18 juli, 2010 av Sonja

Ute sysslor

Här på Heisala har vi 5 olika beteshagar. Två av dem används av mjölkkorna, två av kvigor ( en grupp med seminerade och andra med icke seminerade) och en av sinkor + några dräktiga kvigor.
Nu beslöt vi oss för att flytta sinkorna från stranden till en skogshage och i stället sätta de icke seminerade kvigorna på stranden. Tillika passade vi på att ta in en ko som smånigom ska kalva.

Orsaken till att vi flyttade grupperna var att vi tog bort ett stängsel så att en gräsåker ”kom till” till strandbetet. Eftersom det är frågan om en första års vall, är det onödigt stark mat för sinkor.
Flyttande gick förvånansvärt bra. Korna gick precis som de skulle, likasom 4 av de totalt 18 kvigorna. De kvarvarande 14 st sprang en stund fram och tillbaka förbi ”lide” (porten). Det är konstigt hur stor respekt de har emot stängslet sådana gånger. Ibland får man arbeta riktigt ordentligt för att man ska få djur att gå på ett sådant ställe där det har varit stängsel.

På kvällen seminerades Sötis. Inte är det ju något konstigt med en seminering så där vanligtvis, men denna seminering utfördes ute. Sötis är så van vid grimma och allt ompysslande, så hon var riktigt lugn hela tiden. Hon hade bokstavligen satt huvudet in i grimman. 🙂

Kommentarer inaktiverade.