man vågar så kan man klippa av strömtrådarna i en gammal USB-kabel (svart och röd vanligen). Men det kan vara bra att hålla kvar laddningen i en kabel och köpa en skild datakabel.

  9. Bra tips Nisse! Jag skall se om jag finner en datakabel här i elektronikhandeln eller via “nätet”. Joo, med de “gamla osmarta” kunde man nog klara sig flera dagar även om man pratade en hel del. Lumian kräver nog daglig (nattlig) laddning för att hållas vid liv till kvällen, det blir ju en hel del både pratat och surfat via den så här sommartid då man har “kontoret på fickan”. Testade att använda den som navigator under en resa till Åbo men vid Raumotrakten var batteriet tomt så det blev nog till att skaffa “billaddare” efter det.

  10. Jag skaffade skild navigator för bilen som är monterad ordentligt hela tiden. Men man bör akta sej för att koppla den till ackun direkt – jag fick tom acku då bilen stått en längre tid … Mobilerna fungerar nog som navigator men de äkta bilnavigatorerna är bättre. Och man får dem under 100 euro redan.

    Men köp INTE Tomtom eller andra som har Teleatlas kartor – de har inte adresser på svenska i Finland !!?? Det måste vara Navteqs kartor (Garmin och Nokia).

    Nokia vägrar jag köpa efter det att jag betalade en grym mängd pengar för N900 (som är riktigt bra) och så lade de ned hela N-linjen. Grrr … Det är Android som gäller framöver – och billiga mobiler för de föråldras alldeles för snabbt.

Kommentarer är stängda.