Traktortävling

Trots att jag är jordbrukare till professionen måste jag medge att jag aldrig riktigt tänt till på tractor pulling. Det är liksom inte riktigt min grej. Tävlingsplöjning kan jag förstå idéen med, men jag har faktiskt aldrig tävlat själv eftersom jag helt enkelt inte är tillräckligt skicklig för det.

Nu har jag dock hittat en traktorsport som jag kunde delta i, nämligen traktorbowling!

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Traktortävling”

  1. Håller med om det där med Tractor pulling. Under min busstid körde jag en gång det holländska laget och försökte sätta mig in i sporten. Men det gick inte. Tractorbowling ser rätt kul ut dock!

  2. Jag tror att tractorpulling är helfestligt om man är rejält motorintresserad. Jag har aldrig varit nåt riktigt traktorfreak utan mer intresserad av det man kan hänga efter den, så då är det väl naturligt att jag inte tänder till på pulling heller.

    Sen finns det en form av dragtävling som på finska heter mäkivetokisat och går ut på att dra ett gruslass uppför en backe på tid. Det tycker jag faktiskt är mer intressant än pulling, även om det strängt taget är en rätt likartad verksamhet.

  3. För två år sen på Boundbirsen, hade vi traktorpulling där vi drog på en STOOR hjullastare och 2006 drog vi på gruvdumprar. I år ska traktorena dra emot varann och så har vi bowlingen förståss.

Kommentarer är stängda.