Rutschkana mot målet

Nu har då säsongen kommit så långt att man inte mera kan göra nånting för resultatet. Det är bara att blunda och åka iväg på rutschbanan mot målet. Nu har man gjort odlingsplaner och näringsberäkningar, man ha bestämt sig för sådatum, sådjup och bearbetningsmetoder. Sedan har man funderat på tilläggsgödsling och valt besprutningsmedel och tidpunkter. Nu kan man bara vänta och se! Det betyder också förstås att det är lite lugnare med jobb från och med nu och fram till tröskningen, men jobblöst är det då verkligen inte.

Idag har varit en perfekt sommarlördag. Dagen började med att vakna utan väckarklocka och kaffe utan brådska. Ett besök på en sommarhappening, Övermarkdagarna inledde eftermiddagen och sedan avslutades densamma på en födelsedagskalas på en villa. Eftersom villa i svenskfinland uttryckligen betyder “fritidshus vid vattnet” så kunde vi njuta av skärilivet på eftermiddagen fullt ut i värmen. Det finns ett talesätt som säger att Yttermarkborna är landkrabbor, det gäller åtminstone mig, jag är sjöduglig som en bofink, men titta kan även jag. Faktum är att jag aldrig  själv kört en båt med motor och seglat, det har jag bara gjort en gång, i mina tidiga tonår hos en kusin i Stockholm.

Kvällens jobb tog vid när svalkan kom. Det innebar i kväll ett par timmar i traktorn med trädeskrossen. Trädeskrossen används för att slå gräs på trädor och dikesrenar och dylikt. Det funkar ungefär som slåttermaskinen som Mats och Sonja  använder, bara med den skillnaden att när trädeskrossen gjort sitt är det inget kvar att bärga. Den krossar allt i sin väg, och funkar alltså bara på sådana ställen där man vill ha bort generande gräsväxt.

Trädeskross

Som synas har mörkret börjat göra inbrott på nätterna igen. Bilden är tagen efter avslutat jobb ikväll ca 00.00.

I kväll noterade jag att dom första fåglarna saknades. Tofsviporna har tagit sina ungar och packat sina väskor och åkt iväg till sina  vinterparadis. Hoppas dom var fler som åkte än antalet som kom i våras. Ha en bra vinter och välkomna tillbaks nästa år!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!