13 februari, 2010 av Mats

Farligt

Jag läste på nätet att en man från Alajärvi blivit ihjälstångad av en tjur. Hans bror är skadad med överlever.

Såna händelser stämmer till eftertanke. Djur är oerhört intressanta att arbeta med, men man kan ändå inte räkna med att veta var man har dem i alla situationer.  Speciellt tjurar i “tonåren”, vilket det här torde handla om, kan vara helt oberäkneliga. Egentligen är det inte alltid säkert att de vill nåt illa, men när en uppspelt tjur på 500 kg vill “skoja och buffas lite” kan en 90 kg:s karl skadas rejält.

Häromveckan träffade jag en kollega som för nåt år sedan blev anfallen av en tjur med lynnesfel (han var alltså onormalt aggressiv). Resultatet var om jag minns rätt hål i huvudet, 10 knäckta revben, två spruckna ryggkotor, brutet käkben, krossad armbåge, ett hål i halsen (hornet missade tack och lov halspulsådern) och rejält med skador i ansiktet. Enligt läkaren hade bonden knappast överlevt om han varit 5 år äldre eller haft sämre grundkondition.

Djur är härliga att jobba med men kräver att man är uppmärksam. Å andra sidan går det inte att hålla på med dem om man skall gå och vara rädd hela tiden.

2 svar till “Farligt“

  1. Nisse skriver:

    Ja, inte är de något att leka med. Min morfars far blev ihjälstångad av en lekfull tjur som annars var ganska snäll. Han dog inte direkt och hans gumma kröp in i hagen och drog ut honom men på den tiden var blodförgiftning dödlig.

    Våra kossor var väldigt fredliga men då de i misstag råkade sätta klöven på ens fot så märkte man det nog …

  2. Mårten skriver:

    har själv blivit översprungen av en kviga, som tur var landade jag i ett dike och klarade mig med en stukad fot.