23 april, 2010 av Mats

Entreprenörer

På eftermiddagen gjorde jag lite prisjämförelser för att kolla var det blir förmånligast att hyra gödselspridning. Jag har ingen egen gödselspridare, utan brukar anlita en entreprenör för det jobbet. Det beror för det första på att de oftast har bättre utrustning än jag skulle ha råd med. Man kan tycka att gödselspridare är en så pass enkel uppfinning att det inte kan finnas bättre och sämre, men faktum är att skillnaden är rätt stor. En bra spridare skall kunna fördela gödseln jämt och exakt och man kan faktiskt se skillnad i skörden på om det lyckats eller inte. För det andra innebär det att jag kan mylla in gödseln direkt efter spridningen vilket jag inte kan om jag skall köra gödselspridaren själv. Snabbare inmyllning innebär att man sparar kväve och för mej som odlar ekologiskt är det viktigt. Dessutom går det faktiskt fortare med entreprenörer än om jag gör jobbet själv. Den kille jag brukar anlita kör ut all min gödsel på en längre förmiddag, när jag gjorde det själv tog det minst 2-3 dagar.

I våra trakter blir det vanligare och vanligare att använda entreprenörer för olika arbeten och det börjar också finnas en hel del både jordbrukare och andra som satsat på att sälja tjänster. En av orsakerna till att den här sidan utvecklats så mycket är förmodligen regionens maskinring. Maskinringen är ett andelslag som förmedlar tjänster, d.v.s. andelslaget äger inga maskiner själv utan förmedlar endast uppdrag till medlemmarna som äger maskinerna. Det finns också en del företag som satsat på maskinentreprenad i rätt stor skala, t.ex. NMS Maskin och Söderby Entreprenad.

Det blev min vanlige entreprenör som drog det längre strået också i år, vilket inte var nån större överraskning. Han börjar snart ta mej för givet. 🙂

Kommentarer inaktiverade.