11 augusti, 2010 av Nisse

Investera i olönsamhet ?

Ekonomer påstår ibland att man borde investera mera inom jordbruket. I vad då ? Det kan löna sej att bygga en större ladugård ifall den gamla är för dålig men det är riskabelt att investera i jordbruket. Förutom att politikerna ändrar reglerna hela tiden så man aldrig vet vad som gäller så hoppar marknaden hit och dit helt oförutsägbart. Men det allra svåraste är i alla fall vädret. ”Experterna” påstod att vetepriset skulle sjunka men så fördubblades det nästan på en månad. Orsaken är förstås vädret som gjorde att vårens prognoser var helt felaktiga. I Kanada regnade det så man inte kunde så alls på stora områden och i Ryssland tog torkan skörden – ingen vet ännu hur illa det verkligen är.

Så att investera stora pengar i jordbruket är som att spela roulett. Och man spelar med sina förfäders gård och familjens hem – det är nästan omöjligt att skilja mellan arbete och privatliv inom bondeyrket. Tills vidare har jordbruket varit dokumenterat olönsamt och bönderna försöker närmast överleva. Att i den här situationen satsa (på vad då ?) är närmast att snabba upp konkursen. En investering måste ha åtminstone en chans att bli lönsam.

Trots allt så har jag faktiskt satsat på en stor ny tork. Kanske inte så mycket pengar men desto mer arbete. Jag har byggt ett nytt stort hus för torken eftersom det bara inte fanns möjligheter att sätta den i ett gammalt hus. Något lån har jag inte tagit utan byggt den långsamt och i takt med de pengar som kommit in. Men så har det också tagit nästan femton år. Visst tvekade jag länge men det var att bygga eller sluta med veteodlingen. Den gamla torken klarade inte av mer än hälften av de nutida skördarna.

För att investeringen skall löna sej så borde vetepriset stiga till minst 200 euro/ton och för att jag skall få någon lön för arbetet så borde det stiga till minst 400 euro/ton (och om stöden dras bort minst 600 euro/ton). Nu är ju vetepriset över 200 euro (men inte i Finland) så frågan är om det hålls på den nivån. I princip borde det göra det eftersom produktionen ökar långsamt men efterfrågan snabbt. Men man vet aldrig.

En del påstår att man skall sköta jordbruket affärsmässigt men då skulle man nog bums sälja allting och satsa pengarna på något mera lönsamt. Och det tänker jag inte göra för jag trivs som bonde och det är ganska mycket värt – om än inte i pengar.

Etiketter:

2 svar till “Investera i olönsamhet ?“

  1. x skriver:

    Idagensläge är de många som har ett annat jobb.Och har jordbruket på sidan om det.Sen är de ju det oxå om man har 100 hekter eller 20 som sejer att om det lönar sig att jobba eller int.En kompis har 100 o han har 7 meters harv + 3 meters såningsmaskin+att han kör lastbil varje dag, han tar bara ledigt när han ska så spruta m.m. ska man leva så måst man arbeta hårt.

  2. Nisse skriver:

    Nu är ju alla gårdar väldigt olika – liksom bönderna. Det går inte att ge allmänna råd. Var och en måste fundera ut hur det passar honom.

    Jag jobbade också i 30 år med annat men slutade och blev heltidsbonde. Och det har jag inte ångrat. Även om jag får lika mycket i årsinkomst som jag fick i månaden på jobbet så kompenseras det mer än väl av att jag gör en massa själv – och trivs.

    Men inte investerar jag om jag inte har en god möjlighet att få tillbaka pengarna.