4 augusti, 2010 av Nisse

Vetet åker iväg

Idag for ett lass vete (40 ton). Hektolitervikten var låg så det blev foder. Priset var 107 euro/ton och nog känns det för jävligt då man ser att fodervete i Hamburg nu kostar 190 euro/ton. Någon borde lasta en båt och sälja till Mellaneuropa med god vinst – och gärna betala oss litet mera. Nu är det inte mera fråga om 20 euro/ton fraktkostnader.

Kanske det skulle löna sej att vänta med säljandet även om den nya skörden blir otröskad eller för sent tröskad. Den är i alla fall dålig efter torkan. Allt annat arbete går an men säljandet tycker jag inte om alls. Då man ser vad årets inkomst (brutto) blir så är det minsann inget att hurra för. Man får knappt de rörliga kostnaderna betalda och för investeringar och lön blir det inte just nånting över. Vi får väl leva på skogen igen ett år.

Då farsan byggde lastningssilorna för 50 år sedan tyckte alla att han satte dem onödigt högt. Lastbilarna var då små och låga. Nu hade vi allt problem i världen att få in bilen under silon som är på 3 meters höjd. Längden på lastbil med släp är sådan att han borde köra in på grannens gårdsplan. Men jag hade satt ett lass grovt grus ut på åkern så han kunde köra dit och backa in. Man har inte heller lust att bygga om lastningssilorna för då man fått dem så att bilarna kommer under så börjar de med dubbelt större fordon  … Kanske man borde skriva avtal med nån transportfirma så att de lovar hålla kvar ett släp i minst 30 år – då kanske det skulle löna sej att bygga silor för det fordonet.

Eller så övergår man att lasta med transportör. Problemet är bara att den borde klara av minst 20 ton i timmen – helst mera. Och då är den inte billig. Det är ganska bra med silo för den kan fyllas på i lugn och ro och så bara tappar man ned säden i lastbilen (om den ryms under alltså). Man kanske borde bygga silo på samma höjd som landsvägsbroarna för då kan det ta tid innan de börjar med högre bilar. Men det blir hög silo då bottnen är på fem meters höjd …

Etiketter: , ,

2 svar till “Vetet åker iväg“

  1. Ingela skriver:

    Med så höga silor skulle det bli samma diskussion som kring vindmöllorna som förstör utsikten. 🙂

    Är man som bonde alltså tvungen att sälja sitt fodervete till någon i Finland som sedan antagligen säljer den vidare? Kan du inte själv bestämma vem du säljer till?

  2. Nisse skriver:

    Visst kan man sälja till vem som helst men i praktiken så måste man sälja det i Finland – om man inte har så mycket att man kan fylla en båt :-). Det blir för dyrt att transportera med lastbil till Hamburg. Frakten till Lovisa måste jag betala och det räcker …

    Vanligen så börjar någon fundera på saken (dvs. köpa upp vete och lasta en båt) om priset håller i sej. Och då åker hela prisnivån uppåt i Finland. Inte skulle det vara en dålig vinst att 10 000 ton för 150 euro/ton och sälja i Hamburg för 190 euro/ton (priset den 3.8). Även om frakten kostar 20 euro/ton så blir det 200 000 euro i handen.