Avbytaren

Idag kom avbytaren, så nu har jag faktiskt ledigt från ladugårdsarbetena i fem dagar (riktigt över helgen t.o.m.). Avbytaren fungerar som vikarie för djurbönder. Tanken är att avbytare tar hand om nödvändiga rutinarbeten och systemet administreras via vårt pensionssystem. Förutom 25 dagar semester/år kan man också köpa avbytartjänster vid sjukdom. Semestern är “gratis” men är man sjuk så kostar det, alltså. 🙂

Vi är med i en avbytarring där samma avbytare roterar mellan samma gårdar, så han känner till vår verksamhet i stort sett lika bra som jag själv gör. Dessutom har han otroligt bra hand med djuren, vilket gör att det känns tryggt att koppla av själv.

I går kväll reparerade jag den trasiga båsavskiljaren och konstaterade var felet låg. Det finns en stoppare som skall hindra båsavskiljaren från att röras alltför mycket, och den var avnött. Jag bultade in ett gammalt slåttermaskinsbett istället. Det var väl inte direkt nån höjdare i kategorin hantverkarskicklighet och elegans, men det borde hålla.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “Avbytaren”

  1. Egentligen en bra idè det där med avbytare.En grej som alla små-
    företagare i utsatta brancher skulle behöva få del av.Lite som motvikt till Söndagsöppet som “de STORA for iväg med”.Bryr jag mej..?
    Nå kanske int…som he er nu:)

    Intressant värld dethär bondasi och fin fina bilder!!

    Häls Moussa Sarr

  2. Trevligt att Moussa Sarr hittat bondbloggen. 🙂 Jo, det är säkert sant att många ensamföretagare skulle må bra av att kunna lämpa över en del ansvar åt en inhoppare ibland.

Kommentarer är stängda.