2 maj, 2010 av Sonja

Det kliar i fingrarna

Nåja, nu ska jag då med min 4,5 års erfarenhet som riktig bonde berätta lite om vårsådden hos oss. 🙂 ( Jmf med Kalle , Nisse och Mats)
Här på Heisala så har vårbruket redan sparkats igång genom spridningen av konstgödsel på vallarna.

Men heim i Pernå är det ingen brådska ännu. Då jag ringde och pratade med “spekan” (pappa), så menade han att det säkert går en dryg vecka ännu förrän vi kommer ut på åkrarna. Vilket ju blir passligt för min del, för då har vi avbytare hit.

Vi plöjer största delen av åkarna redan på hösten, en del p.g.a. att de måste plöjas då och andra bara därför att man ska ha lite mindre att göra på våren. Likasom Nisse, så har vi en del åkrar som är så leriga att man helst inte ska plöja dem på våren. Leran blir då till sådana klimpar, att det är omöjligt att jämna ut dem med harven (i vissa fall inte ens med välten).
Det som blir oplöjt är dels vall och dels sådana åkrar som inte går att plöja upp på grund av miljöstödsförbindelsen. Förr då vi hade djur så måste man ju se till att man hade så mycket oplöjt till våren att man hade någonstans att sprida ut gödseln.

Vi kör alltså med den traditionella stilen; plöjning, harvning, sådd och vältning. Själv har jag minst erfarenhet av sådden, det har bara blivit så att det är papsen som sköter det arbetsskedet. Men nog har det grott även på de åkrar jag har sått! 😉

I år kommer vi att så vete, lite NVÅ (alltså viltåker) och vall. Förr sådde vi också havre för korna, men nu sår vi det endast åt älgarna. Inte för det, nog tog dom minsann åt sig då också när vi odlade det åt korna!

Så nu är det bara att vänta. Om allt går bra, det ska alltså inte regna, så får man snart igen sitta i traktorn och titta på måsarna som strider över maskarna som harven dragit upp från jorden! 🙂

5 svar till “Det kliar i fingrarna“

 1. Professorn skriver:

  Den bästa och roligaste tiden på året.

  Synd bara att man måste vara lottomiljonär eller ha två jobb för att överleva som bonde..

 2. Mats skriver:

  Håller absolut med Professorn, det här är en av de bästa tiderna på året. Dels för att arbetena som görs är rätt roliga, dels för att man har hela växtsäsongen framför sig. Världen ligger vidöppen och möjligheterna är obegränsade, rent biologiskt sett.

  Det är nästan så jag är lite avundsjuk på de andra som får börja på snart. Fast å andra sidan, när de är klara har jag ju mycket roligt kvar ännu… 🙂

 3. Nisse skriver:

  Visst, men det är så mycket arbete med sådden att jag liksom glömmer bort halva våren. Då sådden är färdig så märker man bara plötsligt att det blivit grönt. Medan man sår så är det mest dammet som märks …

  Vädret är nu föremål för intensivt intresse och det ser ostadigt ut med regn varannan dag – men man vet aldrig.

 4. Nisse skriver:

  Jag antar att Sonja med “spekan” menade det vi kallar “spektoorn” (alltså inspektorn). På litet större gårdar finns det ofta en inspektor som övervakar arbetet i praktiken om ägaren av någon orsak inte hinner själv. Fast numera kan spektoorn vara den enda på gården och får göra allt arbetet själv … Vi hade en spektoor på Skäggas då Ahlström och senare kommunen ägde gården. Men jorden delades sedan ut som tilläggsjord.

 5. Sonja skriver:

  Jo Nisse, nog är det “spektoorn” jag menade. Det där med spekan så sitter i från tiden i Västankvarn.