Ungdomssynder

Låt oss säga det från början. Jag var ett snällt barn. Ävenså en snäll glyt (ungdom). Kanske inte i Handelsläroverket, men i övrigt. En synd begick jag dock i ungdomen som förmodligen kommer att följa mig hela mitt verksamma bondeliv. Om detta handlar denna historia:

Min far och farbror som brukade hemmanet före mig var goda och hängivna bönder. En sak bommade dom dock båda och det var hotet från flyghavren. På 70- och 80- talen var det liksom lite skamligt att ha flyghavre på sina åkrar, det var inget man precis torgförde, och eftersom åtminstone pappa började bli till åren så hoppades han väl att vi var förskonade utan att desto mera engagera sig i det.

Det blev alltså den blivande bonden, på denna tid en finnig tonåring som skulle kolla flyghavren. Och jag lovar – den kontrollen lämnade en del att önska. Så dum var jag inte att om jag rapporterat förekomst av flyghavre så skulle den också plockas, och den plockaren skulle bli jag. Detta löste jag genom att ett par år i rad rapportera i god tid att jag varit och kollat flyghavren och att det inte fanns nån. Detta var en lögn som kunde fått änglarna att gråta. Jag hade naturligtvis inte satt min fot på åkern.

Detta funkade helt utmärkt tills den första sommaren jag själv var husbonde. Då blev det mera intressant. Intressant var däremot inte synen som mötte mig vid kanten av havreåkern. Flyghavren stod som en övre våning över den ordinarie havren. Hela åkern var smittad, och det fanns kanske 30% flyghavre där. Detta i ett läge där man är nybörjare, har ett lån på 700.000 mark och bankräntan var 17%.

Den natten sov jag inte bra.

Det slutade med att jag nallade ett sömnpiller av någon äldre släkting bara för att komma bort från eländet. Det hjälpte inte. Jag somnade, men drömde om inkassogubbar med svarta portföljer och huvuden som såg ut som flyghavrevippor. Dom hemsökte och jagade mig.

Efter detta har nästan all min verksamhet på sätt eller annat gått ut på att bekämpa flyghavre. Trädorna och grödorna har valts utgående från detta rabiesliknande ogräs, och jag tror pengarna jag lagt i bekämpningsmedel snart skulle räcka till en personbil. Och jag har plockat, plockat och plockat. Jag har avlönat plockare och jag har tiggt hjälp av nära och kära. Och för varje år kommit sanningen lite närmare. Det två senaste åren, ca 20 år efter ovanstående händelse anser jag mig ha den under kontroll, såpass att jag klarar mig med besprutning och odlingsföljd och lite plockning. Men borta, det är den inte.

Förresten….Vad jag gjorde med åkern 1990? Det tänker jag inte tala om, det är preskriberat efter 2o år.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Ungdomssynder”

  1. Stämmer det att man inte behöver plocka flyghavre i södra europa? Har läst nånstans att det bara skulle vara i norden där flyghavren klassas som ogräs och måste bekämpas tack vare våra byråkrater i riksdagen… Kan detta verkligen stämma?

  2. Jag har också den informationen. Dock fattar jag nog efter ovanstående upplevlese attg det kanske är nödvändigt med aggressiv bekämpning. Det är ju en sak om man inte bryr sig själv, men grannarna lider ju också av att den sprids dit.

Kommentarer är stängda.