Åskregn

Vi harvade och allt såg bra ut men så kom ett ordentligt åskregn. Slut för idag alltså. På kvällen måste jag ännu åka till Lindkoski och byta en UPS (reservström med acku)  i datanätsväxeln där. Nu satte jag in en bilacku och heimlaga strömförsörjning som är betydligt tuffare än de ynkliga UPSar som man kan köpa.  Nu borde växeln fungera i sex timmar efter strömavbrott. Och sällan är strömmen borta så länge. Och så borde växeln vara betydligt mer skyddad mot åska.

Min väderstation och mätsystemet måste jag också stänga av då det kom åska så det blev ett hack i kurvorna.

Få se om det kommer mer regn i natt …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Åskregn”

 1. Aj, att man int kan köp betär UPS:ar! Si he stämmer no int! Gå in opa Eaton:s UPS-siidåna, he finns noo sliken som kan mata hela Hindersbyy, åm e’ behövs, men dåm kostar myky. Dessuutom ska du set in åskskydd från Ensto (eller he finns noo aader å), he behövs två modeller i seerie, å en gooer elektrod ner i åkern koppla til’ en koparplåt undi täckdiikis nivå, för att skydde ska räck til’.

 2. Jodå, priset är sådant att man inte kan köpa dem i praktiken. Man kan också byta en acku i en billig UPS till en bilacku vilket ökar reservtiden mycket (och billigt).

  Men bättre är att driva växeln direkt från en acku som man håller uppladdad med en trestegs underhållsladdare (en 10A Mascot i vårt fall). Då får man dessutom ett visst skydd mot åska – speciellt om man sätter in ett par Transzorbar (snabba dioder) över matningslinjen.

  Åskskydd i centralen (grov- och mellanskydd) är bra för att ta bort den värsta energin men det behövs de supersnabba dioderna för att skydda elektroniken.

  En potentialutjämningsskena för jordning av alla skydden är också nödvändig – liksom en jordelektrod.

  MEN det är inte billiga saker om man börjar räkna arbetstiden ! Tyvärr är tid nånting vi inte har så det blir att avväga vad som kostar mest.

  I alla fall är åskskydd nånting som på längre sikt skulle behövas på alla jordbruk för elektroniken ökar hela tiden och åsknedslag kan bli dyra.

  Det skräp som säljes för att sättas i vägguttaget är närmast värdelöst. Det är nog Johan S. modell som gäller.

Kommentarer är stängda.