Friska fläktar

På lördag eftermiddag premiärkörde jag och kollegan Jonas vinterns nyanskaffning, en fläkttransportör för spannmål. Kort uttryckt handlar det om en rasande kraftig traktordriven dammsugare, som suger upp spannmål t.ex. från ett golvlager och blåser upp den i kärran. Egentligen är det en onödigt dyr maskin med tanke på hur många timmar per år den används, men orsaken att vi ändå skaffade en är att det innebär att vi slipper bygga dyra spannmålssilos eller andra lager. Eftersom fläkten är flyttbar kan man lagra spannmålen var som helst där det finns golv, tak och väggar. Gamla ensilagesilos, stockrior, tomma ladugårdar eller obebodda radhuslägenheter går bra. Nåja, det där med radhuslägenheter är väl inte direkt vårt första alternativ, men bara väggarna håller duger vad som helst som lager. Dessutom kommer vi att köra på entreprenad åt andra i den mån det finns intresse.

Själva fläkten var hur enkel som helst att använda, men rören som spannmålen skulle transporteras i var lite lurigare. Uppställningen blev vinglig och ranglig och det blev en del improviserande med lastpallar och remmar innan vi fick det hela att stå stabilt. Nu är det inget unikt med den här fläkten, de används rätt allmänt och alla andra kan inte krångla som vi gjorde varenda gång de använder maskinen. Med lite efterforskningar skall vi nog hitta lösningar som ger stabilare konstruktioner. Totalintrycket var att vi har en del att lära, men det här kommer att bli en bra grej när vi rätat ut några frågetecken. Det är inte alla gånger man haft den känslan efter första provturen med en ny maskin. 🙂

Undrar om man måste tejpa igen brevinkastet till radhuslägenheten om man skall lagra spannmål där?

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

8 reaktioner till “Friska fläktar”

  1. Det är en bra grej. Jag har en liknande men med en 22 kW:s elmotor. Ni måste nog skaffa stöd för rören – annars går det inte ! Cyklonen behöver också stöd.

    Inte är den väl tillverkad på Perssons kvarnverkstad här i grannbyn Lindkoski ?

  2. Jepp, lite stödben finns inplanerade. Vi improviserade lite ännu efter att bilden togs, så konstruktionen var nog en aning stabilare när vi körde. Och mycket riktigt kommer den från Lappträsk. 🙂

  3. Javisst, han var väldigt engagerad i testkörningen. Bidrog med sakkunskap, muskelarbete och snöskyffel. 🙂

  4. Nisse skrev en gång att han använder fläkten för att flytta flis, går det bra? Jag eldar också med flis och hanterar den med frontlastaren, det går också bra men finns det ännu enklare sätt så varför inte…

  5. Dette förstår jag inte….. fläkttransportör for spannmål? Ni skall “flytta “spannmål, sen när det blir spannmål? Från vart ? Det här är knepigt!? jag är medveten om att jag inte förstår? hur fungerar det här? Men FIN är maskinen, lite bongar man ju….fortfarande!

  6. Jag tror inte det fungerar att flytta flis med en sug-tryckfläkt av den typ som Mats har. Orsaken är att flisen är för lätt och inte faller ned i cyklonen (den runda byttan på fläkten). Jag använder en “injektor” för att mata flisen och den har redan problem för den är avsedd för spannmål som ju är betydligt tyngre. Men det går … Injektorn borde helst vara ganska stor för flis har den egenskapen att den lätt bildar valv då de vassa bitarna fastnar i varandra.

    Jag har en likadan sugtryckfläkt men har faktiskt inte provat suga flis med den. Däremot använder jag den som dammsugare och det fungerar inte att ha cyklon för de lätta agnarna fastnar i den så jag släpper allting genom fläktvingarna.

Kommentarer är stängda.