Intet är som i väntans tider

Nu börjar jag komma in i vårsåddsstämningen. Allt annat sjunker undan och blir helt oviktigt. Strunt i vulkanutbrott och finanskriser  – ja, till och med Bondbloggen blir allt mer oviktig ! Nu är det väderleksprognosen, fukten i marken och maskinerna som gäller. Omvärlden bleknar bort och bara åkrarna blir kvar i fokus. Och verkstaden förstås.

Lustigt nog så börjar man i det här skedet göra en massa ovidkommande småarbeten som inte alls har nånting med vårsådden att göra. Min teori är att det hör ihop med koncentrationen på vårsådd i alla fall för ju oviktigare desto lättare är det att lämna dessa småjobb och rusa till med vårsådden.

Förutom en massa pappersjobb och bokföring har jag de senaste dagarna planerat för en övergång till Gigabits fibernät. Trafiken i vårt nät har ökat ordentligt och börjar slå i taket. Vår Internetleverantör börjar grymta om mera kapacitet (och pengar). Jag trodde vi skulle klara oss i tio år med vårt 100 Mbits nät men nu (efter sex år) har folk hittat  alla möjliga användningar för nätet så det blir att förbättra det. Alla börjar med epost och tycker att ett långsamt nät fungerar bra men så kommer TV- och videotittandet som är en stor bov i sammanhanget och det är bara början ännu. Och de som jobbar hemifrån använder allt större och finare program med stora trafikmängder.

Problemet är att vi är bland de första i världen med ett snabbt nät så vi hamnar bland storföretagen då det gäller att köpa elektronikburkar – och priserna är därefter. Men jag har hittat ett företag i Göteborg som tillverkar snabba och relativt förmånliga burkar för anslutning till Internet. Men så insåg jag att de kör med BSD (en Unix-variant) och efter litet surfandet kom jag fram till att jag själv kan bygga en Gigabits brandmur/router med en gammal Linuxmaskin och gratisprogram såsom Shorewall.

Nu börjar det dra iväg till datateknikens djupaste vatten så jag lämnar barmhärtigt läsarna ifred och går för att koka morgonkaffe innan jag otåligt börjar vanka omkring på åkrarna och sparka i tuvorna. Ytan börjar torka men under finns det alldeles för mycket vatten och det är absolut förbjudet att köra på våra leråkrar just nu. Inte ens vägen kan jag börja släta ut (den jag körde djupa spår i). Den måste också torka upp före det.

Och väderprognosen från 05:01 i morse visar på regn och ostadigt. Vi sitter bara och hoppas att det går som mången gång tidigare att det regnar i Helsingfors och i Borgå och kanske till och med uppe i Lappträsk men inte kommer många droppar här i Hindersby. På försommaren är vi nämligen ett torrhål. Men då det kommer regn söderifrån finns ingen pardon.

SMHI skriver: “…regnområden över Ryssland trycker på …”  – uj-uj-uj !

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Intet är som i väntans tider”

 1. Första stycket var en litterär milstolpe. Det är PRECIS på pricken så det är

 2. Där ser man “Mycki ska ha mer, och mycki blir aldrig nöjd” eller hur det nu heter. För mig personligen så är det nog de egna programmeringskunskaperna som varit den bromsande faktorn – inte om hastigheten är 1 Mbps eller 1000 Mbps.

 3. Problemet är att vi har över 80 anslutningar och då trafiken ökat så mycket så börjar TV-programmen frysa vid trafikspikar. Och det tycker folk inte om. Så jag måste öka på kapaciteten. Det är ju inte bara jag själv som använder vårt nät.

  Antalet tjänster på nätet som är videobaserade ökar hela tiden. Vissa nätbutiker har videobaserade kataloger så det blir en hel del trafik. Också videobaserade konferenser över nätet åstadkommer trafik – och de är viktiga för dem som jobbar hemifrån. För att inte tala om ständiga uppdateringar över nätet av olika program.

 4. Är det bara att byta ut elektroniken i vardera ändan så att ljusimpulserna sänds och tas emot 10 gånger snabbare eller måste man också ta optiska reservfiberkablar i bruk?

 5. Det är bara att byta elektronikburkar. Själva fibern klarar upp till 10 miljoner Mbit/s. Och till all tur så blir elektronikburkarna billigare och bättre hela tiden. Nu kostar Gigabits burkar bara litet mer än 100 Mbits och en tredjedel av vad vi betalade för 100 Mbitsburkarna år 2003 då vi började.

  Vi försöker också sköta övergången så att de som inte behöver Gigabits anslutningar ännu inte berörs alls. Men jag tippar att Gigabits burkar blir billigare än 100 Mbits snart och då kommer alla nya att direkt få Gigabit.

  Men det dyraste är ju anslutningen till Internet från vårt lokalnät och där gäller det att pruta hårt med operatörerna.

 6. Linux? Jamen de e bra de 😀 Har en gammal burk från 2000 som jag kör linux på, funkar riktigt bra, enda problemet är att jag är Gamer så det funkar int så bra på Ubuntu, men som reservdator är den finfin. Brorsan släpade hem en fungerande dator från skroten som jag försöker köra linux på, men jag får bara fram svart skärm och terminalen, som jag inte kan 🙁

 7. 100 Mbps är nog int mycket nej om 80 användare skall se video i bra kvalitet inte.

 8. Det skulle i princip räcka ifall man kör med så kallad multicast, dvs. att alla får samma paket tillika. Då behöver man bara skicka en enda ström av bildpaket till alla och belastningen på nätet skulle vara ca. 5 Mbit/s. Våra växlar stöder nog multicast. Problemet är då folk ser olika program och vid olika tidpunkter. Då blir det 80 skilda strömmar ifall alla tillika ser på nånting. Och om alla i familjen ännu ser på olika program …

  Men det är ju tanken med nätet att man skall få nya tjänster som är bättre än förut så det är bara att öka kapaciteten. Och då talar vi ännu inte om att man skall kunna ställa upp en egen server och blir producent och sälja tjänster till hela världen …

 9. Multicast är såklart ett alternativ till traditionell kabel-tv men är nog video-on-demand det borde vara. Att vara tvungen att följa tidtabeller när det gäller TV-program borde nog så småningom försvinna 🙂

 10. Absolut. I framtiden blir det nog video då man vill se. Men då börjar till och med fiberns kapacitet att ta slut och det blir att gräva ned mera fiberkablar.

Kommentarer är stängda.