… men NU !

I dag började vi harva. Det är ojämnt och på leran låg det vissa ställen vatten i groparna men på mulljorden mot bäcken var det ganska torrt.

Det gick bara inte att vänta mera. Med närmare +30 grader i skuggan så torkar det snabbt. Huvudsaken just nu är att jämna åkrarna så att fukten blir någorlunda jämnt fördelad.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “… men NU !”

  1. He-he – här plöjs inte. Jag kör med minimal bearbetning så jag har bara kört en gång över åkrarna med tallriksharv i höstas.

    På våra styva lerjordar heter det att “vårplöjning motverkar liggväxt” (dvs. det växer ingenting alls …).

  2. Okej ,okej , men hur gör du med rotogräsen då ? Kvickrot (vitrot) etc..

  3. Jo, det är problematiskt med kvickroten. Man måste spruta mera för att hålla den tillbaka. Till all tur så trivs den inte så bra på lerjord – på mulljord är den betydligt besvärligare.

    Ibland så plöjer jag nog. Till exempel i höstas en åker som jag drog ut en dikesvall på. Då gick det inte att köra med tallriksharv. Nu sätter jag 50 % i gröngödslingsvall och den måste också plöjas om två år. Men vi måste alltid plöja på hösten.

Kommentarer är stängda.