11 juli, 2010 av Mats

Fäboda

Värmen och upphållsvädret ser inte ut att ha nåt slut och idag var vi tvungna att få oss ett dopp. Följaktligen tillbringades eftermiddagen i vattnet vid mina föräldrars sommarstuga på Fäboda utanför Jakobstad.

Fäboda är ett sommarstugeområde med anor från 30-talet och generationer av Jakobstads- och Pedersörebor har tillbringat sina somrar längs de stränderna. Redan innan sommarstugorna började byggas spenderade en hel del mänskor somrarna där eftersom hela Fäbodaterrängen med sina kilometerlånga stränder och hundratals hektar skog fungerade som sommarbete, fäbod, för djuren. Sommarstugan mina föräldrar har är också den egentligen en gammal mjölkarstuga, där ungdomar och pigor som skötte djuren bodde sommartid.

Fäbodverksamheten upphörde i.o.m. stängsellagen 1925. Innan dess var det nämligen praxis att man hägnade in åkrar, gårdsplaner och annat som man ville skydda och på all annan mark (som inte var inhägnad) fick djuren beta fritt. Stängsellagen innebar att man vände på steken; djuren skulle hägnas in på vissa områden, annan mark skulle vara ifred. Rent samhällstekniskt var det förstås absolut nödvändigt, att ha djur som fritt knallar runt på vägarna skulle väl inte direkt vara nån höjdare i vår tid. Men ur resursanvändningssynpunkt var det inte så dumt att låt får och kor beta fritt. Det växer massor av foder längs våra vägrenar, strandkanter, i skogsbackar och på upplandningsområden som gott kunde föda djur och därigenom mänskor. Dessutom fick man ju en stor portion landskapsvård på handeln, eftersom djuren höll sly och gräs borta från stränderna.

Etiketter:

10 svar till “Fäboda“

 1. Laila skriver:

  Mycket intressant att höra om stängsellagen.

 2. cowboy skriver:

  Berätta inte mera om stängsellag nu, för jag har 5 kvigor på rymmen sen förra måndag. 🙁

 3. Mats skriver:

  Oj! Det är inte kul. Vet du ungefär var dom rör sig eller är de helt bortsprungna? Det rör sej väl om dikokvigor?

 4. Sonja skriver:

  Nog har dom ju en god bit opp till bron ändå, så kanske dom inte har farit så långt. Eller så har vi dom snart hem på vår backa, ifall dom sku ha farit o simma 😉

 5. Sonja skriver:

  Jo, och på tal om stängsel så har vi nog fortfarande på ett par holmar så att stugägarna gärdar bort sina gårdar. På så sätt får djuren gå fria på resten av holmen. I fjol hade vi djur där, men i år har vi dom bara här hemma. Hit sköter nog vi själva om stängslen.

 6. cowboy skriver:

  Herefordkvigor är det. jag har nog kontakt med dem som bor där vart kvigorna befinner sig. De lär stå i en vassvik och betar för tillfället men har nog varit på flera gårdsplan under nätterna.
  Problemet är att få dem att stanna vid stängslet vart de borde gå på bete.
  Jag såg endast bara rumporna av dem då de hoppade ur djurtansporten och rakt genom elstängslet till skogs..
  Pratade med en vallhundsägare som vallar kor men hon menade att hunden inte orkar nu i denna värme 🙁

  Min plan är att bygga en infångningsfålla och driva dem dit med jaktlaget och sedan ta hem dem i ladugården för att låsa in dem !

 7. Sussi skriver:

  Väldeliga intressant detdär om stängsellagen! Måste riktigt forska i ämnet… ”Lag angående ägors fredande mot skada av husdjur” som den heter.
  http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1921/19210047

 8. Mats skriver:

  I den där lagtexten nämns nåt helt främmande för mej, nämligen ägofredsföreningar. Tydligen kunde de som ville komma överens om att fortsätta som förr, alltså låta djuren ströva fritt. Jag har för mej att med endera på Replot eller Björköby utanför Vasa lät djuren gå fritt ännu på 60-talet (men jag kan minnas fel).

  Cowboy: en praktikvärd fångade i tiderna in en förrymd kviga genom att bygga en hage av lättgrindar och börja utfodra henne inne i den. Först kom hon fram för att äta först när han åkt därifrån, men så småningom vågade hon sig in i hagen när han var på plats och då var det bara att stänga grinden.

 9. Mats skriver:

  För övrigt är cowboys problem inte helt ovanligt såhär under betessäsongen. En granne sa en gång att frågan inte är OM korna smiter, utan NÄR och HUR. Och tyvärr ligger det nåt i det. De är kreativa rackare.

 10. cowboy skriver:

  En nackdel är att mina kvigor hör hemma från annan ort och inte känner igen nåt. Visst har jag erfarenhet av bort sprungna kor här hemma men de har ju oftast kommit hem efter nån dag när de hört ljudet av sin flock..
  Lösa grindar kostar ju oxå endel, 10st ca 2000e 🙁