Väder

Av allting som finns på nätet så ser jag väl mest på vädret. Jag har hela tiden ett fönster öppet med SMHI:s Lantbruksväder (man måste vara abonnent). Vanligen har jag också  Norges vädertjänst som är gratis och fungerar för 7 miljoner platser över hela världen.  Det är bara att skriva Hindersby i sökrutan så får man genast vädret för tio dagar framåt.

SMHI:s lantbruksväder är en fin tjänst med en massa olika diagram inklusive radarbilder för nederbörd. Man kan se precis hur regnen kommer närmare. Trots alla maskiner så är man fortfarande mycket beroende av vädret så det gäller att veta precis vad som kommer.

Intressant nog har det varit ganska olika prognoser då man jämför SMHI och yr.no. Vi har varit mitt emellan lågtrycken i väster och högtrycken i öster så det har varit svårt att förutse vädret. Här i Hindersby har vi dessutom ett speciellt fastlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Vi är 25 km från kusten men ännu längre från insjöarna och det finns inget tempererande vatten annat än en liten å. Vanligen lägger man fem grader till åt bägge hållen då man läser prognosen. Lovar de – 20 grader så ha vi -25 och lovar de +20 så har vi +25 …

Och så har jag egen väderstation (La Crosse WS-2300 som kostade ca. 140 euro). Jag kör gratisprogrammet wview (för Linux) men det finns en hel del andra liknande. Ni kan titta på vädret här på Bos-Sestu på väderlänken . Där finns också statistik upp till ett år bakåt.

Just nu spår yr.no att det blir plusgrader onsdag-fredag medan SMHI tror det blir litet minusgrader hela veckan. Få se vem som har rätt …

(Söndag morgon: Nu har SMHI:s 10-dygnsprognos också kommit fram till att det skall bli plusgrader. Intressant med 10-dygnsprognoser som ändras varje dag …)

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Väder”

  1. Det beror på att systemet kraschade. Jag såg just att den nyaste versionen av wview plockar bort sådana tydligt felaktiga uppgifter. Överföringen är trådlös och det brukar ge felaktiga data ibland.

  2. Jag har alltid varit skeptisk till väderprognoser. Det enda väder jag riktigt litar på är det som man ser genom fönstret. Rapporterna har visserligen blivit mycket bättre på senare år. Den enda väderprognos jag litar fullt ut på är en egen observation, nämligen i en varm maj månad skall man så djupt för då blir sommaren skräp.

  3. Prognoserna är enbart riktgivande – det KAN bli ett sådant väder.

    Men radarbilderna av nederbörd är ganska bra. Man ser exakt hur regnet kommer närmare. Det är som att se ut genom fönstret men litet längre bort.

  4. Jag brukar kolla FMI, Foreca/Farmit och SMHI (samt Accuweahter om jag är riktigt nojig). Sen tillämpar jag majoritetsbeslut, säger två uppehåll och en regn tror jag på uppehåll. Speciellt när det är grässkörd kollas vädret med en intensitet som gränsar till sjuklig.

    En bekant kollega är lagd åt det klimatskeptiska hållet. Han tyckter det känns konstigt att veta att meteorologerna inte lyckas gissa vädret i övermorgon men ändå litar vi på dem då det gäller prognoser som sträcker sig 50 år in i framtiden. 🙂

  5. tror jag kollade för två somrar sedan om det var ok att köra ner gräs, 7 olika väderprognoser stycken med sol och en visade regn, gissa vad det blev? väldigt mycket regn…….

Kommentarer är stängda.