17 maj, 2010 av Nisse

Åskregn

Vi harvade och allt såg bra ut men så kom ett ordentligt åskregn. Slut för idag alltså. På kvällen måste jag ännu åka till Lindkoski och byta en UPS (reservström med acku)  i datanätsväxeln där. Nu satte jag in en bilacku och heimlaga strömförsörjning som är betydligt tuffare än de ynkliga UPSar som man kan köpa.  Nu borde växeln fungera i sex timmar efter strömavbrott. Och sällan är strömmen borta så länge. Och så borde växeln vara betydligt mer skyddad mot åska.

Min väderstation och mätsystemet måste jag också stänga av då det kom åska så det blev ett hack i kurvorna.

Få se om det kommer mer regn i natt …

Etiketter: ,

2 svar till “Åskregn“

 1. Johan S skriver:

  Aj, att man int kan köp betär UPS:ar! Si he stämmer no int! Gå in opa Eaton:s UPS-siidåna, he finns noo sliken som kan mata hela Hindersbyy, åm e’ behövs, men dåm kostar myky. Dessuutom ska du set in åskskydd från Ensto (eller he finns noo aader å), he behövs två modeller i seerie, å en gooer elektrod ner i åkern koppla til’ en koparplåt undi täckdiikis nivå, för att skydde ska räck til’.

 2. Nisse skriver:

  Jodå, priset är sådant att man inte kan köpa dem i praktiken. Man kan också byta en acku i en billig UPS till en bilacku vilket ökar reservtiden mycket (och billigt).

  Men bättre är att driva växeln direkt från en acku som man håller uppladdad med en trestegs underhållsladdare (en 10A Mascot i vårt fall). Då får man dessutom ett visst skydd mot åska – speciellt om man sätter in ett par Transzorbar (snabba dioder) över matningslinjen.

  Åskskydd i centralen (grov- och mellanskydd) är bra för att ta bort den värsta energin men det behövs de supersnabba dioderna för att skydda elektroniken.

  En potentialutjämningsskena för jordning av alla skydden är också nödvändig – liksom en jordelektrod.

  MEN det är inte billiga saker om man börjar räkna arbetstiden ! Tyvärr är tid nånting vi inte har så det blir att avväga vad som kostar mest.

  I alla fall är åskskydd nånting som på längre sikt skulle behövas på alla jordbruk för elektroniken ökar hela tiden och åsknedslag kan bli dyra.

  Det skräp som säljes för att sättas i vägguttaget är närmast värdelöst. Det är nog Johan S. modell som gäller.