Ute sysslor

Här på Heisala har vi 5 olika beteshagar. Två av dem används av mjölkkorna, två av kvigor ( en grupp med seminerade och andra med icke seminerade) och en av sinkor + några dräktiga kvigor.
Nu beslöt vi oss för att flytta sinkorna från stranden till en skogshage och i stället sätta de icke seminerade kvigorna på stranden. Tillika passade vi på att ta in en ko som smånigom ska kalva.

Orsaken till att vi flyttade grupperna var att vi tog bort ett stängsel så att en gräsåker “kom till” till strandbetet. Eftersom det är frågan om en första års vall, är det onödigt stark mat för sinkor.
Flyttande gick förvånansvärt bra. Korna gick precis som de skulle, likasom 4 av de totalt 18 kvigorna. De kvarvarande 14 st sprang en stund fram och tillbaka förbi “lide” (porten). Det är konstigt hur stor respekt de har emot stängslet sådana gånger. Ibland får man arbeta riktigt ordentligt för att man ska få djur att gå på ett sådant ställe där det har varit stängsel.

På kvällen seminerades Sötis. Inte är det ju något konstigt med en seminering så där vanligtvis, men denna seminering utfördes ute. Sötis är så van vid grimma och allt ompysslande, så hon var riktigt lugn hela tiden. Hon hade bokstavligen satt huvudet in i grimman. 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!