Solvärme

SMHI:s Lantbruksväder hotar med fortsatt hetta – åtminstone den närmaste femdygnsperioden. Men norrmännen (http://www.yr.no/) tror det blir betydligt svalare. Det är bäst för svenskarna att de har rätt för jag betalar dem för Lantbruksvädret medan yr.no är gratis. Jag skulle nog sätta en hacka på svenskarna med tanke på att vi har ett inlandsklimat här med heta somrar.

Just nu torkar jag fjolårets vete i kallufttork med solvärme. Vanligen torkar jag ned säden på hösten så den håller över vintern men förrän man kan sälja den måste den torkas ännu någon procent. En kall vinter kan fukten vara upp till 17 % utan problem men saluprocenten måste vara under 14 %. Inga problem på våren att torka för luften är mycket torr och speciellt nu så gör solen att torkluften går ned till 30 % och en torkluft på 60 % räcker bra till.

Jag använder hela det stora plåttaket som solvärmare (omkring 300 kvadratmeter). Med tre stora fläktar på sammanlagt 30 kW  som suger in luft under taket och trycker den genom säden (genom en hålplåt) har jag aldrig behövt bränna en enda liter olja. Till och med regniga år har det gått bra att torka.

Nu kan man med det nya mätsystemet följa med över nätet hur torkningen går:

Kallufttorkens temperaturer
Kallufttorkens temperaturer

Här ser man hur jag satt på fläktarna klockan elva och stängt dem klockan fem. Då fläktarna började suga in luft underifrån taket så steg temperaturen på inluften. I lårarna sjönk temperaturen först eftersom säden var kall men steg sedan långsamt. Huvudsaken är att den luft som kommer från lårarna är kallare än inluften för då vet man att säden torkar. Då luften tar upp fukt så blir den nämligen kallare. Skillnaden klockan fem var ännu sju grader så torkningen var mycket god (men det kom litet åska klockan fem så vi stängde). Torkluftens fukthalt var under 40 % hela torktiden.

Det är inte litet olja och pengar man sparar med solvärmen.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Solvärme”

 1. Lite teoretiska funderingar:
  Med ditt ‘soltak’ och tillräckligt med mätare låter det här ju verkligt vettigt.
  Kommer ihåg att jag på kalluftstidsåldern sett varningar att man inte skall köra in varm luft i kall säd eftersom vattnet i luften då riskerar kondenseras i säden. Det här gäller ju speciellt om vi har varm fuktig uteluft. Nu har vi ju från början torr luft som ytterligare torkar då den värms upp i soltaket (=varmlufttorkning).
  Mäter du ‘torkluftens fukthalt’ som ouppvärmd eller uppvärmd, och har du ännu någon koll på fukthalten på luften som kommit igenom säden ? (Behövs väl egentligen inte men känns liksom påtagligare…:) )

 2. Förr hade man alldeles för små fläktar som inte körde tillräckligt med luft genom säden. Då kunde det finnas kondensproblem (men knappast på våren med extremt torr luft). Jag har stora kanaler (höjd över en meter) och använder stora luftmängder.

  Jag mäter torkluftens temperatur och fukthalt då den går in i fläktarna – alltså efter soluppvärmningen. I diagrammet för i går ser man att fukthalten var omkring 55 % förrän jag startade fläktarna (ouppvärmd) och sedan sjönk den till omkring 35 % efter starten (uppvärmd). Så solvärmen sänkte fukthalten med 20 %. Inte illa.

  Jag kunde nog lägga in en fukthaltsmätare för utgående luft också men då jag har åtta lårar så skulle det behövas åtta mätkroppar och det börjar redan kosta en slant. Temperaturmätgivarna kostar bara 4 euro/styck!

 3. Billig och bra system med det fungerar ju endast så länge man har småskalig verksamhet

 4. Det finns inte stora möjligheter att utvidga här. Så det gäller att hålla kostnaderna nere. Och att inte bränna olja är ett sätt.

  Den nya kallufttorken är byggd från början för solvärme och på 160 kvadratmeter plåtyta liksom den gamla. Allt heimlaga. Litet av en hobby förstås – inte är det lönsamt med de här priserna. Men man kan alltid hoppas på bättre tider …

Kommentarer är stängda.