15 juli, 2010 av Sonja

Balning av helsädsensilage

Igår testade Antte på en ny grej för oss, nämligen slåtter och balning på samma gång.
Det har inte ens varit möjligt tidigare, men i.o.m. frontkrossen vi införskaffade går det nu att köra på det här sättet.

Fodret ska vara relativt torrt då man balar på detta sätt, annars blir balarna alldeles för våta. Den senaste tidens värme och torka har nu gjort att fodret, en blandning av havre, vete och ärt, nu var tillräckligt torrt. Bra gick det, så nu kan man ev. tänka sig att skörda andra och tredje skörden av ensilaget på det här sättet. Man sparar nämligen ganska mycket tid med att få gjort två arbeten på samma gång.

Slåtter och balning

Etiketter:

5 svar till “Balning av helsädsensilage“

 1. T skriver:

  Egentligen tre arbeten på samma gång, slåtter, balning och plastning om man räknar på det sättet. 🙂 Ha Claasen fungerat ok?

  Har hittills kört med skild balare och plastare, men funderar på en kombimaskin. Söndrar stubben plasten lätt vid kippning och vidarehantering? Hur många lager plast lägger ni, eller hur många varv snurrar plastarens ”armar”, för det ställer man väl in antar jag.

 2. Sonja skriver:

  Vi sätter 6 eller 8 lager plast beroende på vilken skörd det är.

  Claasen fungerar nog riktit okej, halm är dock lite besvärligt att bala, halmen är så ”hal” att balen ibland slutar av att snurra.

  Stubben är inget problem.

 3. cowboy skriver:

  Om balen snurrar två varv på bordet borde plastlagret bli 8.

 4. T skriver:

  Tack för svaren, jo balare med remmar fungerar bättre när man kör ihop halm har jag märkt.
  Hur klarar Claasen av riktigt fått gräs, tex ensilage, blir den tungkörd, dvs kräver mycket effekt när gräset är vått och tungt?

 5. Sonja skriver:

  Om gräset är vått eller torrt spelar egentligen inte någon större roll med tanke på effektbehovet. Däremot krävs det alltid mera effekt just före balen är ”full”, oberoende hur fuktigt gräset är.