13 augusti, 2010 av Sonja

Bekämpning inför sådd

Eftersom vi inte är en ekogård, använder vi oss av kemisk bekämpning. Detta innebär att vi besprutar växtbestånden såväl mot insekter, sjukdomar och ogräs. Dessutom avslutar vi en vall genom besprutning.
Det har vi gjort nu. Vallen besprutades igår och nu är det bara att vänta att medlet har sin inverkan. Därefter plöjer, harvar och sår vi skiftet. Ett annat skifte som också ska förnyas, kommer vi att så direkt, utan någon markbearbetning.

Gamel Fergun med sprutan.

Etiketter:

8 svar till “Bekämpning inför sådd“

 1. Professorn skriver:

  Får man inte huvudvärk om man besprutar utan dörrar och baklucka (ungefär som traktorn på bilden) eller är det bara en myt?

 2. Sonja skriver:

  Jag har inte själv sprutat med ovanstående traktor, men jag skulle våga påstå att ingen huvudvärk har uppstått åt honom som sprutade. Om man sprutar i ordentliga förhållanden, bl.a. ganska vindstilla, så kan inte medlet sprida sig in i hytten. Så enligt mig är det nog närmast frågan om en myt.
  Däremot kan man p.g.a. draget få ont i huvudet och nacken, men det är ju sen en helt annan sak. 🙂

 3. professorn skriver:

  Bra då blev man lite klokare igen. 🙂

  Är det på något sätt farligt eller ohälsosamt att andas in det som man sprutar då eller brukar man använda nån form av skyddsutrustning?

 4. Kalle skriver:

  Om man tittar på LD50 värdena på burkarna som jag använder så kan man inta mellan 20 och 50 kg innan det leder till döden. Och det handlar om att dricka vätskan. Så jag upplever nog våra medel som säkra. Långtidsverkan är ju en annan sak…

 5. cowboy skriver:

  Om man äter 200g salt lär man oxå dö..

 6. Sonja skriver:

  Utan att nu vara någon desto större expert angående sprutande, så tycker nog jag också att det är tryggt att använda sig av medlen. Förutsatt att de används enligt bruksanvisning, vilket i vissa fall betyder skyddsutrustning. Nu är det ju nog så att de flesta (högst antagligen) inte använder dylik utrustning, händer det då något så får man skylla sig själv.
  Detta gäller nog alla medel vi handskas med, däribland mera eller mindre farliga för oss. Men så länge man är försiktig med dem, så kan man nog använda dem i lugn och ro.

 7. Professorn skriver:

  Lönar det sig att gå en sprutkurs och skaffa sig en begagnad spruta eller blir det lönsammare med en inhyrd sprutgubbe om man har runt 25 hektar som skall sprutas?

  Kan vem som helst gå kursen eller måste man ha nån sorts behörighet?

 8. Sonja skriver:

  Det är fritt fram att gå kursen, om jag minns rätt är intyget i kraft 5 år åt gången.
  Jag skulle inte köpa en egen spruta för 25 hektar. Fastän den är begagnad, blir det ganska ”dyra hektarer” då man tar i beaktande reparationskostnader för sprutan samt egen tid och arbetsinsats. Dessutom ska sprutan testas vart femte år. Givetvis kostar en entreprenör också, men jag tycker att man kommer ”lindrigare” undan på alla sätt om man har en utomstående att sköta jobbet.