23 mars, 2010 av Mats

Celin

På måndagen fick jag hålla lektioner åt en grupp vuxenstuderande inom lantbruket. Det är en rätt trevlig avkoppling till jobbet hemmavid, låt vara att min pratglädje är så pass stor att jag ibland har svårt att släppa fram kommentarer från åhörarna.

När jag kom hem hade vårens första kviga kalvat. Jag visste att Celins kalvning var på gång, men trodde det skulle ta ett tag ännu. Därför hade jag inte tagit in henne i kalvningsboxen utan hon kalvade bland de andra korna. Det innebar att hon hade en stödtrupp på 5-6 kor som var lika engagerade i kalven som hon själv var. Ussa, en av de äldre korna, har modersinstinkter så det skulle räcka åt en hel ladugård och hon försökte t.o.m. jaga bort Celin för att ta hand om kalven själv. Vad skulle nu såna där unga flicksnärtor veta om hur man sköter en kalv? Trots att kalvningen redan var över fick mor och dotter ändå flytta in i kalvboxen för att i lugn och ro få bekanta sig med varandra.

Beträffande namn har jag tänkt gå in för ett eget system. I besättningen finns fem raser (Aberdeen Angus, Limousin, Charolais och Blonde och Simmenthal). Alla kor betäcks av tjuren Trisse som är Simmenthal och kalvarna kommer alltså att se rätt så Simmenthal-aktiga ut oavsett mammans ras. Jag skulle ändå vilja ha lite koll på moderns ursprungsras och tänkte därför gå in för att kalven får ett namn som börjar på samma bokstav som mammans ras.

Celin som kalvade är Simmenthal och då borde kalven få ett namn på S. Nu stavar visserligen den kanadensiska sångerskan sitt namn Céline (Dion), men trots det tycker jag att om mamma heter Celin måste väl kalven heta Stjärna. Eller kanske Solo? Sångfågel? Eller Schweiz för att göra det lite långsökt. 🙂

11 svar till “Celin“

 1. Fjantte skriver:

  De e ju förståss Sela Sella!

 2. Mats skriver:

  Vem är det?! (Om du ursäktar min bristande allmänbildning…. 🙂 )

 3. Cowboy skriver:

  Hur råkar det sig att du inte har Herefords ? Hur många dikor har du ?

 4. Fjantte skriver:

  Ursäkta hon heter ju Seela Sella http://fi.wikipedia.org/wiki/Seela_Sella

 5. Mats skriver:

  Jag har knappa trettio. Jag köpte in hela den nuvarande besättningen i höstas i samband med att jag gjorde mej av med mjölkkorna.

  Att jag inte har Hereford är faktiskt en slump, det råkade bli så här. Jag hade för avsikt att sikta in mej på tyngre köttraser, så egentligen platsar inte de där Aberdeen-flickorna heller men de slank med tillsammans med ett par andra djur.

  Men jag är inte rasist, Hereford har absolut sina fördelar de också. 😉

 6. Cowboy skriver:

  Jag gjorde av med mjölkkorna i oktober -09.. Köpte 6 ekologiska Herefordkvigor nu i vår , så jag är inne på samma bana.

  För tillfället hyr jag ut ladugården åt en som har 30 östfinska dikor..

 7. Mats skriver:

  Vi är nästan ”jämngamla” då, jag knäppte av mjölktanken i september.

 8. Mats skriver:

  Fjantte: aaha! 🙂 Jag måste medge att jag är en sån kulturbarbar att namnet inte var bekant alls, oavsett stavning. Ansiktet vet jag dock att jag sett förr.

 9. Sofia skriver:

  Varför inte döpa henne till Surrender som är en av Celines underbara låtar:) p.s. Hoppas pappas ”kalv/kalvar” har det bra i Östensö:)

 10. Mats skriver:

  Det var ett bra förslag! 🙂

  Beträffande ”pappas kalvar” flyttade faktiskt den sista bort i höstas, men hon flyttade till Skutnabba så hon kom ju nästan hem igen.

 11. Sofia skriver:

  jåå, d va så sant.. d ha han no berättat:) han sa att han måst fara å hälsa på henne nån da:)