11 augusti, 2010 av Mats

Aftonstjärnan tändes

På måndag kväll gick jag kvällsrond som vanligt. De flesta kor verkade ha sökt sej in i ladugården, jag tyckte mej höra nåt lågmält råmande från hagen men det var säkert kalvarna som sackat efter. Fast kanske man skulle gå en runda kring hagen ändå för att kolla att allt är ok. När jag sneddade förbi en liten skogsudde var det plötsligt nåt som brölade till ute i mörkret. Där låg Fideli mitt i kalvningen! Fideli är av rasen Aberdeen Angus och bokstavligt talat svart som natten, hade hon inte råmat hade jag gått rakt förbi utan att se henne. Kalvningen var på slutrakan, fötterna och nosen var redan ute så det var bara att nappa tag i klövarna och dra ut kalven. Hon hade förmodligen klarat det lika bra på egen hand, men när jag nu var till hands kunde jag ju lika gärna hjälpa till lite.  Det var en kvigkalv som får heta Aftonstjärna, eftersom hon föddes halv tolv.

Mor och dotter var så bra skyddade inne i skogsdungen att jag inte brydde mej att schasa in dem i ladugården, de fick tillbringa natten där de låg. Följande morgon var Aftonstjärna redan på gång med att öva löpning  och mot eftermiddagen slöt de sig till resten av flocken.

Notera Fidelis “lockrop”. Det där lågmälda hummandet använder de nästan bara tillsammans med kalven.

4 svar till “Aftonstjärnan tändes“

 1. Maria skriver:

  Det var nog den sötaste kalven – vilken perfekt ansiktsmask, både till färg och form!! 🙂

 2. Pia Hellsten skriver:

  Vad härlig 🙂 Och vilken spänning det alltid är att vänta på att babyn hittar maten! Men lillan verkade väldigt spänstig jämfört med hur mina föl har vinglat omkring…

 3. Gitta skriver:

  Vilken fin Aftonstjärna ni fått.

 4. Mats skriver:

  Det där med spänningen skriver jag under. Jag har för närvarande en liten dam som inte får till diandet. Hon vet vem mamma är, hon vet i vilken ända juvret sitter, men hon har missat det där med spenar. Det kommer ingen mjölk oberoende av hur hårt man suger på sidan av juvret. Försöker jag styra henne rätt sätter hon sig helt på tvären. Men de brukar nog komma underfund med det.

  Den där masken är faktiskt rätt karaktäristisk för Simmenthal, de brukar ha nåt i den där stilen. Att resten av kalven i det här fallet är helbrun förhöjer ju effekten. Lite bilder: http://www.southeastsimmentalgroup.co.uk/links.html