Taksnöskulptur

Snön från verkstadstaket har långsamt bildat en riktig skulptur på garagetaket:

Snöskulptur
Snöskulptur

Problemet är bara att garaget blivit så snett att dörrarna inte mera fungerar. Nu måste jag sätta ett betongjärn snett över mellantaket och försöka skruva garaget tillbaka. Hoppas det inte hinner ramla omkull före det …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Taksnöskulptur”

 1. Vackert men farligt! Snön drog med sig stuprännorna från vår gamla lada. Jag var länge orolig för det gamla plåttaket, det höll men som sagt stuprännonrna for. Nu får man se vad den smältande snön kring ladan avslöjar. Dörrarna har vi inte kunnat stänga på hela vintern.

 2. Snöskottning är inte ofarlig. Jag höll på att skotta snö under taket då det plötsligt utan förvarning dråsade ned många hundra kilo tung snö. Till all tur fick jag bara en massa snö i ena fickan och i stöveln …

  Jag uppskattar att snön på det stora taket väger över ett ton.

 3. Tänk vad mycket vackert vi har helt gratis att se. Jag har gått långa promenader denna vinter och fotat snö och mera snö.

  Men kan vara farlig på taken! Så mycket olyckor det har hänt med snötyngda tak.

 4. Det har varit en fin vinter och snön har inte varit så besvärlig för den har var torr och lös – men nu är den blid. Jag och brorsan skottade nyss bort snön från garaget och det står än … Men jag måste lyfta upp dörrstolpen med domkraft så jag får dörrarna att fungera.

  Men det smälter snabbt nu.

 5. Borde ju inte vara allt för svårt att uppfinna en snöskottarborste som man kan använda nere från marken för att ta ner den där snön. 🙂

  En gammal sopborste med ett förlängt skaft och nån form av träbit istället för borste borde väl duga utmärkt.

 6. He-he, vi stod och hackade med stålspadar så svetten rann. En del var nämligen ren is.

  Men visst har jag en borste fastskruvad vi en lång ribba och den fungerade bra ända fram till första blidan. Sedan frös den blida snön …

  Från marken, hmm … Takkanten på verkstaden är på fyra meters höjd och taket är 9 meter per sida. Det blir ett långt skaft.

  Vi har inte direkt små hus i jordbruket.

 7. Bra ide – det är bara att ta tag i en stor borste med gripen.

  Problemet är att min lastare har en räckvidd på 8 meter och taket kräver en räckvidd på närmare 15 meter. Killen i Göteborg hade en kran med 25 meters räckvidd !

  Vi snackar inte låga egnahemshus här inte …

 8. På 1960-70 talet då det verkligen var mycket snö, tog jag ned snön
  från taken med en järntråd. En person står på marken och den andra
  på takåsen och så skär man ut en lämpligt bred bit och hoppar eller
  stampar lite eller skuffar med någonting så glider den ner. Taket bör
  dock ha tillräcklig lutning.

Kommentarer är stängda.