Matpaus

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Matpaus”

  1. Vad heter kossorna? Jag antar att alla har namn och att du känenr igen dina egna kossor på långt håll. Eller hur är det i verkligheten?

  2. Jo, alla har namn och man känner absolut igen korna lika enkelt som som de flesta av oss ser skillnad på sina arbetskamrater. 🙂 För min del är namnen just nu lite knepiga, eftersom alla djur jag har köptes in i höstas och jag har fortfarande svårt att hålla reda på vem som hette vad. Trots det vet jag nog vilka som vill klias på svansen och vilka som föredrar att klias på pannan, vilka som är mer reserverade och vilka som är sociala. De här två på bilden är dock så pass kännspaka att jag vet att det är Ullan (utan horn) och Forilla (med horn) som står närmast kameran. Det torde vara Dewina som står längst bort, men jag är lite osäker. Henne känner jag nämligen igen på färgen och den syns lite dåligt på bilden. Ullan är stor och snäll, Forilla däremot är en kvalificerad ragata som nästan alla andra kor är rädda för. De här två hör till ledardjuren i gruppen, tillsammans med tjuren Trisse och Forillas dotter Vilma. Sinsemellan är det svårt att säga vem av dem som är den absoluta ledaren, men de här fyra ingår alla i ledningsgruppen. 🙂

  3. Nej, utvecklingssamtalen med externa och interna konsulter sköter jag i egenskap av vd. Ledningsgruppen bär däremot det övergripande helhetsansvaret för själva produktionsprocessen i företaget. 🙂

    Utvecklingssamtalet med frassen utföll väl, han verkar har insett situationens allvar och några råttor har inte synts till.

Kommentarer är stängda.