Åter till vardagen

Suck, så var den resan förbi … Men vi hann kratta gräs, gräva bort gräsmatta, såga ned syrener, hugga ved, bygga nytt trapptak, fylla vägen med sand och sätta potatis. Allt som hör en normal ledighet till … Potatisen satte vi outgrodd under en massa gräs som vi krattat ihop så att den skulle börja växa sent och vara skyddad mot frost en tid  Det är ju alldeles för tidigt än.

Och så åkte vi in till Örebro och köpte telefoner. Två billiga för 199 kronor/st. för man kan inte ringa med en utländsk mobil – det är svindyrt. Och så Nokias flaggskepp N900 som jag skriver det här på. Den är ingen mobil utan en fullständig datamaskin – med Linux vilket ju är nödvändigt för mej. Förvånansvärt bra går det att skriva på det pyttelilla (utan överdrift) tangentbordet. Beklagar men jag har varit tekniktokig sedan jag som liten skruvade sönder vår telefon …

Men jag vet inte om jag kan hålla med Sonja att Våren kommer. Så här såg det ut i Medåker

Vårväder Medåker 22.4 2010

och då vi körde av färjan i Åbo så var allting vitt ! Hemma var det kallt för flisen hade tagit slut. Inte för det – den hade räckt till för nästan hela veckan och med en aning lägre värme hade det fungerat fint. Men vårkänslor fick vi nog inte i går.

Nu blir det verkstadsarbete för hela slanten. Traktorerna skall ha service och bilarna skall besiktigas. Den här veckan blir väl solig och varm men sedan blir det ostadigt igen enligt 10-dygnsprognosen. Men vi får se – vårvädret är oberäkneligt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Åter till vardagen”

  1. Jo, men tyvärr så var vår paketbil (en gammal Fiat Ducato) sönder. Oljetrycket var noll så den skall in i verkstaden nu. Visst skulle vi ha behövt den för alla säckar och växter. Den svenska blommyllan lär vara oöverräffad enligt trädgårdsmästaren i familjen. Och så hittade hon nya intressanta sorter … Själv köpte jag en hel del Falu rödfärg från Byggmax för ungefär halva priset. Och så skall vi inte glömma alla paketen med knäckebröd från Dalarna.

    Men Volvon var ganska fullastad också på ditvägen. Jag hade med mej ögonlocksplåt från Perssons verkstad i grannbyn Lindkoski. Den skall bli till en solfångare med hög verkningsgrad.

  2. Om man köper t ex en traktor från Sverige behöver man ju inte betala momsen bara man uppger sitt eget momsnummer. Fungerar det likadant med småvaror till jordbruket från vilken butik som helst i västra grannlandet?

  3. Är det inte så att om traktorn innehåller moms i sverige så får man den till godo i utlandet ifall man kan uppvisa sitt momsnummer när man köper den ?

  4. Det fungerar vanligen bra att uppge sitt momsnummer men INTE om man köper i butik. Man måste ta leveransen till Finland för att få momsen avdragen. Köper du i butik så kan du i efterhand begära momsen tillbaka från Skatteverket men det ids man vanligen inte utom då det är fråga om större summor.

Kommentarer är stängda.