9 mars, 2010 av Sonja

Provmjölkning

Två månader går snabbt. Jag tycker att vi nyligen hade provmjölkning, men igår kom vår mjölkgårdsrådgivare ut för att mäta mjölken. Han kommer alltså varannan månad för att ta mjölkprov och skriva upp hur mycket korna mjölkar, så där officiellt.
Rådgivaren är inte med under mjölkningen på alla gårdar. T.ex. hemma hos mig gjorde vi så att vi varannan månad mätte mjölken och varannan tog vi dessutom prov. Där hade vi en båsladugård, så provmjölkningen var det ända tillfället då vi kunde se hur mycket korna verkligen mjölkade. Här har vi en lösdrift och mjölkar korna i en station. Från displayerna i stationen ser vi med det samma hur mycket kon mjölkar.

Mjölkstation

Likasom vi gjorde hemma, mäter vi här också varannan månad enbart mjölkmängden.

Man tar alltså ett prov från varje ko, där man blandar ihop mjölk från både kvälls- och morgonjölkningen.

Mjölkprov på väg till mejeriet

Proven skickas med mjölkbilen till mejeriet för analysering. Från provet får man reda på följande uppgifter:
-fett%
-protein%
-urea
-cellhalt

Cellhalten är nog det första jag ser på, då jag får resultaten. Från den kan man enkelt kolla hur juverhälsan är hos varje ko.

Ett svar till “Provmjölkning“

  1. Mats skriver:

    Provmjölkningen är (eller i mitt fall var) så kul. När man har den där kvigan man hoppats skulle bli bra, har bytt till det där grovfoderpartiet som borde ha bra fodervärde eller har bytt kraftfoder och så får man se i mätglaset att det har effekt. Det är svårslaget.

    Att läsa celltalslistan är ju sen endera kul eller beklämmande, beroende på resultatet. 😉