Fylleri

Trots att vårbruket är klart och maskinerna snart åker in i sina hus igen så skall jag min vana trogen – dvs något försenad – fortsätta serien om vårbruksmaskiner och denna gång om fyllandet av såmaskinen.

Som redan noterats  kan man sköta fyllandet av konstgödsel och utsäde i såmaskinen på många olika sätt beroende på ens utgångsläge och maskintyp. Mats har ju tex valt att inte fylla konstgödselsidan alls, utan bygga bort den, och vackert så, om man är ekobonde.

Själv använde jag mina första 15 bondevårar till att experimentera och prova olika metoder. Det första redskap jag köpte som egen företagare var ett s.k högkippvagn, dvs en vagn med behållare för både gödsel och utsäde, och som kan höjas i bakkant för att kunna kippa direkt i såmaskin. Denna typ av vagn var högvilt 1990, men börjar väl idag mera höra hemma på ett lantbruksmuseum. Jag använder i alla fall  min fortfarande, dock bara för utsäde. Det visade sig att det var hart när omöjligt att hålla koll på gödselmängderna i lösvikt, dessutom var det ett dagsverke utan like att tvätta gödseldelen, så den pensionerade jag.

Numera bökar jag inte heller ut högkippvagnet på åkern utan låter det stå uppe vid gården och åker upp dit och fyller maskinen. Jag kan tyvärr inte fylla utsäde direkt från torken av olika orsaker, det skulle annars vara det optimala.

Efter att ha köpt gödsel i 600 kg säckar några år övergick jag tillbaks till 4o kgs säckar och muskelkraft. Detta höll jag på med tills jag hittade nedan avbildade mojäng på en lantbruksmässa i slutet på 90 talet.

Detta är en riktig kompis och har varit pålitlig redan i plus 10 år. Det är en helt automatisk storsäckstömmare, man behöver bara stiga ur traktorn för att öppna locket på såmaskinen, övriga moment sköts från hytten. Fånga upp den 650 kg tunga säcken, skära upp den i bottnen och låta innehållet rinna ner i maskinen, samt att göra sig kvitt tomsäcken. Allt går hydrauliskt. Den är visserligen lite knepig att hantera och några säckar gick nog sönder innan jag fattade knepen, men nu är jag helt såld på denna relativt enkla men genialiska grej.

I sammandrag alltså, spannmålen fyller jag från ett högkippvagn, gödseln direkt från säcken i maskinen utan att stiga ur hytten, och framför allt utan att utsätta sig för faran det innebär att gå under en upplyft säck och skära upp den.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

11 reaktioner till “Fylleri”

 1. hmmm…”ett dagsverke utan like att tvätta gödseldelen”…. har jag lite svårt att förstå. Max 1 – 2 timmar tycker jag det brukar räcka att tvätta den, med högtryckstvätt naturligtvis

 2. Sonja: Den heter NOPU och såldes åtminstone då av K-Lantbruk. Finns nog på nätet om man söker på NOPU. Konstruktionen är dock såpass enkel att en proffessionell svetsare borde kunna göra en.
  Bonden: Kanske jag är långsam, men för mig for en hel dag till det.

 3. Jag håller dock med dig Kalle om att det är nästan “hart när omöjligt att hålla koll på gödselmängderna” när man har det i kärran i lösvikt. Måste försöka så gott det går genom att inte lägga dit fler storsäckar än vad man förbrukar på en dag. Då har man ju någorlunda koll. I övrigt måste man lita på vridprovet.

 4. Jag har uppföljning på datamaskinen. Efter varje låda så matar jag in hur mycket utsädet och gödsel som gått åt och ser åtgången per hektar. Det blir inte så noggrant med en låda men efter ett par lådor börjar man se ganska bra hur det går åt. Åtminstone kan man genast ändra ifall det visar helt felaktiga siffror. Men numera behöver jag sällan ändra på inställningen på såmaskinen eftersom jag har värdena från föregående år som riktvärden. Jag jämför också värdena med antalet storsäckar som gått åt.

  Men jag kör som sagt med samma utsäde (eget) hela tiden.

  Jag har slutat tvätta med vatten och blåser i stället ren såmaskinen med tryckluft och sedan oljar jag in den – speciellt gödselsidan.

 5. Jag har också gödseluppföljning på datorn, men problemet är att man ser ju det i efterskott och då kan man inte göra något åt det mer (om det inte är för lite, då kan man ju komplettera) Dessutom blir det ännu värre när man skall bolla med olika gödselsorter. I år skall jag prova en ny metod, jag har lagt ut mindre gödsel i sådden och följer nu med och kommer att komplettera vid behov.

 6. kan man fylla i med endast en del av säcken gödsel med den där lyften eller far hela säcken på en gång när man tar sönder den?

 7. Heter det inte högtippvagn? Trodde du stavat fel en gång, men sedan såg jag att det var likadant hela tiden.

 8. I Sverige tippar man av ett lass med tippvagn, finlandssvenskar kippar med en kippvagn och tippar Lotto.

 9. Mårten: Om det är halva säcken eller mer kvar så går det bra att lämna den. men eftersom det är säckens egen tyngd som stänger spjället så funkar det sämre ju tommare säcken är

Kommentarer är stängda.