Våren kommer

Ja, den kommer med stormsteg. Hit har vi tagit fram såmaskinen och det är dags att börja lappa vallarna. Det betyder att det sås nya vallfrön i “luckor” som uppstått under vintern. Om man inte sår in luckorna växer de upp ogräs i dem.
Här en bild på såmaskinen:

Direktsåmaskin

Det är frågan om en direktsåmaskin. Med en sån behöver man inte bearbeta jorden före sådden, utan det går att så direkt i gammal stubb eller just lappa i befintligt vall.

Direktsådd

På traktorn ( gamel Fergun) har de monterat breddningshjul, för att minska markpackningen:

Gamel Fergun

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

10 reaktioner till “Våren kommer”

  1. Jeps, åtminstone e Antte nöjd. Det blir täta och fina vallar med så litet radavstånd

  2. E fergun något som du Sonja hade med till Heisala, Ja minns inte att Antte skulle ha haft en sån.

  3. Nä de en favorit i repris. Alltså den fanns här på 70-talet men byttes bort och sen köpt vi den tibax för ngr år sen.

  4. Det var förståndigt – de gamla MF:arna är eviga. Man bara köper en ny acku då och och fyller på bränsle ….

  5. Jo, de är otroligt slitstarka. Dessutom är de förhållandevis lätta i förhållande till vikt, 165:an är väl runt 60 hästar och 2 t om jag minns rätt, och det är suveränt om man tänker på markpackningen. Med dubbelmontage flyter den nästan på vatten. 🙂 Vi hade en 165:a som köptes i slutet av 70-talet och min pappa lovade förra ägaren att den skulle få sluta sina dar hos oss. Efter 20 års nästan daglig användning

  6. (slant lite på tangentbordet) Efter 20 års nästan daglig användning var han tvungen att meddela gamle ägaren att han helt enkelt inte får ihjäl den, utan är tvungen att byta bort den i alla fall. 🙂

  7. Jo de en våran allt-i-allo traktor. Lite ha vi “tuna” den med växelströms laddare och bättre arbetsbelysning. Den ha gått ca 5 tusn timmar så den är i tipp-topp skick. Så e den som sagt perfekt att fara tidigt ut på vallen med.

Kommentarer är stängda.