Plöjningen påbörjad

Idag var det dags att sätta plogen i marken. Plogen är enligt mitt förmenande det ädlaste redskapet i jordbearbetningen.

Mer ingående förklaring och beskrivning följer senare idag, nu skall här vändas tiltor!

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

5 reaktioner till “Plöjningen påbörjad”

  1. Det är otrooligt så annorlunda jorden ser ut än den jkag är bekant med

  2. Wow! Ser fukthållande och mört ut. Syns nog varför du inte har lika bråttom med vårbruket som lerjordsodlarna.

    Är det s.k. fånggröda som du plöjer in?

  3. Kalle: jepp, det är inte ens i närheten av lera. Det där är mullrik finmo, just den där delen av skiftet där bilden togs är nog mycket mullrik. Och betänk då att min farfar som flyttade till Pedersöre från torvjordarna i Jeussen (Kronoby) hade svårt att tro att det skulle gå att odla i sån här “sand”, som han kallade det. Allt under 50 cm torv kändes otryggt. 🙂

    RÅJ: det är faktiskt en andra årets vall som stubbearbetades i höstas. Och du har alldeles rätt, att odla den här typen av jordar är helt annorlunda än lerjord.

  4. Man ställer bredden på första tiltan. Beroende på man kör långt till vänster eller höger i fåran blir första tiltan lite för bred eller för smal. Vissa plogar har en mekanisk spak för samma ändamål.

Kommentarer är stängda.