Balning av helsädsensilage

Igår testade Antte på en ny grej för oss, nämligen slåtter och balning på samma gång.
Det har inte ens varit möjligt tidigare, men i.o.m. frontkrossen vi införskaffade går det nu att köra på det här sättet.

Fodret ska vara relativt torrt då man balar på detta sätt, annars blir balarna alldeles för våta. Den senaste tidens värme och torka har nu gjort att fodret, en blandning av havre, vete och ärt, nu var tillräckligt torrt. Bra gick det, så nu kan man ev. tänka sig att skörda andra och tredje skörden av ensilaget på det här sättet. Man sparar nämligen ganska mycket tid med att få gjort två arbeten på samma gång.

Slåtter och balning

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

5 reaktioner till “Balning av helsädsensilage”

 1. Egentligen tre arbeten på samma gång, slåtter, balning och plastning om man räknar på det sättet. 🙂 Ha Claasen fungerat ok?

  Har hittills kört med skild balare och plastare, men funderar på en kombimaskin. Söndrar stubben plasten lätt vid kippning och vidarehantering? Hur många lager plast lägger ni, eller hur många varv snurrar plastarens “armar”, för det ställer man väl in antar jag.

 2. Vi sätter 6 eller 8 lager plast beroende på vilken skörd det är.

  Claasen fungerar nog riktit okej, halm är dock lite besvärligt att bala, halmen är så “hal” att balen ibland slutar av att snurra.

  Stubben är inget problem.

 3. Tack för svaren, jo balare med remmar fungerar bättre när man kör ihop halm har jag märkt.
  Hur klarar Claasen av riktigt fått gräs, tex ensilage, blir den tungkörd, dvs kräver mycket effekt när gräset är vått och tungt?

 4. Om gräset är vått eller torrt spelar egentligen inte någon större roll med tanke på effektbehovet. Däremot krävs det alltid mera effekt just före balen är “full”, oberoende hur fuktigt gräset är.

Kommentarer är stängda.