Clara, Färdiga…….

Det är första maj. Det regnar visserligen och är gråhängigt men husbonden står likaväl i startklossarna – eller vad det nu heter på idrottsspråk. Det mesta börjar vara klart genomgånget och jag skall visa checklistan över saker som skall gås igenom varje år före sådden kan inledas.

Nuförtiden är det ju så(!) att man kan jordbruka på så många olika sätt, det finns plöjningfritt, lättbearbetat, vårplöjning,direktsådd, ekologiskt, idiotiskt och många andra sätt. Detta gör att startskottet inte går samma dag för alla bönder på samma sätt som det gjorde förr. På 70-talet var säsongen ca två veckor och lika för alla, numera är den över en månad lång och utspridd som askan från Island.

Själv är jag Påvlig i frågan. Dvs stockkonservativ! Jag plöjer om höstarna, vårplöjning har visat sig omöjlig på mina jordar. Jorden blir som takplåt på sex timmar. En grannbonde sa en gång att våra jordar är ungefär som ett stenröse utblandat med EriKeeper. Alltså höstplöjning!  På våren harvning-sådd-vältning då jorden känner sig mogen för det. Alla år gör jag dock något experiment, årets experiment går ut på lättbearbetning. Jag lånade en tallriksharv i höstas och körde 10 ha med den i stället för att plöja. Roligt var att spara 8 timmar jobb, mindre roligt att se resultatet. I höstas såg det ut som en landningsbana för utomjordiska jordfräsar jämfört med den fint plöjda åkern bredvid. Över vintern har det dock tagit sig och verkar ganska lovande nu.

Vetet skall ut först. Så tidigt som möjligt men inte för tidigt! Balansgång där igen. Normalt brukar jag vara ca en vecka senare än dom snabbaste i Närpes, och än jag inte sett en enda traktor på någon åker. Dock borde man få ut vetet innan 10 maj, även om det jag sådde den 13 blev bäst i fjol.

Åter till checklistan. Detta är en översikt av de saker som direkt hänför sig till sådden. Det finns också en hel massa annat som tex hänför sig till trädgårdsjobb eller fastighetsunderhåll men det viktigaste är:

– Smörja traktorerna och byta motoroljan (Gjort)

-Gå genom batterierna och ladda dom (Gjort)

-Böka ut alla maskiner som är inträngda bakom varandra i lagerhallarna (Gjort)

-Gå igenom såmaskinen och byta slitdelarna samt reparera det som var sönder i fjol (Gjort)

-Kolla slitdelarna på harven och byt vid behov (Gjort)

-Reparera frontlastaren (Gjort)

-Ta jordprov och föra till Markkarteringen (Gjort) Det handlar om mätning av lösligt kväve som är en del av miljöprogrammet

-Uppgöra myndighetsenlig odlingsplan (Gjort)

-Rensa utsäde (Ogjort) Utsäde man producerat själv skall sorteras för att dåliga exemplar avskiljs.

-Erhålla det beställda kvalitetsutsädet. (Delvis gjort) Rypsen från Agri-Market har jag fått men Keskos logistikavdelning sover ännu. Kesko har det bästa veteutsädet (Zebra) men deras leveranser funkar som om dom skulle leverera med snöskoter på sommarn

-Stänga dräneringsbrunnar (Gjort)

-Lämna in dom elektroniska stödblanketterna före 30.4 (Gjort)

-Montera ihop högkippvagnen (Ogjort)

-Kolla och komplettera reservdelslagret. (Gjort) Där skall finnas extra billar och fjädrar till såmaskinen, harvbett och S-pinnar, extra hydraulslangar, kedjeskarvar, hydraul- motor- och transmissionsolja. CRC- och kontaktspray samt extra tappar och sprintar av olika modeller. Ståtiden pga reparationer i vårbruket får i princip inte förekomma. Ändå händer det varje säsong något man inte förberett sig på. Det stod i senaste Koneviesti att en jordbrukare enligt statistik löper 50% risk för ett större maskinhaveri per år. Gällande skördemaskiner var risken 75%, dåliga odds alltså.

I går och idag har det regnat, något som dock bara är bra och en dålig Valborg och dålig första maj bådar en fin sommar! Nu skall åkrarna bara torka upp så mycket att det inte fastnar jord på traktordäcken när man kör där. Sen smäller startskottet…..GÅ!

TREVLIG FÖRSTA MAJ ALLA BONDBLOGGENS LÄSARE!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

En kommentar till “Clara, Färdiga…….”

  1. Vi har också sådana jordar att man måste plöja på hösten ifall man vill att det skall växa nånting alls. Men jag tallriksharvar ju (utom vall som jag bryter med plöjning) och det ser verkligen riktigt hemskt ut på hösten. Men blir bättre under vintern och sedan riktigt skapligt då man hunnit harva.

    Men på våra lerjordar skall man absolut inte ge sej ut för tidigt på åkern – då blir den som asfalterad.

Kommentarer är stängda.