17 juli, 2010 av Mats

Veckans leksak

Den här veckan hade jag planerat att flytta ut en gammal fodersilo som stod olägligt till och för ändamålet hade jag tänkt låna kompisens Tomas teleskoplastare. Det visade sig att Tomas tänkte ta lite ledigt och följaktligen fick jag låna teleskoplastaren plus en uppsättning redskap hela veckan. ”Så du får känna hur det är att jobba med riktiga grejer”, enligt utlånaren. 🙂

Det handlar inte om nån hypermodern grej utan en ordentligt begagnad, men faktum är att det var en rätt trevlig bekantskap. Tack vare fyrhjulsstyrning blev den rätt så smidig och med krabbstyrning (maskinen rör sig alltså i sidled som en krabba) blev den riktigt kul. Lyfthöjden är c. 7 m, vilket jag i och för sig inte utnyttjade till fullo eftersom jag inte lagrar nåt så högt upp. Största överraskningen var dock att uppleva vilken skillnad det var att arbeta med en maskin som faktiskt är byggd för lastning. En traktor är egentligen konstruerad för att dra och hur bra den än funkar i kombination med frontlastare är det ändå i grund och botten en kompromiss. Teleskoplastaren är byggd för lastning och sikten framåt mot redskapet man arbetar med är suverän. Jag förstår att man har svårt att slita sig från en sån här om man haft den ett tag.

Därmed inte sagt att jag kommer att rusa iväg och köpa en när affärerna öppnar på måndag. Man kan ju låna, vettja. 🙂

7 svar till “Veckans leksak“

 1. cowboy skriver:

  Ser ut som plansilo, vad används den till nu då du balar ensilaget ?

 2. Mats skriver:

  Den har varit lite ”multiutrymme”; halmförråd, spannmålslager, tillfällig ströbädd o.s.v. I vinter lär det bli halmlager. Eventuellt drar jag dit en isolerad vattenledning för att hastigt kunna slänga in djur där.

  Fårhus är på förslag, men till det har vi inte använt det än. 🙂

 3. Kjell skriver:

  Enligt min granne borde alla ha en sån. skulle vara bra då man måckar skit, för att skona traktorn.

 4. Mats skriver:

  Onekligen har den sina fördelar framom traktorn. Fast jag tror inte att man ändå skulle klara sig helt utan frontlastare på traktorn. Den där teleskoplastaren är nog främst ett komplement, men ett mycket gott sådant.

 5. Ola skriver:

  En dylik manick står högt upp på min ”vill ha – men har inte riktigt råd just nu-lista”.

 6. Kalle skriver:

  Det finns ju faktiskt en teleskoplastare på markanden med ”vanliga” hydraularmar baktill. Kunde det vara nåt? Själv skulle det aldrig falla mig in att närma mig en dylik tingest, för jag vet att habegäret skulle slå på då

 7. Mats skriver:

  Kalle: jag har slängt lite blickar efter dom själv också, låt vara att nypriset nog ligger utanför mina budgetramar. Det skulle onekligen vara en intressant maskin, förutsatt att den klarade fältarbeten åtminstone någorlunda. Lite skeptisk är jag till att de (ofta) har hydrostatisk transmission. T.ex. den här jag hade lånat saktade betänkligt i uppförsbackar, hur den skulle bete sig med ett redskap efter vet jag inte. Fast den var ju inte tänkt för fältarbete heller.

  Beträffande habegäret går det att bota med att ta ett kontoutdrag. Brukar också bita på bilfeber. 🙂

  Sen kan man ju också påminna sig om att köp innebär en maskin till som skall servas, krånglas och sväras över.