En lite annorlunda torsdag

Igår blev det lite omväxling i vardagen då jag var på en husdjursdag som arrangerades av ÅSP. Under dagens lopp fick vi information bl.a. om husdjursstöd och kravet på kedjeinformation. Inga större nyheter kom upp, men det är ju alltid roligt att träffa andra producenter.

På kvällen var det boxning som gällde.  Vi håller på en timme åt gången och igår var jag faktiskt glad att lektionen inte räckte längre än det, för det tog på! Kanske man ska börja göra något åt sin kondition, krhm..! 😛  Vi hade flera olika övningar där man måste flytta sig mellan slagen, i stället för att stå stilla och bara träna teknik.

När jag kom hem på kvällen gick jag ner till ladugården. Då jag kom in dit berättade Antte att en ko äntligen hade kalvat. Vi hade gått och väntat och följt med henne redan flera dagar och nätter, hon hade beräknad tid 8.2.  Jag frågade förstås vad det blev, ko eller tjur? Svaret var: gå och se.Det kom dessutom med en sådan ton att jag var säker på att det hänt något med kalven. Före jag hann till kalvningsboxen ropar “svärre” att det blev en tjur. Jag såg på henne en stund och konstaterade att hon skojade.  Orsaken till att de inte rakt ut sade att det faktiskt VAR en kokalv är, att denna kalv  inte riktigt är en vad som helst för kalv. Hon har kommit till från ett embryo som köpts från Kanada. Antte har varit där två gånger och bekantat sig med olika gårdar och deras djur. Han valde ut från vilka kombinationer (ko x tjur) han ville köpa embryon och efter sköljningarna har dessa sedan transporterats till Finland. Så hon var verkligen en efterlängtad kalv. Hon döptes till YellowBriar Hanama.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

5 reaktioner till “En lite annorlunda torsdag”

  1. Hon är den femte embryokalven som fötts av “kanukki”embryon. För tillfället har vi också två efterkommor av ASMO-embryon; den ena är en kviga, den andra har redan kalvat en gång och hon mjölkar riktigt bra. Dessutom har man under förra generationen här på gården sköljt ( i alla fall) en av deras egna kor, två av dom korna som blev till på detta vis har vi kvar ännu. Så nog har vi/de prövat på detta tidigare, men Hanama har alla förutsättningar att bli en extra bra ko, så därför är det lite “jännä” med henne! 🙂

  2. Grattis till lillkossan, hoppas hon växer och mår bra! 🙂 Men för en inte så insatt – vad är ett ASMO-embryo och ett “kanukki” dito? Och vad gör man när man sköljer en ko? Jag får bilden av att man tvättar klövarna på dem men det är väl nog inte riktigt det vad det handlar om antar jag. 🙂

  3. Hanama mår nog riktigt bra! Växer och blir stor! 🙂
    Nog kan man ju skölja dom så också;) men det är frågan om en “provrörsbefruktning” inne i kon; man seminerar kon med flera doser i samma brunst och “sköljer” ut embryona. På så sätt kan man, om man har god tur, få många efterkommor av en bra ko. Man sätter sen embryona i s.a.s. mindre bra kor som man inte vill ha kalvar efter eller i kvigor som man inte riktigt vet vad det blir av.
    Ett ASMO embryo är sedan ett embryo som kommer från Finlands kärnbesättning, i princip den bästa besättningen i landet. Om besättningen är bäst är sedan en helt annan sak. Kanukki- embryo är bara en förkortning av kanadensiskt embryo. Man kan nämligen frysa embryona och transportera dem långa sträckor.

    Hoppas det blev lite tydligare! 🙂

Kommentarer är stängda.