Horse Jr

Det blev kudda!:)

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

7 reaktioner till “Horse Jr”

  1. Hon hade huvudet vridet lite snett, men det gick nog lätt att fixa! Hon hoppar och springer omkring redan! 🙂

  2. Jo, ibland brukar vi nog laga. Det är gott, men för ofta vill jag nog inte äta det.

  3. Oj dodis 🙂 för er säkert vardagsmat, men oj så länge sen jag hade föl… Nog är det ändå varje gång ett under 🙂

  4. Härligt! 🙂 Djurbebisar av alla de sorter är ju också ett av de allra härligaste vårtecknen! 🙂 Eller kalvar kossorna året om kanske…?

  5. Visst är alla småttingar söta! 🙂 Vi försöker ha korna att kalva relativt jämn över året. Dels p.g.a. att vi hellre övervakar en kalvning nu och då, en flera på samma dag ( okej, det händer ju sig att det ändå blir så men vi har ju försökt! 😉 ) och dels därför att vi inte skulle få alla boxar fyllda med kalvar/kalvande kor på en och samma gång.
    Men det finns många som nog har största delen av korna att kalva på våren och/eller hösten.

Kommentarer är stängda.