6 juli, 2010 av Nisse

Sommarstiltje

Det känns riktigt nostalgiskt att läsa om höarbetet. Här i vår bydel har ju alla kossor försvunnit (men inte från hela byn) och höbärgningen som förr var sommarens viktigaste arbete börjar bli sällsynt.

Och jag sysslar mest med att försöka överleva hettan. Det är nästan +30 grader utomhus och närmare +40 i traktorhytten så nu sitter jag inomhus och planerar kylmaskineri. Jag körde ett par lass ved men kände på mej att det blir värmeslag om jag fortsätter så nu kör jag bara tidigt på morgonen eller på natten. Man kanske borde sova i tegelladugården på dagen och helt gå in för nattarbete – det är inte många timmar mörkt.

Men så har nätet krånglat. Underligt nog är det sällan strömavbrott på vintern men då sommaren kommer så börjar avbrotten. Vanligen riktigt korta men vi har haft ett par på upp till en timme. Då blir det att åka omkring och återställa nätets centraler. Och så bygger jag om ett par för att klara likadana vintrar som den förgångna.

Dessutom skall den gamla bybutiken säljas. Byabolaget Hindersby-Bäckby Service AB (med 59 aktieägare) har ägt butiken som byggdes 1939 och som bäst hade närmare 10 anställda. Man kunde köpa allt som behövdes i den. Och fanns det inte så beställde man och paketet kom med nästa buss och kunde hämtas från bussbordet. Då gick bussarna här nästan varje timme ! Inte har utveckligen gått mot det bättre egentligen. Till all tur har vi en hindersbygg som är intresserad av fastigheten – en duktig företagare som man kan lita på att inte börjar med skumma affärer. I en del byar har fastigheter sålts till mer eller mindre underliga företag.

Nu går det inga bussar utom skolbussarna. Folk har bil men det tar i alla fall en massa tid att åka till nån stad för att köpa en skruv. Jag har slutat med det och köper i stället det mesta på nätet – från Sverige eller Tyskland. Men visst tar det längre tid än då man köpte från den egna bybutiken. Så man måste ha ett eget lager. Skruvar och liknande har ju blivit mycket billigare och mitt lager är betydligt större än butikens förr. Men det blir mera jobb med lagerhållningen och jag måste snart köpa ett hundratal lådor till. Mest använder jag gamla avskurna mjölkbyttor som placeras i trälådor (ca. 7 cm höga). Det blir fin förvaring för småskruvar och lika bra finns inte ens att köpa. Men för litet större delar är mjölkburkarna för små. Att hitta bra förvaringssystem är inte lätt. De man kan köpa är ganska usla och de flesta är helt underkända på det här stället.

Det skulle finnas en hel del utomhusarbete men jag känner mej som ett korvskinn som man pressat korven ur och lämnat att ligga i solen en dag – så det blir inomhusjobb tills aftonsvalkan börjar … Vissa gillar solen men jag hör inte till dem. Norra Grönland skulle vara lämpligare semesterort för mej.

4 svar till “Sommarstiltje“

 1. Thomas skriver:

  ”Handelslaget öppnade den 7 december 1938…” säger karaktären Eugen i en lokal teaterpjäs. Andelsmejeriet som ligger mittemot blev klart 1939. Bägge byggnaderna är byggda av bybor för bybor. Stora satsningar för vilken by som helst. Skönt om dessa byggnader kan få fortsätta en relativt värdig tillvaro i vettig användning.

 2. Kalle skriver:

  Är det faktiskt så stor skillnad att det är mörkt på nätterna där? Här är det fortfarande i princip dagsljus dygnet runt, fast tyvärr inte så länge till. (Här=Närpes)

 3. Nisse skriver:

  Nå, inte beckmörkt men det är så mörkt att det kan vara ide att göra ett par timmars uppehåll så man inte kör sönder nånting … Jag brukade alltid sluta köra i skogen då det började skymma ordentligt för då ökade antalet sönderkörningar – och det tar mycket mera tid att reparera än att göra ett litet uppehåll.

 4. Nisse skriver:

  Skolläraren Eugen (spelad av Thomas) vet väl vad han pratar om :-). Han och hans fru var förresten från Österbotten liksom många andra lärare här i Nyland – bland dem min morbror (ingift) Helge Staffans.