Celin

På måndagen fick jag hålla lektioner åt en grupp vuxenstuderande inom lantbruket. Det är en rätt trevlig avkoppling till jobbet hemmavid, låt vara att min pratglädje är så pass stor att jag ibland har svårt att släppa fram kommentarer från åhörarna.

När jag kom hem hade vårens första kviga kalvat. Jag visste att Celins kalvning var på gång, men trodde det skulle ta ett tag ännu. Därför hade jag inte tagit in henne i kalvningsboxen utan hon kalvade bland de andra korna. Det innebar att hon hade en stödtrupp på 5-6 kor som var lika engagerade i kalven som hon själv var. Ussa, en av de äldre korna, har modersinstinkter så det skulle räcka åt en hel ladugård och hon försökte t.o.m. jaga bort Celin för att ta hand om kalven själv. Vad skulle nu såna där unga flicksnärtor veta om hur man sköter en kalv? Trots att kalvningen redan var över fick mor och dotter ändå flytta in i kalvboxen för att i lugn och ro få bekanta sig med varandra.

Beträffande namn har jag tänkt gå in för ett eget system. I besättningen finns fem raser (Aberdeen Angus, Limousin, Charolais och Blonde och Simmenthal). Alla kor betäcks av tjuren Trisse som är Simmenthal och kalvarna kommer alltså att se rätt så Simmenthal-aktiga ut oavsett mammans ras. Jag skulle ändå vilja ha lite koll på moderns ursprungsras och tänkte därför gå in för att kalven får ett namn som börjar på samma bokstav som mammans ras.

Celin som kalvade är Simmenthal och då borde kalven få ett namn på S. Nu stavar visserligen den kanadensiska sångerskan sitt namn Céline (Dion), men trots det tycker jag att om mamma heter Celin måste väl kalven heta Stjärna. Eller kanske Solo? Sångfågel? Eller Schweiz för att göra det lite långsökt. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

11 reaktioner till “Celin”

 1. Jag har knappa trettio. Jag köpte in hela den nuvarande besättningen i höstas i samband med att jag gjorde mej av med mjölkkorna.

  Att jag inte har Hereford är faktiskt en slump, det råkade bli så här. Jag hade för avsikt att sikta in mej på tyngre köttraser, så egentligen platsar inte de där Aberdeen-flickorna heller men de slank med tillsammans med ett par andra djur.

  Men jag är inte rasist, Hereford har absolut sina fördelar de också. 😉

 2. Jag gjorde av med mjölkkorna i oktober -09.. Köpte 6 ekologiska Herefordkvigor nu i vår , så jag är inne på samma bana.

  För tillfället hyr jag ut ladugården åt en som har 30 östfinska dikor..

 3. Vi är nästan “jämngamla” då, jag knäppte av mjölktanken i september.

 4. Fjantte: aaha! 🙂 Jag måste medge att jag är en sån kulturbarbar att namnet inte var bekant alls, oavsett stavning. Ansiktet vet jag dock att jag sett förr.

 5. Varför inte döpa henne till Surrender som är en av Celines underbara låtar:) p.s. Hoppas pappas “kalv/kalvar” har det bra i Östensö:)

 6. Det var ett bra förslag! 🙂

  Beträffande “pappas kalvar” flyttade faktiskt den sista bort i höstas, men hon flyttade till Skutnabba så hon kom ju nästan hem igen.

 7. jåå, d va så sant.. d ha han no berättat:) han sa att han måst fara å hälsa på henne nån da:)

Kommentarer är stängda.