Debut

Punkteringen fixad och första lasset kippat på Skärviksliden. Nu är det VÅÅÅR!!!

Samtidigt varnas allmänheten för risk för trafikstockningar på riksväg 8, sträckan Lövö-Östensö. Men ta det lugnt, jag svänger av efter nån kilometer. 😉

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

13 reaktioner till “Debut”

 1. Hallo! Inte tjutar jag…… Du slänger ett lass mitt på åkern , så där bara, hur får du spridit hela greian?? Ni har blå himmel och sol , här lite snöblandat regn i Mikkeli.

 2. Mariann: Bilden är fakiskt från igår, men jag hann inte fixa in den förrän på torsdag morgon. Torsdagen var rätt grå här hos oss också.

  Det där är bara ett tillfälligt mellanlager (som jag anmälde till miljönämnden för nån vecka sedan). Jag kör ut högar på åkrarna och nångång i mitten-slutet av maj kommer en entreprenör och sprider ut det. Förhoppningsvis hinner jag få lite bilder av den tillställningen också.

  Professorn: javisst! 🙂 Skall vi vara riktigt småpetiga är det där ännu en International, men det är s.g.s. samma traktor som motsvarande Case.

 3. Mårten: riktigt hembygge är det väl inte, snarare en modifierad version . Det är en gammal lastbilstrilla som under åren fått nytt flak, nya däck och ny bakaxel varefter de gamla nötts ut. Inte världens snyggaste vagn, men så gör den ju inte världens snyggaste jobb heller. 🙂 Duger bra för sitt ändamål.

 4. Tillägg, till Mårten: det där med “fint ekipage” beror på hur nära man står…. Den där IH:n är från -85 och börjar bli rätt så patinerad, om man säger det så. 😉

 5. Sören: det är en 956. Egentligen är det rätt långt samma traktor som IH 955, men den här har Sens-o-draulic-lyft alltså samma som tyska Case-modeller av senare årgång. Annars är den precis som gamla 955:or: vridstyv och med vändradie som en pansarvagn. 🙂

 6. … och tillverkades 1982-85 i Tyskland . Färgsättningen jämte namnet CASE lades till efter sammanslagningen med Case. Googla fram “konedata” – där finns allting utförligt beskrivet. Se under “Saksalaiset ja ranskalaiset IH:t”. Case/IH modellen har nämligen en annan färgsättning.

 7. Tekniskt intresserad: jepp, Konedata är en guldgruva. 🙂 Det är faktiskt en imponerande massa data den killen samlat ihop.

 8. Okej,vi hade en 956:a -88ans modell…köpte den på -00 av en spanmålsodlare utanför Åbo,den hade bara gått 1200h… de va en riktig pärla..!

Kommentarer är stängda.