Regn, regn, regn …

Det här börjar bli tjatigt men vi går omkring i cirklar och tittar ibland på väderleksrapporten – som lovar mera regn. Marken är våt ännu och på måndag kommer det “kraftigt regn”.  Snart börjar det här bli en av de värsta vårsåddarna. Det är klart redan nu att det går in i juni – hur långt vet ingen. Ett högtryck skall komma om en vecka – kanske …

Allting står stilla och gödseln i såmaskinen klimpar ihop sej i fukten. Och jag som skrev om våra “torra försomrar”. Där ser man: Inget år är det andra likt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Regn, regn, regn …”

  1. Har du gödseln i lösvikt i silo också, när du fyller på utsädet vid torken? Här började det regna nu igen efter två dagars uppehåll, men jag fick iallafall 5 ha korn sått idag. Ser ut att dra ut på tiden det här vårbruket.

  2. Nej, jag har storsäckar som lagras utomhus med presenningar på. Det har fungerat bra och man kan till och med lagra dem i två år på det sättet utan att få klimpar. MEN man måste vara noga med att säckarna kommer direkt från fabriken och inte har hanterats ovarsamt på vägen för om det finns minsta lilla hål på den lufttäta innerplasten så har man en stor klimp innanför hålet. Till all tur har vi en lokal lastbilsfirma som man kan lita på. De radar dessutom upp dem i två lager så vattnet rinner av presenningarna. Under har jag pallar så de inte står direkt på marken.

Kommentarer är stängda.