Veckans leksak

Den här veckan hade jag planerat att flytta ut en gammal fodersilo som stod olägligt till och för ändamålet hade jag tänkt låna kompisens Tomas teleskoplastare. Det visade sig att Tomas tänkte ta lite ledigt och följaktligen fick jag låna teleskoplastaren plus en uppsättning redskap hela veckan. “Så du får känna hur det är att jobba med riktiga grejer”, enligt utlånaren. 🙂

Det handlar inte om nån hypermodern grej utan en ordentligt begagnad, men faktum är att det var en rätt trevlig bekantskap. Tack vare fyrhjulsstyrning blev den rätt så smidig och med krabbstyrning (maskinen rör sig alltså i sidled som en krabba) blev den riktigt kul. Lyfthöjden är c. 7 m, vilket jag i och för sig inte utnyttjade till fullo eftersom jag inte lagrar nåt så högt upp. Största överraskningen var dock att uppleva vilken skillnad det var att arbeta med en maskin som faktiskt är byggd för lastning. En traktor är egentligen konstruerad för att dra och hur bra den än funkar i kombination med frontlastare är det ändå i grund och botten en kompromiss. Teleskoplastaren är byggd för lastning och sikten framåt mot redskapet man arbetar med är suverän. Jag förstår att man har svårt att slita sig från en sån här om man haft den ett tag.

Därmed inte sagt att jag kommer att rusa iväg och köpa en när affärerna öppnar på måndag. Man kan ju låna, vettja. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

7 reaktioner till “Veckans leksak”

 1. Den har varit lite “multiutrymme”; halmförråd, spannmålslager, tillfällig ströbädd o.s.v. I vinter lär det bli halmlager. Eventuellt drar jag dit en isolerad vattenledning för att hastigt kunna slänga in djur där.

  Fårhus är på förslag, men till det har vi inte använt det än. 🙂

 2. Enligt min granne borde alla ha en sån. skulle vara bra då man måckar skit, för att skona traktorn.

 3. Onekligen har den sina fördelar framom traktorn. Fast jag tror inte att man ändå skulle klara sig helt utan frontlastare på traktorn. Den där teleskoplastaren är nog främst ett komplement, men ett mycket gott sådant.

 4. En dylik manick står högt upp på min “vill ha – men har inte riktigt råd just nu-lista”.

 5. Det finns ju faktiskt en teleskoplastare på markanden med “vanliga” hydraularmar baktill. Kunde det vara nåt? Själv skulle det aldrig falla mig in att närma mig en dylik tingest, för jag vet att habegäret skulle slå på då

 6. Kalle: jag har slängt lite blickar efter dom själv också, låt vara att nypriset nog ligger utanför mina budgetramar. Det skulle onekligen vara en intressant maskin, förutsatt att den klarade fältarbeten åtminstone någorlunda. Lite skeptisk är jag till att de (ofta) har hydrostatisk transmission. T.ex. den här jag hade lånat saktade betänkligt i uppförsbackar, hur den skulle bete sig med ett redskap efter vet jag inte. Fast den var ju inte tänkt för fältarbete heller.

  Beträffande habegäret går det att bota med att ta ett kontoutdrag. Brukar också bita på bilfeber. 🙂

  Sen kan man ju också påminna sig om att köp innebär en maskin till som skall servas, krånglas och sväras över.

Kommentarer är stängda.